Nowe Przepisy

czwartek, 18 września 2014

Zupa Ziemniaczana ( kartoflanka ) z Chrzanem


Witam serdecznie
Propozycja na pyszną domową zupę ziemniaczaną z chrzanem .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie 2 litry zupy ziemniaczanej

około 700 g ziemniaków
200 g cienkiej kiełbasy (dobrej)
150 g śmietany 18%
2 łyżki tartego chrzanu
1 marchew ( 120 g )
1 mała cebula ( 40 g )
kawałek korzenia pietruszki ( 40 g )
kawałek korzenia selera ( 30 g )
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
3 ziarenka ziela angielskiego
1 mały listek laurowy
sól , pieprz do smaku
1 litr wody

Link do filmu z przygotowaniem : Zupy ziemniaczanej z chrzanem 



Przygotowanie :
  1. Obrane ziemniaki kroję w nie za dużą kostkę , pokrojone płuczę pod bieżącą wodą .
  2. Ziemniaki daję do garnka i zalewam 1 litrem wody .
  3. Czosnek i cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do garnka.
  4. Oczyszczoną i umytą marchewkę , pietruszkę , seler kroję w nie za dużą kostkę i dodaję do garnka.
  5. Do garnka dodaję jeszcze ziele angielskie , listek laurowy i dużą szczyptę pieprzu .
  6. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję .
  7. Kiełbasę obieram ze skórki i kroję w kostkę , gdy zupa w garnku się zagotuje dodaję kiełbasę , mieszam i gotuję do miękkości ziemniaków ( około 20 minut )
  8. W trakcie gotowania zupy , umytą i osączoną natkę pietruszki drobno siekam .
  9. Gdy ziemniaki są miękkie do zupy ziemniaczanej dodaję chrzan doprawiam solą ( dwie duże szczypty ) i pieprzem , mieszam i gotuję jeszcze 5 minut .
  10. Po 5 minutach zakręcam gaz i zupę zabielam , do śmietany dodaję około 3 łyżek płynu z zupy i dokładnie mieszam . Wymieszaną śmietanę dodaję do zupy w garnku i mieszam .
  11. Dodaję majeranek , natkę pietruszki , mieszam zupa jest gotowa .
Zupa ziemniaczana z chrzanem jest gotowa można podawać . Życzę smacznego .
Pozdrawiam Babcia Ewa








5 komentarzy :

  1. Ewunia ulubiona zupa mojego męża :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę o informację jak długo mozna przechowywać taką zupę czy zupa zabielana śmietaną może być przechowywana do nastepnego dnia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak na drugi dzień będzie dobra tylko proszę przechowywać zupę w chłodnym miejscu lub lodówce.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Zupa jest pyszna. Bardzo lubię inspirować się Pani przepisami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.