Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na prostą w
przygotowaniu pieczeń rzymską z pieczarkami . Można ją podać na
zimno z pieczywem i sałatką lub na ciepło do obiadu .
Będziemy potrzebować :
1 kg mięsa wieprzowego lub
wieprzowo-wołowego
500 g pieczarek
1/2 strąka papryki czerwonej
1 jajko
1 duża cebula (lub 2 mniejsze )
3 – 4 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
1 czerstwa bułka
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
sól , pieprz do smaku
olej do smażenia
Użyłam foremek aluminiowych : 20 cm
x 8 cm x 6cm i drugiej mniejszej : 17 cm x 7 cm x 5 cm
Link do filmu z przygotowanie : Pieczeni rzymskiej z pieczarkami
Przygotowanie :
Używam mięsa wieprzowego na przykład
szynkę , karkówkę lub łopatkę , ale można wymieszać mięso i
użyć połowę mięsa wieprzowego i połowę mięsa wołowego , to
już według uznania .
- Mięso teraz trzeba zmielić jeżeli istnieje taka możliwość to mielę je od razu w sklepie , a jeżeli nie to w maszynce do mięsa w domu przez średnie sitko - mięso należy wcześniej wypłukać i osączyć z wody .
Teraz przygotuję pozostałe składniki
pieczeni
- Umyte pieczarki przekrawam na pół i kroję w cienkie pół plasterki
- pokrojone pieczarki podsmażam na patelni tak długo aż odparuje z nich woda .
- Następnie odstawiam do wystudzenia
- Cebulę kroję w drobną kostkę
- czosnek również kroję w drobną kostkę i dodaję do cebuli
- Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę
- Teraz cebulę , czosnek i paprykę podsmażę razem na patelni tak żeby cebula się zeszkliła ( około 10 minut ) i odstawiam do wystudzenia
- Czerstwą bułkę namaczam w zimnej wodzie , po namoczeniu dokładnie odciskam ją z wody
- Umytą natkę pietruszki drobno siekam
Wszystkie składniki pieczeni rzymskiej
z pieczarkami mam gotowe teraz tylko trzeba wymieszać i zapiec :)
- Do miski z mięsem dodaję podsmażone pieczarki , jajko , odciśniętą bułkę , podsmażoną paprykę z cebulą i czosnkiem , majeranek , tymianek , posiekaną natkę pietruszki , doprawiam solą i pierzem ( czyli wszystkie składniki :)
- wszystko razem dokładnie mieszam – można wymieszać łyżką ja wymieszałam dłonią
- sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam jeszcze solą i pieprzem i jeszcze raz mieszam
- Tak przygotowaną masę nakładam do foremek delikatnie ugniatając - mięso nakładam z lekką górką do foremki
- Foremki z pieczenią ustawiam na blasze do pieczenia ponieważ podczas pieczenia sos który powstanie może wykipieć ( najpewniej wykipi :) i zbierze się na blasze .
Pieczenie pieczeni
- Blachę z foremkami z pieczenią wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam przez około 80 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu
- Po upieczeniu foremki z mięsem odstawiam do wystudzenia – podczas pieczenia powstał sos i jeżeli chcemy to możemy go odlać z foremki – Ja pozostawię a po wystygnięciu powstanie z niego galaretka
Pieczeń rzymska z pieczarkami jest
gotowa Życzę smacznego
Przy okazji tutaj jest link do innej
mojej propozycji na pieczeń rzymską :)
Pozdrawiam Babcia Ewa
świetny przepis na mięsko do pieczywa:) a jeżeli komuś przeszkadza kolor to zamiast soli można dodać pektosól i mamy pieczeń wyglądającą jak ze sklepu, tylko o niebo lepszą i zdrowszą :)
OdpowiedzUsuńPyszna ta pieczeń- z pieczarkami nie robiłam- ciekawe. Babciu chyba zadziałała telepatia, bo ja też robiłam pieczeń rzymską, tylko taką ogólnie znaną z jajkami i klops z pieczarkami do chleba.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Dla mnie to niebo w gębie, mąż też zje ale syn nie tyka pieczarek. I przez niego jest po zabawie. Jak mam więcej czasu robię na dwie blaszki. A tak na marginesie...Ewcia podrzuć na śniadanie :))
OdpowiedzUsuńTa pieczeń jest przepyyyyyyyszna! :) doprawiam ją tylko trochę mocniej, ale to już kwestia gustu. Dziękuję za tego wspaniałego bloga!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
UsuńSuper ta pieczen:)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis się przydał . Pozdrawiam serdecznie
UsuńSuper przepis! Tak dokładny , że nawet mnie się udało :)! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowała i się udała . Pozdrawiam serdecznie .
Usuń