Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na prostą i
smaczną w przygotowaniu pastę śledziową która idealnie nadaje
się na kanapki z gorącą herbatą.
Będziemy potrzebować:
250 g ziemniaków
400 g śledzi matias
6 jaj
2 średnie cebule
5 ogórków kiszonych
4 łyżki śmietany (12 %– 18
%)
pieprz do smaku
dodatkowo można ozdobić szczypiorkiem
lub natką pietruszki
maszynka do mielenia mięsa
Przygotowanie :
- Śledzie moczę w zimnej wodzie przez około 2 -3 godziny – w tym czasie wymieniam wodę. Następnie odlewam wodę i filety osuszam papierowym ręczniku.
- Ziemniaki myję i gotuję do miękkości w mundurkach.
- Jajka gotuję na twardo.
- W maszynce do mielenia mięsa mielę śledzie, jajka, cebulę, ogórki kiszone i ziemniaki do salaterki.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszam doprawiam pieprzem (dodałam dużo bo lubię jak jest pikantniejsza) i dodaję śmietanę i mieszam
Pasta śledziowa jest gotowa życzę
smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
U mnie w domu robimy sałatkę z tych składników (oprocz jajka). Nie wpadłabym na pomysł zrobienia takiej pasty, ale bardzo mi się podoba :D
OdpowiedzUsuń