Witam serdecznie
Propozycja na podanie jajek sadzonych
trochę inaczej niż tradycyjnie bo w ''chmurce'' z białek . Są
bardzo proste w przygotowaniu , smaczne i rewelacyjnie wyglądają na
talerzu . Można je podać ze smażonym boczkiem , tostami lub z tym
czym lubimy :) .
Ps. Pomysł na jajka sadzone w chmurce
nie jest mój ale podpatrzony w internecie tak mi się spodobał że
musiałam wypróbować przepis i jest super.
Będziemy potrzebować :
Jajka rozdzielone białka od żółtek
1 łyżeczka masła lub oleju
szczypta soli
patelnia lub naczynie żaroodporne
mikser lub rózga
Jeżeli używamy patelni to rączka
musi być taka aby można było ją wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni i żeby się nie stopiła .
Link do filmu z przygotowania : Jajek sadzonych w chmurce
Przygotowanie :
- Jajka rozdzielam białka od żółtek – trzeba to robić ostrożnie żeby żółta były w całości .
- Dno naczynia żaroodpornego ( patelni ) smaruję masłem .
- W między czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni tak aby wstawić od razu jajka po nałożeniu do naczynia .
- Białka wlewam do miski dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę .
- Ubite białka nakładam łyżką do naczynia żaroodpornego robiąc kopczyki , tyle ile mam żółtek .
- W środku kopczyka robię lekkie wgłębienie w które wkładam (wlewam ) delikatnie żółtko ( dokładnie widać to na filmie ) .
- Tak przygotowane jajka w naczyniu wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na druga od dołu półkę . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
- Jajka zapiekam około 10 minut tak żeby białka delikatnie się zrumieniły .
- Następnie wyjmuję naczynie z piekarnika - jajka są gotowe .
Jajka sadzone w chmurce z białek są
gotowe można podawać .Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Wiesz co Ewcia....mam bardzo podobne jajka w swoim archiwum i czekają na wpis. Ale Ty byłaś szybsza. :))) Wyglądają świetnie. :)
OdpowiedzUsuńByłam pierwsza :)
UsuńBabciu, no pomysł rewelacyjny. Bardzo lubię takie nowinki- super.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Też mi się podoba i łatwo go zrobić a zawsze inaczej :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Zrobiłam dzisiaj na obiad. Pyszne! I miła odmiana.
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis się przydał
UsuńPozdrawiam serdecznie