Witam serdecznie
Propozycja na pyszne i bardzo syte
danie jedno garnkowe z kaszy gryczanej , warzyw i piersi kurczaka .
Jest bardzo smaczne i zdrowe zawiera złożone węglowodany i pełno
wartościowe białko .
Będziemy potrzebować :
300 g kaszy gryczanej (przed
gotowaniem)
1
podwójna pierś kurczaka (około 600 g)
1 brokuł (około 500g)
1 strąk papryki czerwonej
400 g pieczarek
1 puszka 400 g pomidorów krojonych w
zalewie lub przecieru pomidorowego
do smaku sól , pieprz
olej do smażenia
do zamarynowania piersi kurczaka :
około 50 ml oleju
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta pieprzu
szczypta pieprzu cayenne lub papryki
ostrej
Link do filmu z przygotowania : Kasza gryczana z warzywami
Przygotowanie :
- Umytą i osuszoną pierś z kurczaka oczyszczam z białych błonek , chrząstek i kroję w kostkę .
- Do miseczki daję olej dodaję przyprawy : tymianek , pieprz ,pieprz cayenne , paprykę słodką i dokładnie mieszam .
- Do marynaty dodaję pokrojoną pierś z kurczaka , mieszam aby pierś była pokryta olejem z przyprawami i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników .
- Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół , usuwam gniazda nasienne i białe błonki i kroję w cienki paseczki o długości około 3 cm .
- Umyte pieczarki kroję w pół plasterki i dodaję do papryki .
- Teraz paprykę z pieczarkami smażę na rozgrzanym oleju na patelni przez 15 minut na średnim ogniu . Usmażoną paprykę z pieczarkami razem z sosem przekładam do garnka w którym przygotuję całe danie .
W międzyczasie gdy smażę pieczarki
i paprykę przygotuję brokuł :
- Umyty brokuł dzielę na mniejsze kawałki . W garnku zagotowuję wodę ze szczyptą cukru i soli . Gdy woda się gotuję wrzucam brokuł i od ponownego zagotowania wody gotuję brokuł 5 minut . Następnie odcedzam na durszlaku i odstawiam do przestudzenia .
Po usmażeniu papryki z pieczarkami
smażę pierś z kurczaka :
- Na patelnię przekładam pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa około 15 – 20 minut . Pod koniec smażenia gdy pierś z kurczaka jest miękka dodaję rozdrobnione pomidory razem z zalewą ( lub przecier pomidorowy ) i całość smażę na patelni jeszcze około 3 minut .
- Gdy smaży się pierś w międzyczasie gotuję kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu .
Końcowe przygotowania dania :
- Do garnka z usmażoną papryką z pieczarkami dodaję gorącą kaszę gryczaną , usmażoną pierś z kurczaka razem z pomidorami .
- Przestudzony brokuł kroję na mniejsze kawałki i dodaję do reszty składników .
- Doprawiam solą ( jedna szczypta ) i pieprzem (dwie szczypty) i dokładnie mieszam – danie jest gotowe .
- Gdy po przygotowaniu danie jest zbyt chłodne to garnek stawiamy na gazie i całość podgrzewamy .
Kasza gryczana z warzywami i piersią
kurczaka jest gotowa . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa
Uwielbiam takie dania! :) Są szybkie, łatwe i bardzo smaczne a do tego zwykle dwudniowe :)
OdpowiedzUsuń