Witam serdecznie
Propozycja na pyszne kotlety mielone,
trochę inaczej przygotowane niż tradycyjne bo z dodatkami, są
bardzo soczyste i smaczne.
Będziemy potrzebować :
500 g mięsa mielonego
250 g pieczarek
100 g sera żółtego
1 kopiastą łyżkę bułki tartej
1 jajko
około 80 ml letniego mleka
1 cebulę (100 g)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu pikantnego
przyprawy :
duża szczypta majeranku
do smaku sól , pieprz , pieprz cayenne
olej do smażenia
oraz bułka tarta do obtoczenia
kotletów mielonych przed smażeniem .
Link do filmu z przygotowania : Kotletów mielonych - pikantnych
Przygotowanie :
- Czubatą łyżkę bułki tartej zalewam mlekiem i odstawiam do napęcznienia, w tym czasie przygotuję pozostałe składniki kotletów (bułkę najlepiej namoczyć w większej misce w której dodamy pozostałe składniki).
- Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach .
- Umyte pieczarki ścieram na tarce na o grubych oczkach – lub można drobniutko pokroić.
- Cebulę kroję w drobną kostkę.
- Teraz na patelni na rozgrzanym oleju smażę cebulę z pieczarkami do momentu odparowania soku z pieczarek (smażyłam około 5 minut). Po usmażeniu odstawiam do wystudzenia.
Końcowe przygotowanie masy na kotlety mielone:
- Do miski z namoczoną bułką tartą dodaję wystudzone pieczarki z cebulą , jajko, mięso, ketchup , koncentrat pomidorowy, ser żółty, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem.
- Całość dokładnie mieszam aby składniki dobrze się połączyły, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam.
- Z tak przygotowanej masy formuję kotlety, biorę do dłoni trochę masy, formuję kulkę lekko ją spłaszczam i obtaczam z każdej strony w bułce tartej.
- Tak przygotowane kotlety mielone smażę na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto-brązowy kolor ( po około 5 minut z każdej strony na średnim płomieniu ) - kotlety są gotowe .
Kotlety mielone pikantne są gotowe
można podawać do obiadu . Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Przepyszne!! kolejny świetny przepis, i przyznam że uwielbiam gotować z Pani przepisami:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak miłe słowa
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę dużo prezentów od Mikołaja ♥ ♥ ♥
Troszeczkę za mało bułki dałam, bo rozwalały mi się podczas pieczenia. A tak to kotleciki pierwsza klasa !!! Kolejny przepis Pani i jestem mile zaskoczona że z serem żółtym keczapem mogą tak smakować kotlety !!
OdpowiedzUsuńSzkoda że kotlety się rozsypywały podczas smażenia (może to nie kwestia ilości bułki tartej, tylko masa mogła być za mało wyrobiona-wymieszana, tak myślę).
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam robilam już z Pani przepisów wiele
OdpowiedzUsuńSą znakomite
W tej chwili szukam bardzo dobrego przepisu na mieso do słoików, mielonkę itp nie mogę znaleźć a w Pani przepisy wierzę bo są znakomite proste pięknie przekazane i bardzo smaczne
Jest mi bardzo miło, że przepisy się przydają i dziękuję za miłe słowa. Przykro mi ale nie pomogę z przepisem na mięso, nie mam takiego na blogu.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥