Nowe Przepisy

czwartek, 3 kwietnia 2014

Zapiekanka Ziemniaczana z Mięsem Mielonym


Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na smaczną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i pomidorami .


Będziemy potrzebować :

1 kg obranych ziemniaków
350 g mięsa mielonego
około 600 g pomidorów
1 papryka czerwona
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 pęczek szczypiorku
do smaku :
sól , pieprz , papryka słodka
papryka ostra

olej do smażenia

użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach 22 cm x 22 cm

Link do filmu z przygotowaniem : Zapiekanki ziemniaczanej 


Przygotowanie :

  1. Ziemniaki gotuję w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut ( od momentu zagotowania) , tak żeby były podgotowane ale nie ugotowane
  2. następnie odcedzam i dostawiam do wystudzenia

Ziemniaki się gotują teraz przygotuję pozostałe składniki zapiekanki

  1. Cebulę kroję w drobną kostkę
  2. czosnek drobno kroję i dodaję do cebuli
  3. Umytą i osuszoną paprykę przekrawam wzdłuż na pół oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek
  4. paprykę najpierw kroję w nie za grube paseczki i następnie w około 3 cm kawałki
  5. Pomidory obieram ze skórki ( najlepiej jest je wcześniej sparzyć wrzątkiem wtedy łatwiej schodzi skórka )
  6. obrane pomidory przekrawam na pół i kroję w pół plasterki
  7. Umyty i osączony szczypiorek drobno siekam

Składniki na zapiekankę ziemniaczaną mam pokrojone , teraz będę smażyła i wymieszam

  1. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam przez około 5 minut cebulę z czosnkiem
  2. następnie do podsmażonej cebuli dodaję mięso mielone , mieszam i całość podsmażam jeszcze około 6 – 7 minut
  3. Pod koniec smażenia doprawiam przyprawami – solą , pieprzem , papryką - dokładnie mieszam i zakręcam gaz
  4. Teraz do większej miski przekładam podsmażone mięso i cebulę
  5. dodaję pokrojoną paprykę i pomidory , wszystko dokładnie mieszam ( nie rozgniatając pomidorów ) sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam ( jeżeli chcemy aby potrawa była pikantniejsza to dodajemy więcej papryki ostrej )
Końcowe przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej

  1. Wymieszane składniki przekładam do naczynia w którym będę zapiekała
  2. Teraz podgotowane i wystudzone ziemniaki kroję w plasterki o grubości około 5 milimetrów
  3. pokrojone ziemniaki układam na sztorc w naczyniu z masą ( na zdjęciu i filmie widać dokładnie , nie wiem jak to opisać :) jeżeli mamy problem z włożeniem plasterka ziemniaka to możemy sobie pomóc łyżeczką delikatnie rozsunąć masę i włożyć ziemniaka .

Zapiekanie zapiekanki ziemniaczanej
  1. Naczynie z zapiekanką wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę
  2. zapiekam około 45 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu
  3. Upieczoną zapiekankę posypuję posiekanym szczypiorkiem

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym jest gotowa można podawać Życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa







4 komentarze :

  1. Kolorowo, pysznie i bardzo wiosennie:) Porywam porcyjkę z talerza :) mmmnnnniiiaaaammmmm!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna zapiekanka, a po składnikach widzę, że pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześlicznie wygląda w formie ta precyzyjnie ułożona dachóweczka. Na pewno jest też pyszna.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.