Nowe Przepisy

poniedziałek, 3 listopada 2014

Sok warzywny z Burakami i Czarną Rzodkwią (czarną rzepą)


Witam serdecznie
Propozycja na zdrowy sok pełen witamin które są nam szczególnie potrzebne jesienią .
O właściwościach zdrowotnych czarnej rzodkwi można przeczytać pod tym linkiem :
A o właściwościach zdrowotnych buraków pod tym linkiem :


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 1,2L soku warzywnego

1 kg buraków
1 kg marchwi
350 g czarnej rzodkwi (czarnej rzepy)
200 g korzenia selera
350 g korzenia pietruszki
sok wyciśnięty z jednej cytryny

sokowirówka

Link do filmu z przygotowania : Sok warzywny z buraków i rzodkwi



Przygotowanie :
  1. Surowe buraki , seler i rzodkiew obieram ze skórki i płuczę pod bieżącą wodą .
  2. Marchew , pietruszkę oczyszczam i płuczę pod bieżącą wodą .
  3. Obrane i wypłukane warzywa kroję na mniejsze kawałki - takiej wielkości aby mieściły się do sokowirówki .
  4. Z tak przygotowanych warzyw wyciskam sok .
  5. Do wyciśniętego soku dodaję sok z cytryny i dokładnie mieszam .
  6. Sok jest gotowy można go podawać od razu po przygotowaniu lub wstawić do lodówki do schłodzenia .
Sok warzywny z burakami i rzepą jest gotowy . Życzę smacznego i dużo zdrowia .
Pozdrawiam Babcia Ewa

Ps. Używam dwóch nazw czarna rzodkiew lub czarna rzepa ale obie nazwy dotyczą tego samego warzywa . Nie którzy ludzie (między innym i ja )  na czarną rzodkiew mówią czarna rzepa . 



2 komentarze :

  1. a jakiej babcia uzywa sokowirowki pytam poniewaz szukam takiej ktora radzi sobie z twardymi burakami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to modle ZELMER JOVITA 177.B SYMBIO z burakami radzi sobie bez problemu. Cena poniżej 300 PLN więc za taką cenę ma również swoje wady. Jest duża, aż tak dobrze nie odciska soku, przy większej ilości owoców i warzyw trzeba ręcznie odtykać wylot odpadków bo się okleja ścinkami warzyw i owoców (jest źle wyprofilowany lub owoce i warzywa są źle odciśnięte i mają za dużo soku i się przyklejają) no i chyba tyle wad.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.