Nowe Przepisy

czwartek, 5 marca 2015

Danie Jedno Garnkowe - Kasza Gryczana z Warzywami i Piersią Kurczaka


Witam serdecznie
Propozycja na pyszne i bardzo syte danie jedno garnkowe z kaszy gryczanej , warzyw i piersi kurczaka . Jest bardzo smaczne i zdrowe zawiera złożone węglowodany i pełno wartościowe białko .

Będziemy potrzebować :

300 g kaszy gryczanej (przed gotowaniem)
1 podwójna pierś kurczaka (około 600 g)
1 brokuł (około 500g)
1 strąk papryki czerwonej
400 g pieczarek
1 puszka 400 g pomidorów krojonych w zalewie lub przecieru pomidorowego
do smaku sól , pieprz
olej do smażenia

do zamarynowania piersi kurczaka :
około 50 ml oleju
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka papryki słodkiej
szczypta pieprzu
szczypta pieprzu cayenne lub papryki ostrej

Link do filmu z przygotowania : Kasza gryczana z warzywami 



Przygotowanie :
  1. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka oczyszczam z białych błonek , chrząstek i kroję w kostkę .
  2. Do miseczki daję olej dodaję przyprawy : tymianek , pieprz ,pieprz cayenne , paprykę słodką i dokładnie mieszam .
  3. Do marynaty dodaję pokrojoną pierś z kurczaka , mieszam aby pierś była pokryta olejem z przyprawami i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników .
  4. Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół , usuwam gniazda nasienne i białe błonki i kroję w cienki paseczki o długości około 3 cm .
  5. Umyte pieczarki kroję w pół plasterki i dodaję do papryki .
  6. Teraz paprykę z pieczarkami smażę na rozgrzanym oleju na patelni przez 15 minut na średnim ogniu . Usmażoną paprykę z pieczarkami razem z sosem przekładam do garnka w którym przygotuję całe danie .
W międzyczasie gdy smażę pieczarki i paprykę przygotuję brokuł :
  1. Umyty brokuł dzielę na mniejsze kawałki . W garnku zagotowuję wodę ze szczyptą cukru i soli . Gdy woda się gotuję wrzucam brokuł i od ponownego zagotowania wody gotuję brokuł 5 minut . Następnie odcedzam na durszlaku i odstawiam do przestudzenia .
Po usmażeniu papryki z pieczarkami smażę pierś z kurczaka :
  1. Na patelnię przekładam pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa około 15 – 20 minut . Pod koniec smażenia gdy pierś z kurczaka jest miękka dodaję rozdrobnione pomidory razem z zalewą ( lub przecier pomidorowy ) i całość smażę na patelni jeszcze około 3 minut .
  2. Gdy smaży się pierś w międzyczasie gotuję kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu .
Końcowe przygotowania dania :
  1. Do garnka z usmażoną papryką z pieczarkami dodaję gorącą kaszę gryczaną , usmażoną pierś z kurczaka razem z pomidorami .
  2. Przestudzony brokuł kroję na mniejsze kawałki i dodaję do reszty składników .
  3. Doprawiam solą ( jedna szczypta ) i pieprzem (dwie szczypty) i dokładnie mieszam – danie jest gotowe .
  4. Gdy po przygotowaniu danie jest zbyt chłodne to garnek stawiamy na gazie i całość podgrzewamy .
Kasza gryczana z warzywami i piersią kurczaka jest gotowa . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa  







1 komentarz :

  1. Uwielbiam takie dania! :) Są szybkie, łatwe i bardzo smaczne a do tego zwykle dwudniowe :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.