Nowe Przepisy

czwartek, 3 października 2013

Ciastka Kruche ala Rolada


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na proste ciastka kruche ale trochę inaczej wykończone :) bo nie wycinane foremkami a zwijane jak rolada .


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wychodzi około 50 ciastek (3 blachy z piekarnika )

600 g mąki pszennej ( poznańskiej )
220 g cukru pudru
300 g masła lub margaryny
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3 łyżki kakao
3 łyżki śmietany ( 12%)
szczypta soli
białko z jajek

mąka do podsypywania ciasta
Link do filmu z przygotowania :  Ciastka Kruche ala Rolada



Przygotowanie :

  1. Na blat wysypuję mąkę , na środek kładę tłuszcz ( masło lub margarynę )
  2. i łącze tłuszcz z mąką pocierając składniki dłońmi ( można użyć do tego noża i posiekać składniki ja wolę to zrobić dłońmi )
  3. teraz dodaję na środek ciasta ( łatwiej będzie zagniatać ) resztę składników – cukier puder , cukier waniliowy , proszek do pieczenia , śmietanę , żółtka i szczyptę soli
  4. najpierw delikatnie je łączę palcami a następnie zagniatam do środka ( żeby nie wypłynęły składniki ) i przez chwilę zagniatam żeby się połączyły w jednolitą masę
  5. wyrobione ciasto dzielę na dwie równe części jedną część od razu wkładam do miski lekko oprószonej mąką nakrywam ściereczką i wstawiam do lodówki na 30 minut
  6. drugą część ciasta rozpłaszczam dłońmi i na środek wsypuję kakao i zarabiam aż kakao ładnie się rozprowadzi po cieście ( ciasto powinno być jednolitego brązowego koloru )
  7. tak przygotowane ciasto kakaowe również wkładam do miski nakrywam ściereczką i wstawiam do lodówki na 30 minut .

Po 30 minutach .

  1. wyjmuję ciasto z lodówki każdy kawałek ciasta dzielę jeszcze na pół i połowę ciasta wstawiam do lodówki
  2. teraz rozwałkuję ciasto
  3. przed wałkowaniem przerabiam kilka razy ciasto wtedy łatwiej jest wałkować
  4. podsypuję mąką blat wałek smaruję mąką i rozwałkowuję ciasto na prostokąt grubości około 4 milimetrów
  5. z kakaowym kawałkiem ciasta robię tak samo i rozwałkowuję na identycznej wielkości prostokąt
  6. mam dwa równe prostokąty rozwałkowanego ciasta :) białe ciasto maluję roztrzepanym białkiem
  7. kakaowe ciasto przekładam na białe ciasto ( najłatwiej je przenieść nawijając je na wałek – dokładnie pokazałam to na filmiku )
  8. wyrównuję brzegi i delikatnie dociskam żeby równo przylegało
  9. i maluję białkiem wierzch kakaowego ciasta
  10. teraz ciasto będę zwijała jak roladę od strony dłuższego boku ,
  11. tak zwinięte ciasto zawijam w folię aluminiową można w pergamin i wkładam na 60 minut do lodówki
  12. to samo robię z pozostałym ciastem tylko że na kakaowe ciasto nakładam białe i dzięki temu mam dwa rodzaje ciastek kruchych biało – czarne i czarno białe :)

Po 60 minutach

  1. wyjmuję ciasto z lodówki rozpakowuję z folii
  2. i kroję delikatnie w krążki o szerokości około 1 centymetra
  3. tak przygotowane ciastka kruche układam na blasze wyłożonej papierem ( należy zachować odstęp około 3 centymetrów bo jeszcze ciacha urosną )
  4. Ciastka kruche wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 18 minut – piekarnik mam włączony na ogrzewanie od dołu i góry bez termoobiegu

Kruche ciastka są już gotowe pięknie pachną ładnie się prezentują i smakują :) życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa











2 komentarze :

  1. Pyszne pogryzanie,kilkanaście lat temu robiłam te ciasteczka, teraz rozpaskudziłam podniebienie i o nich zapomniałam, a są naprawdę wyśmienite, moje dzieci bardzo je lubiły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje wnuczęta je lubią :) a sama też lubię je porzegrysć

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.