Nowe Przepisy

środa, 14 stycznia 2015

Pieczeń Rzymska z Ziemniakami

Witam serdecznie
Propozycja na pyszną pieczeń rzymską z ziemniakami, jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu.

Będziemy potrzebować :

500 g mięsa wieprzowego
300 g ugotowanych ziemniaków
2 jajka
200 g cebuli
2 łyżki musztardy ziołowej
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
sól , pieprz
olej do smażenia

foremka aluminiowa 20 cm x 7 cm lub mała foremka do ciasta
maszynka do mielenia mięsa


Link do filmu z przygotowania : Pieczeń rzymska z ziemniakami 


Przygotowanie :
  1. Cebule kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 10 minut tak żeby się zeszkliła.
  2. Umyte i osuszone mięso kroję na mniejsze kawałki.
  3. Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekam.
  4. Teraz w maszynce do mielenia mięsa mielę razem pokrojone mięso, podsmażoną cebulę i ugotowane ziemniaki (wystudzone).

  5. Do zmielonej masy dodaję natkę pietruszki, jajka, musztardę, majeranek, sól (dwie duże szczypty), pieprz (dwie duże szczypty) i całość dokładnie mieszam,  można dłonią lub łyżką tak żeby składniki dokładnie się wymieszały, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.
  6. Tak przygotowaną masę przekładam do foremki ,delikatnie ugniatam i wyrównuję górę.


Pieczenie pieczeni rzymskiej z ziemniakami :
  1. Foremkę z pieczenią wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 70 minut , góra po upieczeniu powinna być rumiana . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
Pieczeń rzymska z ziemniakami jest gotowa . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa







1 komentarz :

  1. Dziękuję, skorzystałam z ogólnych wskazówek typu jak się w ogóle zabrać do pieczeni rzymskiej i jestem wdzięczna za, jak zwykle, solidnie przekazaną informację.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.