Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na słodkie
ciastka sokoły z przepysznym kremem kawowym, jest przy nich trochę
pracy ale są przepyszne. Ja zrobiłam trójkątne ale można
zrobić innego kształtu.
Będziemy potrzebować :
ilość podana jest na około 20
ciastek (już złożonych)
na ciastka :
230 g białek (to jest około 7
białek)
460 cukru pudru
50 g mąki pszennej (Typ 450, 500 lub 550)
około 30 g orzechów mielonych lub
posiekanych
na krem bezowo-kawowy:
80 ml wody
130 g cukru kryształu
22 g pudru
300 g masła
62 g białka (około 2 białek)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka spirytusu
kilka kropli aromatu rumowego
1 łyżka wrzątku do zaparzenia kawy
rękaw cukierniczy do nałożenia
ciasta i kremu ale można zrobić to łyżeczką
Link do filmu z przygotowania : Ciastka Sokoły
Przygotowanie :
Do przygotowania bezy na ciastka
sokoły można użyć robota , miksera lub rózgi ja to zrobię
robotem ale jeżeli używamy czegoś innego to jest ta sama
kolejność przygotowania
- Do miski wlewam białka dodaję 5 łyżek cukru pudru i ubijam na sztywną pianę.
- Gdy pianę mam już ubitą, to dodaję stopniowo pozostały cukier puder i dalej ubijam.
- Na sam koniec gdy pianę z cukrem mam ubitą dodaję mąkę zmniejszam obroty maszyny i przez chwilę mieszam aż się mąka połączy.
- Ciasto nakładam do rękawa z szeroką końcówką (jeżeli nie mamy to ciasto nakładamy łyżeczką ) i wyciskam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ciastka w kształcie trójkątów.
- Żeby ciastka były w miarę równe wcześniej na papierze narysowałam sobie trójkąty ołówkiem o bokach 9 centymetrów.
- Najpierw wyciskam obwód a następnie zapełniam ciastem środek
- przed wstawieniem do piekarnika ciastka posypuję orzechami
- Blachę z ciastkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na środkową półkę i piekę (suszę) około 45 minut na lekko opalony kolor, piekarnik miałam ustawiony grzanie góra dół bez termoobiegu
- Kawę zalewam jedną łyżką wrzącej wody, mieszam i odstawiam do wystudzenia.
- Do rondelka wlewam wodę dodaję cukier kryształ, mieszam i gotuję syrop (na próbę piórka to znaczy że jak będziemy podnosić łyżkę to spadająca kropla będzie tworzyła cieniuteńką niteczkę syropu), ja gotowałam około 10 minut.
-
- Teraz ubijam pianę z cukrem pudrem, najpierw chwilę białka ubijam bez cukru a potem dodaję stopniowo cukier puder, tak długo ubijam aż powstanie sztywna piana.
- Do takiej piany dodaję stopniowo gorący syrop cały czas ubijając, tak ubite białka z syropem odstawiam do wystudzenia.
- Do miski daję masło o pokojowej temperaturze i miksuję na puszystą masę
- do zmiksowanego masła dodaję stopniowo zimną pianę z syropem i nadal miksuję.
- Na koniec dodaję kawę, spirytus i aromat rumowy i jeszcze przez chwilę miksuję -krem bezowo-kawowy mamy gotowy.
Końcowe przygotowanie ciastek sokoły:
- Do rękawa nakładam krem – jeżeli nie mamy rękawa to nakładamy krem łyżeczką.
- Na ciastko nakładam równą warstwę kremu i nakrywam drugim ciastkiem
- Ciastko jest gotowe - ta część nie była trudna :)
Ciastka sokoły są już gotowe życzę
smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Mniam ... uwielbiam takie ciastka :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! mam pytanie, czy można zastąpić kawę kakao? Jeśli nie, to co innego pani poleca? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTak można użyć kakao zamiast kawy . Kakao nie rozpuszczamy tylko dodajemy w proszku w tym samym czasie co kawę
Usuńi żeby było prawdziwe nie granulowane
pozdrawiam
Boże, Ewo, przypomniałas mi moje ulubione ciacha, kieszonkowe zawsze wydawałam na torciki hiszpańskie albo na sokoły.
OdpowiedzUsuńNie mam serca do bezów, w ogóle mi nie wychodzą, chyba jestem za mało cierpliwa i zbyt krótko i szybko je chcę wysuszyć.
Ani metoda do nitki , ani do piórka (zdmuchnięty lekko syrop tworzy w powietrzu babie lato) nie wychodzi mi.Wpraszam sie na bezy, fantastyczny przepis i jak zwykle precyzja i rzetelność przepisu na wysokim poziomie, Pozdrawiam
Pięknie, świątecznie i pachnąco. Lubię słodkości z dodatkiem kawy, mimo że słodkie mamy wrażenie odrobiny "ostrości". Pozdrawiam.:)
OdpowiedzUsuńto ja się wpraszam na ciacho, kawkę już mam:)
OdpowiedzUsuńPamiętam takie z dzieciństwa, pyszne były! Koniecznie muszę spróbować zrobić takie sama, bo wyglądają bosko :)
OdpowiedzUsuńtrzeba dać spirytusu
OdpowiedzUsuńw składzie jest spirytus :)
UsuńMa Pani wspaniałe przepisy ! Część z nich już wypróbowałam. Gratuluję i pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa i cieszę się że przepisy przypadły Pani do gustu .
UsuńPozdrawiam serdecznie
wspaniały przepis, robiłam w zeszłym roku,dużo pracy, ale efekt murowany :) powoli przymierzam się do powtórki, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper że przepis się przydał a sokoły smakowały.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku ♥