Witam serdecznie
Propozycja na prostą szarlotkę na
kruchym cieście . Jabłka w tej szarlotce nie są prażone tylko
pokrojone na mniejsze kawałki i ułożone na ciście .
Będziemy potrzebować :
500 g mąki pszennej
120 g cukru pudru
250 g masła lub margaryny
3 żółtka
3 łyżki śmietany 12% lub 18% (około
90g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
1 kg jabłek kwaśnych
3 łyżki cukru kryształ
2 - 3 łyżeczki cynamonu
Użyłam foremki o wymiarach 22 cm x
26 cm
Link do filmu z przygotowania : Szarlotki na kruchym cieście
Przygotowanie :
Najpierw
przygotuję ciasto :
- Na blat wysypuję mąkę dodaję cukier puder , proszek do pieczenia ,cukier waniliowy , masło lub margarynę , szczyptę soli i pocierając dłońmi łączę składniki ( można użyć do tego celu noża i składniki posiekać )
- Do tak połączonych składników dodaję żółtka , śmietanę i zagniatam ciasto na jednolitą masę ( jajka i śmietanę daję na środek żeby nie wypłynęła na boki ) . Ciasta kruchego nie wyrabiam zbyt długo , tylko do momentu połączenia się składników .
- Wyrobione ciasto zawijam w folię aluminiową ( można w folię spożywczą lub włożyć w woreczek) i wkładam do lodówki do schłodzenia na około 30 minut
W
tym czasie gdy ciasto się schładza przygotuję jabłka :
- Umyte jabłka obieram ze skórki , przekrawam na pół , usuwam gniazda nasienne i kroję w nie za dużą kostkę.
- Pokrojone jabłka zasypuję w misce cukrem , cynamonem ( ilość cynamonu zależy jak bardzo lubimy cynamon ) i mieszam . Jabłka są gotowe .
Po
30 minutach :
- Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki , odcinak 1/3 ciasta i chowam z powrotem ten odcięty kawałek do lodówki .
- Ciasto rozwałkuję od razu na papierze do pieczenia ( ale można je rozwałkować na blacie lekko podsypanym mąką i przenieść na wałku do foremki ) . Na papierze zaznaczam sobie wielkość dna foremki , bez boków . Jeżeli wałek klei się do ciasta można go posmarować mąką .
- Rozwałkowane ciasto przekładam razem z papierem do foremki i delikatnie dociskam do dna i dociskam do rogów tak żeby całe dno foremki było wyklejone ciastem .
- Na ciasto kładę pokrojone jabłka i wyrównuję .
- Teraz z lodówki wyjmuję odkrojony kawałek ciasta i rozwałkowuję na wielkość foremki . Blat mam podsypany mąką .
- Rozwałkowane ciasto przenoszę i układam na jabłkach i dokładnie wyklejam , żeby łatwiej było je przenieść nawijam ciasto na wałek ( dokładnie widać na filmie ) .
Pieczenie
szarlotki :
- Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 55 minut .
- Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu .
- Po upieczeniu szarlotkę można oprószyć cukrem pudrem.
Szarlotka
na kruchym cieście jest gotowa . Życzę udanych wypieków i
smacznego .
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Uwielbiam szrlotkę, ta jest bardzo apetyczna:-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, ciasto na pewno się uda! :)
OdpowiedzUsuńPieklam, super przepis, bardzo polecam i dziekuje:))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że szarlotka wyszła , smakowała i przepis się przydał .
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Ciasto wyszło super a przyznam się , że to moje pierwsze ciasto w życiu. Zawsze sie bałam spróbować upiec bo byłam przerażona skomplikowanymi przepisami ten jest idealny dla mnie i rodzince smakuje. Teraz będę często korzystała z Pani przepisów. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że ciasto wyszło i smakowało, dziękuję również za miłe słowa i serdecznie pozdrawiam ♥ ♥ ♥
UsuńPrzepis super niby prosty ale jakże smaczny
OdpowiedzUsuńProste są najlepsze, dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie 💖
Usuń