Nowe Przepisy

poniedziałek, 3 listopada 2014

Smalec z tłuszczu Planta – wegetariański


Witam serdecznie
Propozycja na bardzo dobry smalec ale nie ze słoninki tylko planty z dodatkiem jabłka i cebuli . Smakuje tak jak zwykły zrobiony ze słoniny .

Będziemy potrzebować :

400 g Planty
3 łyżki granulatu sojowego lub kotletów sojowych (około 20 g)
1 jabłko (około 140 g)
1 cebula (około 100 g)
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
sól ,pieprz

Link do filmu z przygotowania: Smalec z tłuszczu Planta 



Przygotowanie :
Najpierw przygotuję składniki :
  1. Jeżeli mamy granulat to omijamy ten podpunkt , a jeżeli nie tak jak ja , to suche kotlety sojowe rozgniatam w moździerzu lub za pomocą wałka do ciasta . Tak żeby powstał drobny granulat .
  2. Cebulę kroję w drobną kostkę i daję do osobnej miseczki .
  3. Jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach .
  4. Czosnek kroję w drobniutką kostkę i dodaję do jabłka .
Składniki mam gotowe teraz przygotuję smalec :
  1. W rondelku podgrzewam olej i podsmażam cebulę tak żeby się zeszkliła (około 10 minut ).
  2. Do zeszklonej cebuli dodaje Plantę i roztapiam .
  3. Gdy Planta się roztopi dodaję pozostałe składniki : jabłko , czosnek, granulat sojowy doprawiam solą ( duża szczypta ) pieprzem .
  4. Całość dokładnie mieszam i smażę jeszcze około 3 – 4 minut – zakręcam gaz smalec jest gotowy .
  5. Następnie gdy smalec delikatnie przestygnie przelewam go do słoiczków lub miseczek i odstawiam do zastygnięcia .
  6. Gdy smalec zaczyna zastygać ( robi się biały) delikatnie mieszam łyżką aby cebula i jabłka były równomiernie rozprowadzone w smalcu a nie tylko na dnie .
Smalec z tłuszczu Planta jest gotowy , można przygotować kanapki . Życzę smacznego .

Pozdrawiam Babcia Ewa 






1 komentarz :

  1. Swojego czasu moi panowie bardzo lubili domowy smalec. A więc kupowałam słoninę, wytapiałam i do tego jakieś resztki wędlin, jabłko, cebula i dużo czosnku. Nie ma to jak domowe mazidła. :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.