Witam serdecznie
Propozycja na pyszne ciasto dziad które
jest bardzo proste w przygotowaniu .
Do przygotowania ciasta "Dziad" będziemy potrzebować :
1 kg jabłek winnych (polecam odmianę
Eliza)
500 g mąki pszennej (użyłam
poznańskiej typ 450 ale można użyć typ 500 lub 550)
6 jajek (jajka L)
250 g cukru kryształ
200 ml oleju
150 g zmielonych orzechów włoskich
50 g rodzynek
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Użyłam blaszki o wymiarach : 24 cm x
24 cm
Link do filmu z przygotowania : Ciasto ''Dziad''
Przygotowanie:
Najpierw przygotuję jabłka:
- Jabłka obieram, przekrawam na pół i usuwam gniazda nasienne, następnie kroję w drobną kostkę.
- Pokrojone jabłka daję do dużej miski, zasypuję cukrem, zalewam olejem i całość dokładnie mieszam.
- Tak przygotowane jabłka odstawiam na około 2 godziny.
Po 2 godzinach:
- Jabłka ładnie puściły sok, teraz do jabłek w misce dodaję pozostałe składniki ciasta: jajka, mąkę, rodzynki, orzechy włoskie, sodę, proszek do pieczenia.
- Całość mieszam tak żeby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały.
Pieczenie ciasta Dziad:
- Ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem i wyrównuję górę łyżką.
- Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut.
- Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
- Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone to można wbić w ciasto patyczek od szaszłyka lub wykałaczkę i jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone.
Ciasto dziad jest gotowe i jak pisałam
na wstępie bardzo proste w przygotowaniu. Życzę udanych wypieków
i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Jaki gryfny dziad :))
OdpowiedzUsuńMmm, pychotka :)
OdpowiedzUsuńA nazwę ma zabawną :)
Właśnie dzisiaj je upiekłam.Rewelacyjne to za mało aby tak o nim pisać.Jak dla mnie jest doskonałe.Właśnie takie smaki uwielbiam.Bardzo dziękuję za przepis i czekam na więcej.Babcia Jola z Dolnego śląska.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że przepis się przydał a ciasto smakowało, takie proste a smaczne.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Zwykle piekę coś w niedzielę po południu i już wiem, co spróbuję przyrządzić jutro. Przepis zapowiada się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJakoś przeoczyłam ten komentarz, mam nadzieję że ciasto wyszło i smakowało :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Pyszne:-) ja dodaje jeszcze troszkę cynamonu,jak pachnie:-)
OdpowiedzUsuńO tak cynamon pasuje do tego ciasta :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Czy kg jabłek już po obraniu czy przed? Jak to liczyć 😁
OdpowiedzUsuńPodałam przed obraniem.
Usuń