Witam Serdecznie
Podzielę się przepisem na kotlety z
kaszy gryczanej , są bardzo pożywne z dużą ilością węglowodanów
i wartościowego białka , może komuś się spodoba przepis i go
wypróbuje .
Będziemy potrzebować:
z podanych ilości wychodzi około 24
kotlecików
400 g kaszy gryczanej
500 g filetu piersi z kurczaka
1 jajko (surowe )
3 – 4 łyżki śmietany ( w
zależności od gęstości masy )
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
sól , pieprz do smaku
3 jaja ugotowane na twardo
1 pęczek szczypiorku
maszynka do mielenia mięsa
Link do filmu z przygotowania : Kotlety z kaszy gryczanej
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną gotuję według przepisu na opakowaniu , po ugotowaniu odcedzam i odstawiam do wystudzenia .
- 3 jajka gotuję na twardo
- Cebulę i czosnek obieram i kroję w grubą kostkę ( nie trzeba drobno bo i tak będzie mielona w maszynce do mięsa )
- następnie cebulę i czosnek podsmażam na złoty kolor i odstawiam do wystudzenia
- filety z piersi kurczaka myję i osuszam
Składniki kotletów z kaszy gryczanej
mam już gotowe i wystudzone teraz będę je mieliła w maszynce do
mięsa
- W maszynce do mielenia mięsa , mielę pierś z kurczaka , cebulę z czosnkiem i kaszę gryczaną
- do tak zmielonych składników dodaję jedno surowe jajko doprawiam solą i pierzem i jeżeli masa jest sucha dodaję śmietanę ( tym razem dodałam około połowy śmietany czyli 2 łyżki stołowe ale można dodać całą nic się nie stanie :)
- i wyrabiam masę dłonią (najłatwiej bo łyżką za długo schodzi )
Teraz przygotuję farsz do kotletów z
kaszy gryczanej
- Jajka ugotowane na twardo ścieram na tarce o średnich oczkach
- szczypiorek myję i drobno siekam
- posiekany szczypiorek dodaję do jajek doprawiam solą i pierzem i wszystko razem dokładnie mieszam
Formowanie kotlecików .
- dłonie nawilżam w zimnej wodzie wtedy masa mniej się klei do dłoni
- z masy formuję płaski placek na dłoni , do środka nakładam łyżeczkę lub dwie farszu i brzegi zawijam do środka tworząc kulę delikatnie spłaszczając od góry
- tak przygotowane kotlety z kaszy gryczanej smażę na patelni jak kotlety mielony na złoto brązowy kolor
Kotlety z kaszy gryczanej są już
gotowe , można je jeść na ciepło lub zimno ( mi bardziej smakują
na zimno : ) idealnie do nich pasuje surówka lub sos pomidory albo
koperkowy , barszcz czerwony ewentualnie ketchup . Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
zrobiłam pyszne!!!!!!!
OdpowiedzUsuńMiło mi że smakowały
UsuńPozdrawiam serdecznie
ja też zrobiłam, naprawdę rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!! nawet mąż mięsożerca jadł ze smakiem
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że kotlety smakowały a przepis się przydał.
UsuńPozdrawiam serdecznie