Nowe Przepisy

poniedziałek, 30 września 2013

Kotlety z Kaszy Gryczanej z Piersią Kurczaka


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na kotlety z kaszy gryczanej , są bardzo pożywne z dużą ilością węglowodanów i wartościowego białka , może komuś się spodoba przepis i go wypróbuje .


Będziemy potrzebować:
z podanych ilości wychodzi około 24 kotlecików

400 g kaszy gryczanej
500 g filetu piersi z kurczaka
1 jajko (surowe )
3 – 4 łyżki śmietany ( w zależności od gęstości masy )
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
sól , pieprz do smaku

3 jaja ugotowane na twardo
1 pęczek szczypiorku

maszynka do mielenia mięsa
Link do filmu z przygotowania : Kotlety z kaszy gryczanej 


Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną gotuję według przepisu na opakowaniu , po ugotowaniu odcedzam i odstawiam do wystudzenia .
  2. 3 jajka gotuję na twardo
  3. Cebulę i czosnek obieram i kroję w grubą kostkę ( nie trzeba drobno bo i tak będzie mielona w maszynce do mięsa )
  4. następnie cebulę i czosnek podsmażam na złoty kolor i odstawiam do wystudzenia
  5. filety z piersi kurczaka myję i osuszam

Składniki kotletów z kaszy gryczanej mam już gotowe i wystudzone teraz będę je mieliła w maszynce do mięsa

  1. W maszynce do mielenia mięsa , mielę pierś z kurczaka , cebulę z czosnkiem i kaszę gryczaną
  2. do tak zmielonych składników dodaję jedno surowe jajko doprawiam solą i pierzem i jeżeli masa jest sucha dodaję śmietanę ( tym razem dodałam około połowy śmietany czyli 2 łyżki stołowe ale można dodać całą nic się nie stanie :)
  3. i wyrabiam masę dłonią (najłatwiej bo łyżką za długo schodzi )

Teraz przygotuję farsz do kotletów z kaszy gryczanej

  1. Jajka ugotowane na twardo ścieram na tarce o średnich oczkach
  2. szczypiorek myję i drobno siekam
  3. posiekany szczypiorek dodaję do jajek doprawiam solą i pierzem i wszystko razem dokładnie mieszam
Formowanie kotlecików .

  1. dłonie nawilżam w zimnej wodzie wtedy masa mniej się klei do dłoni
  2. z masy formuję płaski placek na dłoni , do środka nakładam łyżeczkę lub dwie farszu i brzegi zawijam do środka tworząc kulę delikatnie spłaszczając od góry
  3. tak przygotowane kotlety z kaszy gryczanej smażę na patelni jak kotlety mielony na złoto brązowy kolor

Kotlety z kaszy gryczanej są już gotowe , można je jeść na ciepło lub zimno ( mi bardziej smakują na zimno : ) idealnie do nich pasuje surówka lub sos pomidory albo koperkowy , barszcz czerwony  ewentualnie ketchup . Życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  






4 komentarze :

  1. zrobiłam pyszne!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też zrobiłam, naprawdę rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!! nawet mąż mięsożerca jadł ze smakiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że kotlety smakowały a przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.