Nowe Przepisy

niedziela, 3 maja 2015

Gulasz z Cieciorki (Ciecierzycy) bez Mięsa


Witam serdecznie
Propozycja na pyszny gulasz z cieciorką bez mięsa, jest bardzo smaczny i zdrowy.

Będziemy potrzebować:

500 g cieciorki
500 g przecieru pomidorowego
1 cukinia (około 400 g)
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 cebule (około 120 g)
4 ząbki czosnku
do smaku:
szczypta cukru
sól, pieprz, pieprz cayenne
olej do smażenia
opcjonalnie kilka listków bazylii
i natki pietruszki

Link do filmu z przygotowania: Gulasz z cieciorki bez mięsa



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję cieciorkę:
  1. Cieciorkę płuczę i zalewam zimną wodą w garnku, tak aby woda była kilka centymetrów nad poziomem cieciorki.
  2. Namoczoną cieciorkę odstawiam na około 12 godzin do namoczenia.
  3. Po 12 godzinach odlewam wodę w której się moczyła i zalewam świeżą zimną wodą tak aby cieciorka była przykryta ( użyłam około 1 litra wody).
  4. Garnek stawiam na gazie i gotuję cieciorkę pod przykryciem do miękkości około 60 – 70 minut.
W tym czasie gdy gotuję cieciorkę przygotuję pozostałe składniki gulaszu:
  1. Umytą cukinię przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki (kroję nożem lub szatkownicą) – jeżeli cukinia ma duże nasiona to je usuwam.
  2. Cebule kroję w drobną kostkę.
  3. Czosnek kroję w drobniutką kostkę i dodaję do cebuli.
  4. Umytą i oczyszczona paprykę z gniazd nasiennych i białych błonek kroję w cienkie paseczki o długości około 2 -3 cm.
  5. Tak przygotowane składniki podsmażę na patelni : na patelnię z rozgrzanym olejem daję cebulę z czosnkiem i smażę aż cebula się zeszkli. Następnie dodaję do cebuli cukinię, paprykę i całość jeszcze smażę około 15 minut.
Końcowe przygotowanie gulaszu z cieciorki:
  1. Gdy cieciorka jest już miękka (nie odlewam wody w której gotowałam cieciorkę), dodaję do niej usmażone składniki na patelni, przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, szczyptę cukru i doprawiam solą, pieprzem, pieprzem cayenne (lubię ostry więc dałam sporo pieprzu).
  2. Mieszam i całość gotuję jeszcze około 10 minut.
  3. Po zakręceniu gazu dodaję posiekaną natkę pietruszki, bazylię, mieszam sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Gulasz jest gotowy.
Gulasz z cieciorki jest gotowy. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa 






Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.