Nowe Przepisy

wtorek, 25 marca 2014

Kotlety z Cieciorki – Ciecierzycy w Sosie Pomidorowym


Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na kotlety z cieciorki w sosie pomidorowym . Jeżeli ktoś lubi cieciorkę to na pewno kotlety mu posmakują . Dodałam rozmaryn on ma specyficzny aromat i smak można go zamienić na inne zioła które lubimy na przykład bazylię .


Będziemy potrzebować :
z podanych wyjdzie około 12 kotletów

400 g cieciorki ( przed namoczeniem )
150 g szpinaku
100 g żółtego sera
2 jajka
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju do podsmażenia szpinaku
kilka łyżek bułki tartej
sól , pieprz

na sos :
500 g przecieru pomidorowego
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
8 łyżek oliwy lub oleju
duża szczypta rozmarynu ( można użyć innego zioła np. bazylii )
sól

Link do filmu z przygotowania : Kotletów z cieciorki 



Przygotowanie :

Zaczynam od przygotowania cieciorki ( ciecierzycy )

  1. Cieciorkę płuczę , zalewam zimną wodą i odstawiam na kilka godzin ( około 12 godzin ) – najlepiej ją namoczyć dnia poprzedniego wieczorem lub rano przed wyjściem do pracy po powrocie będzie gotowa do gotowania :)
  2. Z namoczonej cieciorki odlewam wodę zalewam świeżą i gotuję do miękkości około 1 godziny , po ugotowaniu odcedzam i odstawiam do wystudzenia .
  3. Wystudzoną cieciorkę rozdrabniam w moim przypadku blenderem ale można zmielić w maszynce do mielenia mięsa
  4. cieciorkę mam już gotową

Przygotowanie pozostałych składników
  1. Umyty i osączony szpinak drobno kroję
  2. czosnek siekam w drobną kostkę
  3. Teraz pokrojony szpinak i czosnek podsmażę na rozgrzanym oleju ( podsmażam około 10 minut )
  4. ser żółty ścieram na tarce o drobnych oczkach .
  5. Teraz do miski z rozdrobnioną cieciorką dodaję podsmażony szpinak , jajka , żółty ser doprawiam solą i pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszam
  6. Tak przygotowaną masę na kotlety z cieciorki wstawiam do lodówki na 1 godzinę

Formowanie i smażenie kotletów z cieciorki
  1. Kotlety formuję podobnie jak kotlety z mięsa mielonego
  2. Nabieram do dłoni trochę masy i formuję kulki turlając masę w dłoniach , kulkę delikatnie spłaszczam
  3. i obtaczam kotleta z każdej strony w bułce tartej
  4. Kotlety smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony po około 2 minuty
  5. Usmażone kotlety układam w większej głębokiej patelni ( można ułożyć w rondlu lub garnku ) w której będę je dusiła razem z sosem pomidorowym

Przygotowanie sosu pomidorowego i końcowe przygotowanie kotletów.
  1. Papryczkę chili przekrawam na pół i oczyszczam z nasion , następnie kroję w drobną kosteczkę
  2. czosnek kroję w drobną kosteczkę
  3. Do przecieru pomidorowego dodaję pokrojoną papryczkę i czosnek , dodaję olej lub oliwę doprawiam solą i rozmarynem – zamiast rozmarynu możemy użyć innego zioła które lubimy na przykład bazylię
  4. wszystko razem dokładnie mieszam
  5. Tak przygotowanym sosem polewam kotlety na patelni i duszę wszystko razem około 10 minut pod przykryciem

Kotlety z cieciorki z sosem pomidorowym są gotowe , można podawać z sałatką , surówką lub same . Życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  







4 komentarze :

  1. Właśnie je zrobiłam. Trochę się bałam, że nie wyjdą, bo takie kotlety robiłam pierwszy raz. Baardzo pyszne i zdrowe. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakowały i przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.