Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na szarlotkę
na kruchym cieście z pianką z białek , mi i mojej rodzince bardzo
smakuje , może też komuś się spodoba przepis i wypróbuje :)
Będziemy potrzebować :
użyłam blaszki o wymiarach spodu 18
cm szerokości i 22 cm długości
na ciasto
400 g mąki pszennej ( poznańskiej )
200 g masła lub margaryny
70 g cukru pudru
3 żółtka
1 łyżka śmietany (12%)
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do
pieczenia
szczypta sola
na pianę
3 białka
2 łyżki cukru pudru
Można użyć kupionych prażonych
jabłek lub zrobionych wcześnie ze słoika :) ja pokaże jak samej
przygotować
700 g jabłek winnych ( antonówek lub
szarej renety )
1 łyżka wody
2 łyżki cukru kryształu
sok z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu ( można użyć
więcej )
trochę mąki pszennej do podsypywania
blatu
Link do filmu z przygotowania :
Szarlotka na Kruchym Cieście
Przygotowanie :
Zaczynam od przygotowania ciasta
kruchego na szarlotkę :
- Na blat wysypuję mąkę , na środek kładę tłuszcz ( masło lub margarynę )
- i łącze tłuszcz z mąką pocierając składniki dłońmi ( można użyć do tego noża i posiekać )
- teraz dodaję na środek ciasta ( łatwiej będzie zagniatać ) resztę składników – cukier puder , cukier waniliowy , proszek do pieczenia , śmietanę , żółtka i szczyptę soli
- najpierw delikatnie je łączę palcami a następnie zagniatam do środka ( żeby nie wypłynęły składniki ) i przez chwilę zagniatam żeby się połączyły w jednolitą masę
- tak wyrobione ciasto przekładam do miski oprószonej mąką nakrywam ściereczką i wstawiam na 60 minut do lodówki
W czasie gdy ciasto na szarlotkę jest
w lodówce przygotuję jabłka prażone :
- Jabłka obieram ze skórki i kroję w grubą kostkę ( po obraniu jabłka od razu kroję bo szybko ciemnieją )
- żeby jabłka po pokrojeniu nie ściemniały skrapiam je sokiem z cytryny
- tak przygotowane jabłka przekładam do garnka dodaję wodę , cukier i prażę na wolnym ogniu przez około 15 minut ( w tym czasie powinny się rozpaść a część pozostanie w większych kawałkach )
- następnie przekładam do miseczki dodaję cynamon mieszam i odstawiam do wystudzenia
Po 60 minutach ciasto wyjmuję z
lodówki .
- Odcinam z niego 1/4 ciasta i ponownie wkładam je do lodówki pozostałe ciasto rozwałkuję a tą ćwiartkę użyję do późniejszego przykrycia piany
- blat podsypuję mąką i rozwałkowuję ciasto na wielkość foremki
- rozwałkowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia ( foremkę można wysmarować tłuszczem )
- żeby łatwiej rozwałkowane ciasto było przenieść nawijam je na wałek
- dokładnie wyklejam foremkę ciastem
- żeby podczas pieczenia ciasto za bardzo się nie pofałdowało nakłuwam je gęsto nożem ( można użyć foli aluminiowej i grochu ja nigdy tego nie robiłam zawsze mi wystarczało nakłuwanie )
- Foremkę z ciastem wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę przez 30 minut ( piekarnik jest ogrzewany od dołu i góry bez termoobiegu )
Pod koniec pieczenia tak około 20 –
25 minutach pieczenia przygotuję pianę i rozwałkuję pozostałe
ciasto
- Białka z jajek ubijam na gęstą pianę ( można ubić trzepaczką )
- do ubitej piany dodaję cukier puder i wszystko jeszcze przez chwilę ubijam ( piana powinna być gęsta że po przewróceniu miski do góry dnem nie powinna wypaść :)
- pozostałą ćwiartkę ciasta rozwałkowuję na wielkość foremki
Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika
- nakładam na nie uprażone jabłka i równo rozprowadzam po cieście
- na jabłka wykładam ubitą pianę i również równo rozprowadzam
- na pianę układam pozostałe rozwałkowane ciasto ( nawijam na wałek wtedy łatwiej jest je przenieść ) i tak układam żeby cała powierzchnia piany była przykryta
Teraz szarlotka na kruchym cieście
wędruje z powrotem do piekarnika nagrzanego tak jak poprzednio do
180 stopni na środkową półkę i będzie się piekła około 25
minut tak żeby góra była upieczona
Szarlotka na Kruchym Cieście jest już
gotowa życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Na pewno smakowite. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUpiekłam i wszystkim smakowała! Dziękuję za przepis :-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Dzisiaj zrobiłam, ciasto wyszło przepyszne. Górę przed pieczeniem posypałam wiórkami kokosowymi wyszło wybornie. Dziękuję babciu :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, cieszę się że ciasto się udało i smakowało. Dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych 💖
Usuń