Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną i
szybką w przygotowaniu kaszę jaglaną zapiekaną z jabłkami i
białym serem . Dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno.
Będziemy potrzebować :
300 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem )
około 300 g sera białego – użyłam
pół tłustego
300 g obranych jabłek
3-4 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
40 g masła
użyłam naczynia do zapiekania o
wymiarach 22 cm x 22 cm
Link do filmu z przepisem : Kasza jaglana zapiekana z jabłkami
Przygotowanie :
- Najpierw gotuję kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu
- Jabłka obieram usuwam gniazda nasienne i kroję w nie za dużą kostkę - pokrojonych jabłek powinno być nie mniej jak 300 g
- Pokrojone jabłka zasypuję w misce cynamonem i połową cukru , wszystko dokładnie mieszam
- Biały ser rozgniatam widelcem
Składniki mam już gotowe teraz
wszystko wymieszam i będę zapiekała
- Do miski z kaszą jaglaną dodaję jabłka , biały ser i wszystko razem dokładnie mieszam
- Naczynie do zapiekania smaruję 1/3 masła
- i nakładam do niego wymieszane składniki zapiekanki ,górę wyrównuję i lekko ugniatam
- Na górę kładę pozostałe pokrojone masło i posypuję pozostałym cukrem
- Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę . Zapiekankę zapiekam przez około 40 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i od dołu bez używania termoobiegu
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami
jest gotowa można podawać dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno
. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Przyznaję kaszy jaglanej nie robiłam zapiekanej-jeszcze :D Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszło pyszne :-) będę wracać do tego przepisu.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Basia Kaszka super -rodzinka zadowolona ja też.: Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że smakowała , ale mam na imię Ewa :)
UsuńPozdrawiam serdecznie