Nowe Przepisy

środa, 2 października 2013

Szarlotka na Kruchym Cieście


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na szarlotkę na kruchym cieście z pianką z białek , mi i mojej rodzince bardzo smakuje , może też komuś się spodoba przepis i wypróbuje :)


Będziemy potrzebować :
użyłam blaszki o wymiarach spodu 18 cm szerokości i 22 cm długości

na ciasto
400 g mąki pszennej ( poznańskiej )
200 g masła lub margaryny
70 g cukru pudru
3 żółtka
1 łyżka śmietany (12%)
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sola

na pianę
3 białka
2 łyżki cukru pudru

Można użyć kupionych prażonych jabłek lub zrobionych wcześnie ze słoika :) ja pokaże jak samej przygotować

700 g jabłek winnych ( antonówek lub szarej renety )
1 łyżka wody
2 łyżki cukru kryształu
sok z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu ( można użyć więcej )

trochę mąki pszennej do podsypywania blatu
Link do filmu z przygotowania :  Szarlotka na Kruchym Cieście



Przygotowanie :

Zaczynam od przygotowania ciasta kruchego na szarlotkę :

  1. Na blat wysypuję mąkę , na środek kładę tłuszcz ( masło lub margarynę )
  2. i łącze tłuszcz z mąką pocierając składniki dłońmi ( można użyć do tego noża i posiekać )
  3. teraz dodaję na środek ciasta ( łatwiej będzie zagniatać ) resztę składników – cukier puder , cukier waniliowy , proszek do pieczenia , śmietanę , żółtka i szczyptę soli
  4. najpierw delikatnie je łączę palcami a następnie zagniatam do środka ( żeby nie wypłynęły składniki ) i przez chwilę zagniatam żeby się połączyły w jednolitą masę
  5. tak wyrobione ciasto przekładam do miski oprószonej mąką nakrywam ściereczką i wstawiam na 60 minut do lodówki

W czasie gdy ciasto na szarlotkę jest w lodówce przygotuję jabłka prażone :

  1. Jabłka obieram ze skórki i kroję w grubą kostkę ( po obraniu jabłka od razu kroję bo szybko ciemnieją )
  2. żeby jabłka po pokrojeniu nie ściemniały skrapiam je sokiem z cytryny
  3. tak przygotowane jabłka przekładam do garnka dodaję wodę , cukier i prażę na wolnym ogniu przez około 15 minut ( w tym czasie powinny się rozpaść a część pozostanie w większych kawałkach )
  4. następnie przekładam do miseczki dodaję cynamon mieszam i odstawiam do wystudzenia

Po 60 minutach ciasto wyjmuję z lodówki .

  1. Odcinam z niego 1/4 ciasta i ponownie wkładam je do lodówki pozostałe ciasto rozwałkuję a tą ćwiartkę użyję do późniejszego przykrycia piany
  2. blat podsypuję mąką i rozwałkowuję ciasto na wielkość foremki
  3. rozwałkowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia ( foremkę można wysmarować tłuszczem )
  4. żeby łatwiej rozwałkowane ciasto było przenieść nawijam je na wałek
  5. dokładnie wyklejam foremkę ciastem
  6. żeby podczas pieczenia ciasto za bardzo się nie pofałdowało nakłuwam je gęsto nożem ( można użyć foli aluminiowej i grochu ja nigdy tego nie robiłam zawsze mi wystarczało nakłuwanie )
  7. Foremkę z ciastem wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę przez 30 minut ( piekarnik jest ogrzewany od dołu i góry bez termoobiegu )

Pod koniec pieczenia tak około 20 – 25 minutach pieczenia przygotuję pianę i rozwałkuję pozostałe ciasto

  1. Białka z jajek ubijam na gęstą pianę ( można ubić trzepaczką )
  2. do ubitej piany dodaję cukier puder i wszystko jeszcze przez chwilę ubijam ( piana powinna być gęsta że po przewróceniu miski do góry dnem nie powinna wypaść :)
  3. pozostałą ćwiartkę ciasta rozwałkowuję na wielkość foremki

Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika
  1. nakładam na nie uprażone jabłka i równo rozprowadzam po cieście
  2. na jabłka wykładam ubitą pianę i również równo rozprowadzam
  3. na pianę układam pozostałe rozwałkowane ciasto ( nawijam na wałek wtedy łatwiej jest je przenieść ) i tak układam żeby cała powierzchnia piany była przykryta

Teraz szarlotka na kruchym cieście wędruje z powrotem do piekarnika nagrzanego tak jak poprzednio do 180 stopni na środkową półkę i będzie się piekła około 25 minut tak żeby góra była upieczona

Szarlotka na Kruchym Cieście jest już gotowa życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa










3 komentarze :

  1. Upiekłam i wszystkim smakowała! Dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.