Nowe Przepisy

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Przepis na Ciasto Dziad

Ciasto Dziad
Witam serdecznie
Propozycja na pyszne ciasto dziad które jest bardzo proste w przygotowaniu .

Do przygotowania ciasta "Dziad" będziemy potrzebować :

1 kg jabłek winnych (polecam odmianę Eliza)
500 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej typ 450 ale można użyć typ 500 lub 550)
6 jajek (jajka L)
250 g cukru kryształ
200 ml oleju
150 g zmielonych orzechów włoskich
50 g rodzynek
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Użyłam blaszki o wymiarach : 24 cm x 24 cm


Link do filmu z przygotowania : Ciasto ''Dziad''



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję jabłka:
  1. Jabłka obieram, przekrawam na pół i usuwam gniazda nasienne, następnie kroję w drobną kostkę.
  2. Pokrojone jabłka daję do dużej miski, zasypuję cukrem, zalewam olejem i całość dokładnie mieszam.
  3. Tak przygotowane jabłka odstawiam na około 2 godziny.
Po 2 godzinach:
  1. Jabłka ładnie puściły sok, teraz do jabłek w misce dodaję pozostałe składniki ciasta: jajka, mąkę, rodzynki, orzechy włoskie, sodę, proszek do pieczenia.
  2. Całość mieszam tak żeby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały.

Pieczenie ciasta Dziad:
  1. Ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem i wyrównuję górę łyżką.
  2. Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut.

  3. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.

  4. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone to można wbić w ciasto patyczek od szaszłyka lub wykałaczkę i jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone.
Ciasto dziad jest gotowe i jak pisałam na wstępie bardzo proste w przygotowaniu. Życzę udanych wypieków i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa






10 komentarzy :

  1. Mmm, pychotka :)
    A nazwę ma zabawną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie dzisiaj je upiekłam.Rewelacyjne to za mało aby tak o nim pisać.Jak dla mnie jest doskonałe.Właśnie takie smaki uwielbiam.Bardzo dziękuję za przepis i czekam na więcej.Babcia Jola z Dolnego śląska.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że przepis się przydał a ciasto smakowało, takie proste a smaczne.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Zwykle piekę coś w niedzielę po południu i już wiem, co spróbuję przyrządzić jutro. Przepis zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś przeoczyłam ten komentarz, mam nadzieję że ciasto wyszło i smakowało :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Pyszne:-) ja dodaje jeszcze troszkę cynamonu,jak pachnie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak cynamon pasuje do tego ciasta :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Czy kg jabłek już po obraniu czy przed? Jak to liczyć 😁

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.