Nowe Przepisy

wtorek, 4 listopada 2014

Udka w Panierce z Mąki Kukurydzianej na Obiad


Witam serdecznie
Propozycja na przygotowanie udek z kurczaka w panierce z mąki kukurydzianej .  Idealnie nadają do podania na obiad lub kolację .


Będziemy potrzebować:

udka lub pałki z kurczaka
na marynatę :
sok wyciśnięty z jednej cytryny
1 łyżka sosu sojowego

na panierkę :
4 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki vegety

około 1/2 szklanki oleju do smażenia

Link do filmu z przygotowania: Udka w panierce z mąki kukurydzianej 



Przygotowanie :
  1. Udka dokładnie myję pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem papierowym lub ściereczką .
  2. Jeżeli mam całe udka a nie tylko pałki to dzielę je na mniejsze kawałki . Dzięki temu będzie łatwiej je usmażyć i usmażone ładniej wyglądają na talerzu .
Przygotowanie marynaty :
  1. Sok z cytryny mieszam razem z sosem sojowym i polewam nim udka .
  2. Udka obracam kilka razy w marynacie aby całe były nią pokryte .
  3. Zamarynowane udka odstawiam na około 60 minut od czasu do czasu nimi obracam aby były pokryte marynatą .
Po 60 minutach smażenie udek :
  1. Do miski wsypuję mąkę kukurydzianą dodaję vegetę i mieszam.
  2. W tak przygotowanej panierce obtaczam udka , żeby dokładnie były nią pokryte .
  3. Na patelni rozgrzewam olej i smażę udka po około 12 minut z każdej strony do miękkości mięsa . Płomień miałam ustawiony na średni , żeby za szybko się nie spiekła góra a środek nadal nie był surowy.
  4. Usmażone udka wykładam na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu .
Udka w panierce z mąki kukurydzianej są gotowe , można podawać . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa







2 komentarze :

  1. Uwielbiam wszystko co bezkarnie można jeść rękami! :) Chętnie bym teraz sięgnęła po takie udko.

    Pozdrawiam i zapraszam do naszej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam byłam kiedyś na imprezie w lokalu....podano kurczaka, nad którym większość "dam" męczyła się nożem i widelcem. Ja, jak to ja w łapy i po sprawie. Jedna z nich zwróciła mi uwagę....Ela nie zachowuj się jak dzikus.....na co ja mało myśląc zaczepiłam kelnera i pytam....proszę pana, mamy taki dylemat, jak jeść tego kurczaka prawidłowo, nożem i widelcem czy też sztućców ? Pan się uśmiechnął i mówi....jeśli ma być poprawnie to gołymi rękoma. Ha! Ale miałam radochę. :)))

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.