Witam
serdecznie
Propozycja
na bardzo dobry smalec ale nie ze słoninki tylko planty z dodatkiem
jabłka i cebuli . Smakuje tak jak zwykły zrobiony ze słoniny .
Będziemy
potrzebować :
400
g Planty
3
łyżki granulatu sojowego lub kotletów sojowych (około 20 g)
1
jabłko (około 140 g)
1
cebula (około 100 g)
1
ząbek czosnku
2
łyżki oleju
sól
,pieprz
Link do filmu z przygotowania: Smalec z tłuszczu Planta
Przygotowanie
:
Najpierw
przygotuję składniki :
- Jeżeli mamy granulat to omijamy ten podpunkt , a jeżeli nie tak jak ja , to suche kotlety sojowe rozgniatam w moździerzu lub za pomocą wałka do ciasta . Tak żeby powstał drobny granulat .
- Cebulę kroję w drobną kostkę i daję do osobnej miseczki .
- Jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach .
- Czosnek kroję w drobniutką kostkę i dodaję do jabłka .
Składniki
mam gotowe teraz przygotuję smalec :
- W rondelku podgrzewam olej i podsmażam cebulę tak żeby się zeszkliła (około 10 minut ).
- Do zeszklonej cebuli dodaje Plantę i roztapiam .
- Gdy Planta się roztopi dodaję pozostałe składniki : jabłko , czosnek, granulat sojowy doprawiam solą ( duża szczypta ) pieprzem .
- Całość dokładnie mieszam i smażę jeszcze około 3 – 4 minut – zakręcam gaz smalec jest gotowy .
- Następnie gdy smalec delikatnie przestygnie przelewam go do słoiczków lub miseczek i odstawiam do zastygnięcia .
- Gdy smalec zaczyna zastygać ( robi się biały) delikatnie mieszam łyżką aby cebula i jabłka były równomiernie rozprowadzone w smalcu a nie tylko na dnie .
Smalec
z tłuszczu Planta jest gotowy , można przygotować kanapki . Życzę
smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Swojego czasu moi panowie bardzo lubili domowy smalec. A więc kupowałam słoninę, wytapiałam i do tego jakieś resztki wędlin, jabłko, cebula i dużo czosnku. Nie ma to jak domowe mazidła. :)
OdpowiedzUsuń