Witam
serdecznie
Propozycja
na pyszny gulasz z cieciorką bez mięsa, jest bardzo smaczny i
zdrowy.
Będziemy
potrzebować:
500
g cieciorki
500
g przecieru pomidorowego
1
cukinia (około 400 g)
1
papryka czerwona
1
papryka zielona
4
łyżeczki koncentratu pomidorowego
2
cebule (około 120 g)
4
ząbki czosnku
do
smaku:
szczypta
cukru
sól,
pieprz, pieprz cayenne
olej
do smażenia
opcjonalnie
kilka listków bazylii
i
natki pietruszki
Link do filmu z przygotowania: Gulasz z cieciorki bez mięsa
Przygotowanie:
Najpierw
przygotuję cieciorkę:
- Cieciorkę płuczę i zalewam zimną wodą w garnku, tak aby woda była kilka centymetrów nad poziomem cieciorki.
- Namoczoną cieciorkę odstawiam na około 12 godzin do namoczenia.
- Po 12 godzinach odlewam wodę w której się moczyła i zalewam świeżą zimną wodą tak aby cieciorka była przykryta ( użyłam około 1 litra wody).
- Garnek stawiam na gazie i gotuję cieciorkę pod przykryciem do miękkości około 60 – 70 minut.
W
tym czasie gdy gotuję cieciorkę przygotuję pozostałe składniki
gulaszu:
- Umytą cukinię przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki (kroję nożem lub szatkownicą) – jeżeli cukinia ma duże nasiona to je usuwam.
- Cebule kroję w drobną kostkę.
- Czosnek kroję w drobniutką kostkę i dodaję do cebuli.
- Umytą i oczyszczona paprykę z gniazd nasiennych i białych błonek kroję w cienkie paseczki o długości około 2 -3 cm.
- Tak przygotowane składniki podsmażę na patelni : na patelnię z rozgrzanym olejem daję cebulę z czosnkiem i smażę aż cebula się zeszkli. Następnie dodaję do cebuli cukinię, paprykę i całość jeszcze smażę około 15 minut.
Końcowe
przygotowanie gulaszu z cieciorki:
- Gdy cieciorka jest już miękka (nie odlewam wody w której gotowałam cieciorkę), dodaję do niej usmażone składniki na patelni, przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, szczyptę cukru i doprawiam solą, pieprzem, pieprzem cayenne (lubię ostry więc dałam sporo pieprzu).
- Mieszam i całość gotuję jeszcze około 10 minut.
- Po zakręceniu gazu dodaję posiekaną natkę pietruszki, bazylię, mieszam sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Gulasz jest gotowy.
Gulasz
z cieciorki jest gotowy. Życzę smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Prześlij komentarz