Nowe Przepisy

wtorek, 4 lutego 2014

Zapiekanka Ziemniaczana z Mięsem i sosem Beszamel


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na bardzo smaczną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem i sosem beszamel .Trochę przypomina lazanie ale zamiast makaronu użyłam ziemniaków.


Będziemy potrzebować:

1 kg obranych ziemniaków
400 g pieczarek
500 g mięsa mielonego
200 ml przecieru pomidorowego
200 g sera żółtego
1 cebula
3 ząbki czosnku
bazylia , tymianek , oregano
sól , pieprz
olej do smażenia

na sos beszamel:
600 ml mleka
40 g masła
40 g mąki
gałka muszkatołowa
sól

naczynie do zapiekania w piekarniku ( użyłam kwadratowego 22 x 22 ) 

Link do filmu z przygotowania zapiekanki ziemniaczanej 

Przygotowanie :
  1. Ziemniaki obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie – od momentu zagotowania przez około 20 minut , tak żeby były podgotowane ale nie ugotowane
  2. Następnie je odcedzam i odstawiam do wystudzenia
  3. Cebulę kroję w drobną kostkę
  4. Umyte pieczarki drobno kroję
  5. Czosnek drobno siekam

Podsmażanie składników:
  1. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażam cebulę
  2. do zeszklonej cebuli dodaję pokrojone pieczarki i nadal podsmażam
  3. Pieczarki z cebulą smażę około 10 minut tak żeby pieczarki zmniejszyły swoją objętość
  4. Następnie dodaję mięso mielone
  5. Wszystko razem podsmażałam około 25 minut żeby odparowała woda z pieczarek i mięsa
  6. Teraz dodaję na patelnię pokrojony czosnek , przecier pomidorowy , doprawiam ziołami , solą i pieprzem wszystko razem dokładnie mieszam i smażę jeszcze przez chwilkę ( tak około 2 – 3 minut )
Mięso mam już gotowe ziemniaki w międzyczasie odcedziłam i odstawiłam do wystudzenia teraz przygotuję sos beszamel

  1. Najpierw przygotuję białą zasmażkę
  2. Garnek razem z masłem stawiam na gazie i je rozpuszczam
  3. do rozpuszczonego masła dodaję mąkę i zasmażam cały czas mieszając tak żeby masło wchłonęło się w mąkę.
  4. Do zasmażki dolewam mleko i całość zagotowuję - mieszając co chwilę żeby nie powstały grudki
  5. jak się zagotuje to trzymam sos jeszcze około 1 minuty na gazie następnie zakręcam i doprawiam gałką muszkatołową i solą wszystko mieszam
  6. sos beszamel jest gotowy

Sos beszamel i mięso jest gotowe teraz zostało tylko pokrojenie ziemniaków i ułożenie zapiekanki
  1. Nie dogotowane i ostudzone ziemniaki kroję w plasterki o grubości około 3 milimetrów

Układanie zapiekanki
  1. Na dnie naczynia do zapiekania rozsmarowuję odrobinę sosu beszamel
  2. na sos układam warstwę ziemniaków – plasterki ziemniaków układam jeden koło drugiego na płask
  3. na ziemniaki nakładam warstwę mięsa z patelni
  4. mięso polewam nie wielką ilością sosu beszamel
  5. sos posypuję żółtym serem
  6. i znowu warstwa ziemniaków , mięsa , sosu i sera
  7. Na samą górę układam warstwę ziemniaków , ziemniaki polewam obficie sosem beszamel i posypuję żółtym serem również obficie
Pieczenie zapiekanki
  1. Naczynie z zapiekanką wstawiam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na środkową półkę – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu – i zapiekam do miękkości ziemniaków
  2. Moja zapiekanka zapiekała się około 30 minut ale długość zapiekania zależy od ziemniaków
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem jest gotowa , najlepiej smakuje na gorąco Życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  






3 komentarze :

  1. Prawie identyczną zapiekankę robiłam na weekend...

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie zapiekanki, Twoja wygląda przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekanka wygląda smakowicie :) muszą ją koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.