Nowe Przepisy

sobota, 22 lutego 2014

Pasztet z Fasoli i Kaszy


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na warzywny pasztet z fasolą i kaszą . Jest bardzo dobry najlepiej go podawać z dodatkiem surówki , ogórka lub pomidora albo można zjeść go samego :)


Będziemy potrzebować :

400 g fasoli białej
100 g kaszy jęczmiennej
100 g kaszy gryczanej
1 szklanka płatków owsianych
200 g cebuli
4 jajka
1 duża pietruszka ( około 150 g )
1 duża marchew ( około 150 g )
5 cm kawałek pora ( biała część )
4 duże ząbki czosnku
1/2 małego selera
50 g drożdży świeżych
1 pęczek natki pietruszki

przyprawy:
1 łyżka majeranku
pieprz , sól , papryka słodka
papryka ostra , pieprz ziołowy


olej do smażenia
tłuszcz do wysmarowania foremek
bułka tarta do obsypania foremki
foremki do zapiekania pasztetu użyłam 3 foremek 24 cm x 11 cm x 6 cm

Maszynka do mielenia mięsa .


Przygotowanie :

Kilka godzin przed przygotowaniem pasztetu fasolę dokładnie płuczę i zalewam zimną wodą żeby zmiękła ( dzięki temu krócej się gotuje ) .

Przygotowanie składników pasztetu :

  1. Fasolę gotuję do miękkości – ugotowaną odcedzam i odstawiam do wystudzenia
  2. kaszę gryczaną gotuję według przepisu na opakowaniu – ugotowaną odstawiam do wystudzenia
  3. kaszę jęczmienną gotuję według przepisu na opakowaniu i odstawiam do wystudzenia

  1. Marchew , pietruszkę , selera , oczyszczam myję i ścieram na tarce o grubych oczkach
  2. czosnek drobno kroję
  3. Cebulę kroję w drobną kostkę
  4. Pora przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki
  5. Opłukaną natkę pietruszki drobno siekam

Przygotowanie pasztetu :
  1. Na patelni podsmażam cebulę
  2. do podsmażonej dodaję marchew , pietruszkę , selera , pora , czosnek i duszę do miękkości warzyw
  3. Gdy warzywa są już miękkie dodaję rozkruszone drożdże i jeszcze przez chwilę podgrzewam patelnię żeby drożdże się rozpuściły
  4. W czasie gdy warzywa podsmażam w maszynce do mielenia mięsa mielę fasole z kaszą gryczaną i kaszą jęczmienną
  5. Teraz w dużej misce mieszam zmieloną masę , uduszone warzywa , dodaję jajka , natkę pietruszki , płatki owsiane
  6. doprawiam obficie przyprawami żeby pasztet miał wyrazisty smak
  7. i wszystko dokładnie mieszam ręką na jednolita masę

Pieczenie pasztetu :
  1. Foremki smaruję tłuszczem ( masłem ) i obsypuję bułką tartą dno i boki
  2. Pasztet wkładam do foremek delikatnie ugniatając
  3. Foremki z pasztetem z fasoli wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę około 1 godziny – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu

Pasztet jest już gotowy można go podawać na ciepło jak i na zimno najlepiej smakuje podany z surówką . Życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  





8 komentarzy :

  1. świetna propozycja! chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis. Na pewno przetestuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię warzywne pasztety - są zdrowsze a równie smakowite jak te mięsne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię pasztety, a ten zapowiada się przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda ten pasztet, przyznam sie szczerze że to tej pory jadłam tylko takie mięsne ale ten wygląda apetycznie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pasztecik jak malowany albo...jak z obrazka. :) Robiłam z fasoli kotlety, robiłam słodkości...ale pasztet....jestem zaintrygowana. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Samo zdrowie na talerzu i może zastąpić śmiało mięcho.
    Zjadłabym polane sosem np.chrzanowym

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten pasztecik jest godny uwagi i spróbowania :) Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.