Witam
serdecznie
Propozycja
na zdrowy sok pełen witamin które są nam szczególnie potrzebne
jesienią .
O
właściwościach zdrowotnych czarnej rzodkwi można przeczytać pod
tym linkiem :
A
o właściwościach zdrowotnych buraków pod tym linkiem :
Będziemy
potrzebować :
z
podanych proporcji wyjdzie około 1,2L soku warzywnego
1
kg buraków
1
kg marchwi
350
g czarnej rzodkwi (czarnej rzepy)
200
g korzenia selera
350
g korzenia pietruszki
sok
wyciśnięty z jednej cytryny
sokowirówka
Link do filmu z przygotowania : Sok warzywny z buraków i rzodkwi
Przygotowanie
:
- Surowe buraki , seler i rzodkiew obieram ze skórki i płuczę pod bieżącą wodą .
- Marchew , pietruszkę oczyszczam i płuczę pod bieżącą wodą .
- Obrane i wypłukane warzywa kroję na mniejsze kawałki - takiej wielkości aby mieściły się do sokowirówki .
- Z tak przygotowanych warzyw wyciskam sok .
- Do wyciśniętego soku dodaję sok z cytryny i dokładnie mieszam .
- Sok jest gotowy można go podawać od razu po przygotowaniu lub wstawić do lodówki do schłodzenia .
Sok
warzywny z burakami i rzepą jest gotowy . Życzę smacznego i dużo
zdrowia .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Ps.
Używam dwóch nazw czarna rzodkiew lub czarna rzepa ale obie nazwy
dotyczą tego samego warzywa . Nie którzy ludzie (między innym i ja ) na czarną rzodkiew
mówią czarna rzepa .
a jakiej babcia uzywa sokowirowki pytam poniewaz szukam takiej ktora radzi sobie z twardymi burakami
OdpowiedzUsuńJest to modle ZELMER JOVITA 177.B SYMBIO z burakami radzi sobie bez problemu. Cena poniżej 300 PLN więc za taką cenę ma również swoje wady. Jest duża, aż tak dobrze nie odciska soku, przy większej ilości owoców i warzyw trzeba ręcznie odtykać wylot odpadków bo się okleja ścinkami warzyw i owoców (jest źle wyprofilowany lub owoce i warzywa są źle odciśnięte i mają za dużo soku i się przyklejają) no i chyba tyle wad.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥