Witam
serdecznie
Podzielę
się przepisem na smaczną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem
mielonym i pomidorami .
Będziemy
potrzebować :
1
kg obranych ziemniaków
350
g mięsa mielonego
około
600 g pomidorów
1
papryka czerwona
2
średnie cebule
2
ząbki czosnku
1
pęczek szczypiorku
do
smaku :
sól
, pieprz , papryka słodka
papryka
ostra
olej
do smażenia
użyłam
naczynia żaroodpornego o wymiarach 22 cm x 22 cm
Link do filmu z przygotowaniem : Zapiekanki ziemniaczanej
Przygotowanie
:
- Ziemniaki gotuję w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut ( od momentu zagotowania) , tak żeby były podgotowane ale nie ugotowane
- następnie odcedzam i dostawiam do wystudzenia
Ziemniaki
się gotują teraz przygotuję pozostałe składniki zapiekanki
- Cebulę kroję w drobną kostkę
- czosnek drobno kroję i dodaję do cebuli
- Umytą i osuszoną paprykę przekrawam wzdłuż na pół oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek
- paprykę najpierw kroję w nie za grube paseczki i następnie w około 3 cm kawałki
- Pomidory obieram ze skórki ( najlepiej jest je wcześniej sparzyć wrzątkiem wtedy łatwiej schodzi skórka )
- obrane pomidory przekrawam na pół i kroję w pół plasterki
- Umyty i osączony szczypiorek drobno siekam
Składniki
na zapiekankę ziemniaczaną mam pokrojone , teraz będę smażyła i
wymieszam
- Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam przez około 5 minut cebulę z czosnkiem
- następnie do podsmażonej cebuli dodaję mięso mielone , mieszam i całość podsmażam jeszcze około 6 – 7 minut
- Pod koniec smażenia doprawiam przyprawami – solą , pieprzem , papryką - dokładnie mieszam i zakręcam gaz
- Teraz do większej miski przekładam podsmażone mięso i cebulę
- dodaję pokrojoną paprykę i pomidory , wszystko dokładnie mieszam ( nie rozgniatając pomidorów ) sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam ( jeżeli chcemy aby potrawa była pikantniejsza to dodajemy więcej papryki ostrej )
Końcowe
przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej
- Wymieszane składniki przekładam do naczynia w którym będę zapiekała
- Teraz podgotowane i wystudzone ziemniaki kroję w plasterki o grubości około 5 milimetrów
- pokrojone ziemniaki układam na sztorc w naczyniu z masą ( na zdjęciu i filmie widać dokładnie , nie wiem jak to opisać :) jeżeli mamy problem z włożeniem plasterka ziemniaka to możemy sobie pomóc łyżeczką delikatnie rozsunąć masę i włożyć ziemniaka .
Zapiekanie
zapiekanki ziemniaczanej
- Naczynie z zapiekanką wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę
- zapiekam około 45 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu
- Upieczoną zapiekankę posypuję posiekanym szczypiorkiem
Zapiekanka
ziemniaczana z mięsem mielonym jest gotowa można podawać Życzę
smacznego
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Same pysznosci :)
OdpowiedzUsuńKolorowo, pysznie i bardzo wiosennie:) Porywam porcyjkę z talerza :) mmmnnnniiiaaaammmmm!!!!!
OdpowiedzUsuńPiękna zapiekanka, a po składnikach widzę, że pyszna:)
OdpowiedzUsuńPrześlicznie wygląda w formie ta precyzyjnie ułożona dachóweczka. Na pewno jest też pyszna.
OdpowiedzUsuń