Witam serdecznie
Podzielę się przepisem na kotlety z
cieciorki w sosie pomidorowym . Jeżeli ktoś lubi cieciorkę to na
pewno kotlety mu posmakują . Dodałam rozmaryn on ma specyficzny
aromat i smak można go zamienić na inne zioła które lubimy na
przykład bazylię .
Będziemy potrzebować :
z podanych wyjdzie około 12 kotletów
400 g cieciorki ( przed namoczeniem )
150 g szpinaku
100 g żółtego sera
2 jajka
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju do podsmażenia
szpinaku
kilka łyżek bułki tartej
sól , pieprz
na sos :
500 g przecieru pomidorowego
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
8 łyżek oliwy lub oleju
duża szczypta rozmarynu ( można użyć
innego zioła np. bazylii )
sól
Link do filmu z przygotowania : Kotletów z cieciorki
Przygotowanie :
Zaczynam od przygotowania cieciorki (
ciecierzycy )
- Cieciorkę płuczę , zalewam zimną wodą i odstawiam na kilka godzin ( około 12 godzin ) – najlepiej ją namoczyć dnia poprzedniego wieczorem lub rano przed wyjściem do pracy po powrocie będzie gotowa do gotowania :)
- Z namoczonej cieciorki odlewam wodę zalewam świeżą i gotuję do miękkości około 1 godziny , po ugotowaniu odcedzam i odstawiam do wystudzenia .
- Wystudzoną cieciorkę rozdrabniam w moim przypadku blenderem ale można zmielić w maszynce do mielenia mięsa
- cieciorkę mam już gotową
Przygotowanie pozostałych składników
- Umyty i osączony szpinak drobno kroję
- czosnek siekam w drobną kostkę
- Teraz pokrojony szpinak i czosnek podsmażę na rozgrzanym oleju ( podsmażam około 10 minut )
- ser żółty ścieram na tarce o drobnych oczkach .
- Teraz do miski z rozdrobnioną cieciorką dodaję podsmażony szpinak , jajka , żółty ser doprawiam solą i pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszam
- Tak przygotowaną masę na kotlety z cieciorki wstawiam do lodówki na 1 godzinę
Formowanie i smażenie kotletów z
cieciorki
- Kotlety formuję podobnie jak kotlety z mięsa mielonego
- Nabieram do dłoni trochę masy i formuję kulki turlając masę w dłoniach , kulkę delikatnie spłaszczam
- i obtaczam kotleta z każdej strony w bułce tartej
- Kotlety smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony po około 2 minuty
- Usmażone kotlety układam w większej głębokiej patelni ( można ułożyć w rondlu lub garnku ) w której będę je dusiła razem z sosem pomidorowym
Przygotowanie sosu pomidorowego i
końcowe przygotowanie kotletów.
- Papryczkę chili przekrawam na pół i oczyszczam z nasion , następnie kroję w drobną kosteczkę
- czosnek kroję w drobną kosteczkę
- Do przecieru pomidorowego dodaję pokrojoną papryczkę i czosnek , dodaję olej lub oliwę doprawiam solą i rozmarynem – zamiast rozmarynu możemy użyć innego zioła które lubimy na przykład bazylię
- wszystko razem dokładnie mieszam
- Tak przygotowanym sosem polewam kotlety na patelni i duszę wszystko razem około 10 minut pod przykryciem
Kotlety z cieciorki z sosem pomidorowym
są gotowe , można podawać z sałatką , surówką lub same . Życzę
smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Właśnie je zrobiłam. Trochę się bałam, że nie wyjdą, bo takie kotlety robiłam pierwszy raz. Baardzo pyszne i zdrowe. :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowały i przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie
pyszne!
OdpowiedzUsuńMiło mi że smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥