Nowe Przepisy

poniedziałek, 30 września 2013

Kotlety z Kaszy Gryczanej z Piersią Kurczaka


Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na kotlety z kaszy gryczanej , są bardzo pożywne z dużą ilością węglowodanów i wartościowego białka , może komuś się spodoba przepis i go wypróbuje .


Będziemy potrzebować:
z podanych ilości wychodzi około 24 kotlecików

400 g kaszy gryczanej
500 g filetu piersi z kurczaka
1 jajko (surowe )
3 – 4 łyżki śmietany ( w zależności od gęstości masy )
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
sól , pieprz do smaku

3 jaja ugotowane na twardo
1 pęczek szczypiorku

maszynka do mielenia mięsa
Link do filmu z przygotowania : Kotlety z kaszy gryczanej 


Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną gotuję według przepisu na opakowaniu , po ugotowaniu odcedzam i odstawiam do wystudzenia .
  2. 3 jajka gotuję na twardo
  3. Cebulę i czosnek obieram i kroję w grubą kostkę ( nie trzeba drobno bo i tak będzie mielona w maszynce do mięsa )
  4. następnie cebulę i czosnek podsmażam na złoty kolor i odstawiam do wystudzenia
  5. filety z piersi kurczaka myję i osuszam

Składniki kotletów z kaszy gryczanej mam już gotowe i wystudzone teraz będę je mieliła w maszynce do mięsa

  1. W maszynce do mielenia mięsa , mielę pierś z kurczaka , cebulę z czosnkiem i kaszę gryczaną
  2. do tak zmielonych składników dodaję jedno surowe jajko doprawiam solą i pierzem i jeżeli masa jest sucha dodaję śmietanę ( tym razem dodałam około połowy śmietany czyli 2 łyżki stołowe ale można dodać całą nic się nie stanie :)
  3. i wyrabiam masę dłonią (najłatwiej bo łyżką za długo schodzi )

Teraz przygotuję farsz do kotletów z kaszy gryczanej

  1. Jajka ugotowane na twardo ścieram na tarce o średnich oczkach
  2. szczypiorek myję i drobno siekam
  3. posiekany szczypiorek dodaję do jajek doprawiam solą i pierzem i wszystko razem dokładnie mieszam
Formowanie kotlecików .

  1. dłonie nawilżam w zimnej wodzie wtedy masa mniej się klei do dłoni
  2. z masy formuję płaski placek na dłoni , do środka nakładam łyżeczkę lub dwie farszu i brzegi zawijam do środka tworząc kulę delikatnie spłaszczając od góry
  3. tak przygotowane kotlety z kaszy gryczanej smażę na patelni jak kotlety mielony na złoto brązowy kolor

Kotlety z kaszy gryczanej są już gotowe , można je jeść na ciepło lub zimno ( mi bardziej smakują na zimno : ) idealnie do nich pasuje surówka lub sos pomidory albo koperkowy , barszcz czerwony  ewentualnie ketchup . Życzę smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  






4 komentarze :

  1. zrobiłam pyszne!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że smakowały
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. ja też zrobiłam, naprawdę rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!! nawet mąż mięsożerca jadł ze smakiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że kotlety smakowały a przepis się przydał.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.