Nowe Przepisy

wtorek, 1 kwietnia 2014

Kasza Jaglana Zapiekana z Jabłkami


Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na pyszną i szybką w przygotowaniu kaszę jaglaną zapiekaną z jabłkami i białym serem . Dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. 


Będziemy potrzebować :

300 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem )
około 300 g sera białego – użyłam pół tłustego
300 g obranych jabłek
3-4 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
40 g masła

użyłam naczynia do zapiekania o wymiarach 22 cm x 22 cm

Link do filmu z przepisem : Kasza jaglana zapiekana z jabłkami 



Przygotowanie :

  1. Najpierw gotuję kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu
  2. Jabłka obieram usuwam gniazda nasienne i kroję w nie za dużą kostkę - pokrojonych jabłek powinno być nie mniej jak 300 g
  3. Pokrojone jabłka zasypuję w misce cynamonem i połową cukru , wszystko dokładnie mieszam
  4. Biały ser rozgniatam widelcem

Składniki mam już gotowe teraz wszystko wymieszam i będę zapiekała

  1. Do miski z kaszą jaglaną dodaję jabłka , biały ser i wszystko razem dokładnie mieszam
  2. Naczynie do zapiekania smaruję 1/3 masła
  3. i nakładam do niego wymieszane składniki zapiekanki ,górę wyrównuję i lekko ugniatam
  4. Na górę kładę pozostałe pokrojone masło i posypuję pozostałym cukrem
  5. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę . Zapiekankę zapiekam przez około 40 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i od dołu bez używania termoobiegu

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami jest gotowa można podawać dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno . Życzę smacznego.


Pozdrawiam Babcia Ewa  





5 komentarzy :

  1. Przyznaję kaszy jaglanej nie robiłam zapiekanej-jeszcze :D Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam i wyszło pyszne :-) będę wracać do tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Basia Kaszka super -rodzinka zadowolona ja też.: Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że smakowała , ale mam na imię Ewa :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.