Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na bardzo
smaczną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem i sosem beszamel .Trochę
przypomina lazanie ale zamiast makaronu użyłam ziemniaków.
Będziemy potrzebować:
1 kg obranych ziemniaków
400 g pieczarek
500 g mięsa mielonego
200 ml przecieru pomidorowego
200 g sera żółtego
1 cebula
3 ząbki czosnku
bazylia , tymianek , oregano
sól , pieprz
olej do smażenia
na sos beszamel:
600 ml mleka
40 g masła
40 g mąki
gałka muszkatołowa
sól
naczynie do zapiekania w piekarniku ( użyłam kwadratowego 22 x 22 )
Link do filmu z przygotowania zapiekanki ziemniaczanej
Przygotowanie :
- Ziemniaki obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie – od momentu zagotowania przez około 20 minut , tak żeby były podgotowane ale nie ugotowane
- Następnie je odcedzam i odstawiam do wystudzenia
- Cebulę kroję w drobną kostkę
- Umyte pieczarki drobno kroję
- Czosnek drobno siekam
Podsmażanie składników:
- Na patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażam cebulę
- do zeszklonej cebuli dodaję pokrojone pieczarki i nadal podsmażam
- Pieczarki z cebulą smażę około 10 minut tak żeby pieczarki zmniejszyły swoją objętość
- Następnie dodaję mięso mielone
- Wszystko razem podsmażałam około 25 minut żeby odparowała woda z pieczarek i mięsa
- Teraz dodaję na patelnię pokrojony czosnek , przecier pomidorowy , doprawiam ziołami , solą i pieprzem wszystko razem dokładnie mieszam i smażę jeszcze przez chwilkę ( tak około 2 – 3 minut )
Mięso mam już gotowe ziemniaki w
międzyczasie odcedziłam i odstawiłam do wystudzenia teraz
przygotuję sos beszamel
- Najpierw przygotuję białą zasmażkę
- Garnek razem z masłem stawiam na gazie i je rozpuszczam
- do rozpuszczonego masła dodaję mąkę i zasmażam cały czas mieszając tak żeby masło wchłonęło się w mąkę.
- Do zasmażki dolewam mleko i całość zagotowuję - mieszając co chwilę żeby nie powstały grudki
- jak się zagotuje to trzymam sos jeszcze około 1 minuty na gazie następnie zakręcam i doprawiam gałką muszkatołową i solą wszystko mieszam
- sos beszamel jest gotowy
Sos beszamel i mięso jest gotowe teraz
zostało tylko pokrojenie ziemniaków i ułożenie zapiekanki
- Nie dogotowane i ostudzone ziemniaki kroję w plasterki o grubości około 3 milimetrów
Układanie zapiekanki
- Na dnie naczynia do zapiekania rozsmarowuję odrobinę sosu beszamel
- na sos układam warstwę ziemniaków – plasterki ziemniaków układam jeden koło drugiego na płask
- na ziemniaki nakładam warstwę mięsa z patelni
- mięso polewam nie wielką ilością sosu beszamel
- sos posypuję żółtym serem
- i znowu warstwa ziemniaków , mięsa , sosu i sera
- Na samą górę układam warstwę ziemniaków , ziemniaki polewam obficie sosem beszamel i posypuję żółtym serem również obficie
Pieczenie zapiekanki
- Naczynie z zapiekanką wstawiam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na środkową półkę – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu – i zapiekam do miękkości ziemniaków
- Moja zapiekanka zapiekała się około 30 minut ale długość zapiekania zależy od ziemniaków
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem jest
gotowa , najlepiej smakuje na gorąco Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Prawie identyczną zapiekankę robiłam na weekend...
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie zapiekanki, Twoja wygląda przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńZapiekanka wygląda smakowicie :) muszą ją koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuń