Nowe Przepisy

środa, 12 marca 2014

Pieczeń Rzymska z Pieczarkami


Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na prostą w przygotowaniu pieczeń rzymską z pieczarkami . Można ją podać na zimno z pieczywem i sałatką lub na ciepło do obiadu .


Będziemy potrzebować :

1 kg mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
500 g pieczarek
1/2 strąka papryki czerwonej
1 jajko
1 duża cebula (lub 2 mniejsze )
3 – 4 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
1 czerstwa bułka
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
sól , pieprz do smaku
olej do smażenia

Użyłam foremek aluminiowych : 20 cm x 8 cm x 6cm i drugiej mniejszej : 17 cm x 7 cm x 5 cm

Link do filmu z przygotowanie : Pieczeni rzymskiej z pieczarkami 


Przygotowanie :

Używam mięsa wieprzowego na przykład szynkę , karkówkę lub łopatkę , ale można wymieszać mięso i użyć połowę mięsa wieprzowego i połowę mięsa wołowego , to już według uznania .

  1. Mięso teraz trzeba zmielić jeżeli istnieje taka możliwość to mielę je od razu w sklepie , a jeżeli nie to w maszynce do mięsa w domu przez średnie sitko - mięso należy wcześniej wypłukać i osączyć z wody .

Teraz przygotuję pozostałe składniki pieczeni

  1. Umyte pieczarki przekrawam na pół i kroję w cienkie pół plasterki
  2. pokrojone pieczarki podsmażam na patelni tak długo aż odparuje z nich woda .
  3. Następnie odstawiam do wystudzenia
  4. Cebulę kroję w drobną kostkę
  5. czosnek również kroję w drobną kostkę i dodaję do cebuli
  6. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę
  7. Teraz cebulę , czosnek i paprykę podsmażę razem na patelni tak żeby cebula się zeszkliła ( około 10 minut ) i odstawiam do wystudzenia
  8. Czerstwą bułkę namaczam w zimnej wodzie , po namoczeniu dokładnie odciskam ją z wody
  9. Umytą natkę pietruszki drobno siekam

Wszystkie składniki pieczeni rzymskiej z pieczarkami mam gotowe teraz tylko trzeba wymieszać i zapiec :)

  1. Do miski z mięsem dodaję podsmażone pieczarki , jajko , odciśniętą bułkę , podsmażoną paprykę z cebulą i czosnkiem , majeranek , tymianek , posiekaną natkę pietruszki , doprawiam solą i pierzem ( czyli wszystkie składniki :)
  2. wszystko razem dokładnie mieszam – można wymieszać łyżką ja wymieszałam dłonią
  3. sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam jeszcze solą i pieprzem i jeszcze raz mieszam
  4. Tak przygotowaną masę nakładam do foremek delikatnie ugniatając - mięso nakładam z lekką górką do foremki
  5. Foremki z pieczenią ustawiam na blasze do pieczenia ponieważ podczas pieczenia sos który powstanie może wykipieć ( najpewniej wykipi :) i zbierze się na blasze .

Pieczenie pieczeni
  1. Blachę z foremkami z pieczenią wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam przez około 80 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu
  2. Po upieczeniu foremki z mięsem odstawiam do wystudzenia – podczas pieczenia powstał sos i jeżeli chcemy to możemy go odlać z foremki – Ja pozostawię a po wystygnięciu powstanie z niego galaretka
Pieczeń rzymska z pieczarkami jest gotowa Życzę smacznego

Przy okazji tutaj jest link do innej mojej propozycji na pieczeń rzymską :)


Pozdrawiam Babcia Ewa  







9 komentarzy :

  1. świetny przepis na mięsko do pieczywa:) a jeżeli komuś przeszkadza kolor to zamiast soli można dodać pektosól i mamy pieczeń wyglądającą jak ze sklepu, tylko o niebo lepszą i zdrowszą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna ta pieczeń- z pieczarkami nie robiłam- ciekawe. Babciu chyba zadziałała telepatia, bo ja też robiłam pieczeń rzymską, tylko taką ogólnie znaną z jajkami i klops z pieczarkami do chleba.
    Pozdrawiam serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie to niebo w gębie, mąż też zje ale syn nie tyka pieczarek. I przez niego jest po zabawie. Jak mam więcej czasu robię na dwie blaszki. A tak na marginesie...Ewcia podrzuć na śniadanie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta pieczeń jest przepyyyyyyyszna! :) doprawiam ją tylko trochę mocniej, ale to już kwestia gustu. Dziękuję za tego wspaniałego bloga!

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepis się przydał . Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Super przepis! Tak dokładny , że nawet mnie się udało :)! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakowała i się udała . Pozdrawiam serdecznie .

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.