Nowe Przepisy

poniedziałek, 9 grudnia 2013

Ciastka Sokoły z Kremem Bezowo - Kawowym

Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na słodkie ciastka sokoły z przepysznym kremem kawowym, jest przy nich trochę pracy ale są przepyszne. Ja zrobiłam trójkątne ale można zrobić innego kształtu.

Będziemy potrzebować :
ilość podana jest na około 20 ciastek (już złożonych)

na ciastka :
230 g białek (to jest około 7 białek)
460 cukru pudru
50 g mąki pszennej (Typ 450, 500 lub 550)
około 30 g orzechów mielonych lub posiekanych

na krem bezowo-kawowy:
80 ml wody
130 g cukru kryształu
22 g pudru
300 g masła
62 g białka (około 2 białek)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka spirytusu
kilka kropli aromatu rumowego
1 łyżka wrzątku do zaparzenia kawy

rękaw cukierniczy do nałożenia ciasta i kremu ale można zrobić to łyżeczką


Link do filmu z przygotowania : Ciastka Sokoły


Przygotowanie :
Do przygotowania bezy na ciastka sokoły można użyć robota , miksera lub rózgi ja to zrobię robotem ale jeżeli używamy czegoś innego to jest ta sama kolejność przygotowania
  1. Do miski wlewam białka dodaję 5 łyżek cukru pudru i ubijam na sztywną pianę.
  2. Gdy pianę mam już ubitą, to dodaję stopniowo pozostały cukier puder i dalej ubijam.
  3. Na sam koniec gdy pianę z cukrem mam ubitą dodaję mąkę zmniejszam obroty maszyny i przez chwilę mieszam aż się mąka połączy.

Beze mam już gotową teraz będę piekła ciastka:
  1. Ciasto nakładam do rękawa z szeroką końcówką (jeżeli nie mamy to ciasto nakładamy łyżeczką ) i wyciskam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ciastka w kształcie trójkątów.
  1. Żeby ciastka były w miarę równe wcześniej na papierze narysowałam sobie trójkąty ołówkiem o bokach 9 centymetrów.

  2. Najpierw wyciskam obwód a następnie zapełniam ciastem środek
  3. przed wstawieniem do piekarnika ciastka posypuję orzechami

  4. Blachę z ciastkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na środkową półkę i piekę (suszę) około 45 minut na lekko opalony kolor, piekarnik miałam ustawiony grzanie góra dół bez termoobiegu

Ciastka się pieką teraz przygotuję krem:
  1. Kawę zalewam jedną łyżką wrzącej wody, mieszam i odstawiam do wystudzenia.
  2. Do rondelka wlewam wodę dodaję cukier kryształ, mieszam i gotuję syrop (na próbę piórka to znaczy że jak będziemy podnosić łyżkę to spadająca kropla będzie tworzyła cieniuteńką niteczkę syropu), ja gotowałam około 10 minut.
  3. Teraz ubijam pianę z cukrem pudrem, najpierw chwilę białka ubijam bez cukru a potem dodaję stopniowo cukier puder, tak długo ubijam aż powstanie sztywna piana.

  4. Do takiej piany dodaję stopniowo gorący syrop cały czas ubijając, tak ubite białka z syropem odstawiam do wystudzenia.

Tym razem krem przygotuję robotem ale można zrobić go mikserem lub rózgą:
  1. Do miski daję masło o pokojowej temperaturze i miksuję na puszystą masę
  2. do zmiksowanego masła dodaję stopniowo zimną pianę z syropem i nadal miksuję. 
  3. Na koniec dodaję kawę, spirytus i aromat rumowy i jeszcze przez chwilę miksuję -krem bezowo-kawowy mamy gotowy.
Końcowe przygotowanie ciastek sokoły:
  1. Do rękawa nakładam krem – jeżeli nie mamy rękawa to nakładamy krem łyżeczką.
  2. Na ciastko nakładam równą warstwę kremu i nakrywam drugim ciastkiem
  3. Ciastko jest gotowe - ta część nie była trudna :)
Ciastka sokoły są już gotowe życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  


13 komentarzy :

  1. Mniam ... uwielbiam takie ciastka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! mam pytanie, czy można zastąpić kawę kakao? Jeśli nie, to co innego pani poleca? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można użyć kakao zamiast kawy . Kakao nie rozpuszczamy tylko dodajemy w proszku w tym samym czasie co kawę

      i żeby było prawdziwe nie granulowane
      pozdrawiam

      Usuń
  3. Boże, Ewo, przypomniałas mi moje ulubione ciacha, kieszonkowe zawsze wydawałam na torciki hiszpańskie albo na sokoły.
    Nie mam serca do bezów, w ogóle mi nie wychodzą, chyba jestem za mało cierpliwa i zbyt krótko i szybko je chcę wysuszyć.
    Ani metoda do nitki , ani do piórka (zdmuchnięty lekko syrop tworzy w powietrzu babie lato) nie wychodzi mi.Wpraszam sie na bezy, fantastyczny przepis i jak zwykle precyzja i rzetelność przepisu na wysokim poziomie, Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie, świątecznie i pachnąco. Lubię słodkości z dodatkiem kawy, mimo że słodkie mamy wrażenie odrobiny "ostrości". Pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. to ja się wpraszam na ciacho, kawkę już mam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pamiętam takie z dzieciństwa, pyszne były! Koniecznie muszę spróbować zrobić takie sama, bo wyglądają bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. trzeba dać spirytusu

    OdpowiedzUsuń
  8. Ma Pani wspaniałe przepisy ! Część z nich już wypróbowałam. Gratuluję i pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się że przepisy przypadły Pani do gustu .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. wspaniały przepis, robiłam w zeszłym roku,dużo pracy, ale efekt murowany :) powoli przymierzam się do powtórki, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super że przepis się przydał a sokoły smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.