Nowe Przepisy

sobota, 18 października 2014

Jajka Sadzone w Chmurce


Witam serdecznie
Propozycja na podanie jajek sadzonych trochę inaczej niż tradycyjnie bo w ''chmurce'' z białek . Są bardzo proste w przygotowaniu , smaczne i rewelacyjnie wyglądają na talerzu . Można je podać ze smażonym boczkiem , tostami lub z tym czym lubimy :) .

Ps. Pomysł na jajka sadzone w chmurce nie jest mój ale podpatrzony w internecie tak mi się spodobał że musiałam wypróbować przepis i jest super.


Będziemy potrzebować :

Jajka rozdzielone białka od żółtek
1 łyżeczka masła lub oleju
szczypta soli
patelnia lub naczynie żaroodporne
mikser lub rózga

Jeżeli używamy patelni to rączka musi być taka aby można było ją wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i żeby się nie stopiła .

Link do filmu z przygotowania : Jajek sadzonych w chmurce 



Przygotowanie :
  1. Jajka rozdzielam białka od żółtek – trzeba to robić ostrożnie żeby żółta były w całości .
  2. Dno naczynia żaroodpornego ( patelni ) smaruję masłem .
  3. W między czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni tak aby wstawić od razu jajka po nałożeniu do naczynia .
  4. Białka wlewam do miski dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę .
  5. Ubite białka nakładam łyżką do naczynia żaroodpornego robiąc kopczyki , tyle ile mam żółtek .
  6. W środku kopczyka robię lekkie wgłębienie w które wkładam (wlewam ) delikatnie żółtko ( dokładnie widać to na filmie ) .
  7. Tak przygotowane jajka w naczyniu wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na druga od dołu półkę . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
  8. Jajka zapiekam około 10 minut tak żeby białka delikatnie się zrumieniły .
  9. Następnie wyjmuję naczynie z piekarnika - jajka są gotowe .
Jajka sadzone w chmurce z białek są gotowe można podawać .Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  





6 komentarzy :

  1. Wiesz co Ewcia....mam bardzo podobne jajka w swoim archiwum i czekają na wpis. Ale Ty byłaś szybsza. :))) Wyglądają świetnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babciu, no pomysł rewelacyjny. Bardzo lubię takie nowinki- super.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mi się podoba i łatwo go zrobić a zawsze inaczej :)

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Zrobiłam dzisiaj na obiad. Pyszne! I miła odmiana.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.