Witam Serdecznie
Wczoraj przygotowałam paprykę
faszerowaną wyszła bardzo dobra więc się podzielę przepisem :)
może komuś się spodoba i zrobi podobne . Zrobiłam dwie wersje
papryki faszerowanej z sosem pomidorowym i z serem żółtym , obie
równie dobre .
Będziemy potrzebować :
około 6 papryk ( w zależności od
wielkości )
500 g mięsa mielonego (takiego jakiego
lubimy )
200 g ryżu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 pęczek natki pietruszki
około 3 łyżek oleju
do smaku :
sól , pieprz , papryka słodka
papryka ostra , tymianek
zioła prowansalskie , majeranek
około 500 ml sosu pomidorowego z
własnych przetworów (lub przecier lub koncentrat pomidorowy ze
sklepu )
link do przepisu :
kilka plastrów żółtego sera (
jeżeli robimy z serem )
Link do filmu z przygotowania : Papryka Faszerowana
Przygotowanie :
- Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu , odcedzam i odstawiam do wystudzenia
- Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę
- Czosnek kroję w drobną kostkę i dodaję do cebuli
- czosnek i cebulę podsmażam na części oleju na patelni i odstawiam do wystudzenia
- Pietruszkę drobno siekam
Przygotowanie papryki :
- Z umytej i osuszonej papryki odcinam górę razem z kawałkiem ogonka tak żeby kapelusik miał około 1 cm szerokości ( użyję jako przykrycia papryki z farszem )
- środek papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek , kapelusik również
- ( pozostawiam zieloną końcówkę ogonka ładniej prezentuje się taka papryka na talerzu a po upieczeniu ogonek łatwo odchodzi ) .
- Tak przygotowaną paprykę będę napełniała farszem
- Jeżeli robię paprykę faszerowaną przykrytą serem żółtym to przekrawam paprykę wzdłuż
- oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek ( pozostawiam zieloną końcówkę ogonka wtedy farsz nie wylatuje a po upieczeniu ogonek łatwo odchodzi )
Przygotowanie farszu :
- Do zimnego ryżu dodaję mięso mielone , natkę pietruszki , jajko , cebulę z czosnkiem, przyprawy i zioła do smaku
- wszystko razem dokładnie mieszam sprawdzam smak i ewentualnie jeszcze doprawiam
- Tak przygotowany farsz nakładam do papryk , farszu nakładam równo po brzegi lekko ugniatam
- papryczki faszerowane bez sera żółtego nakrywam kapelusikiem :)
- i układam w naczyniu żaroodpornym
- sos pomidorowy z własnych przetworów doprawiam solą i pieprzem dokładnie mieszam i zalewam papryki faszerowane w naczyniu
- jeżeli nie mamy takiego sosu to do bulionu warzywnego lub mięsnego dodajemy koncentrat pomidorowy i odprawiamy
- i nakrywam pokrywką ( jeżeli nie mamy pokrywki można przykryć folią aluminiową )
wersja papryk faszerowanych z żółtym
serem :
- papryki również napełniam po brzegi farszem lekko ugniatam
- i układam w naczyniu posmarowanym olejem
- naczynie nakrywam pokrywką ( jeżeli nie mamy pokrywki można przykryć folią aluminiową )
- 5 minut przed końcem pieczenia nakrywam papryczki plasterkami żółtego sera i zapiekam jeszcze około 5 minut
Pieczenie faszerowanych papryk :
- naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 50 minut do miękkości papryki
- piekarnik mam ogrzewany od dołu i góry bez termoobiegu
Papryki faszerowane są już gotowe na
talerzu polewam sosem pomidorowym w którym były zapiekane najlepiej
smakują na ciepło . Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Musiały szybciutko znikać z półmiska...
OdpowiedzUsuńWitam, czy można to danie przygotować jakoś dzień wcześniej? Spodziewam sie gości, a jutro do pracy i nie mam zbyt wiele czasu. Proszę o pomoc dopiero co raczkującej w kuchni ;-) pozdrawiam Marysia
OdpowiedzUsuńNajlepiej wygląda od razu po przygotowaniu bez odgrzewania ale zawsze można przygotować wcześniej wstawić do lodówki i odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce . Jeżeli mają być odgrzewane i robione z żółtym serem to żółty ser położyła bym dopiero podczas odgrzewania , żeby ładnie się stopił .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Bardzo smaczne, też tak robię. Czasami mieszam ryż z kaszą jaglaną. Twoje przepisy są proste i bardzo dobre
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepisy się podobają i dziękuję za miłe słowa
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Tak paprykę robiła moja mama, a ja tego przepisu z lat 70 do dziś robię.Przekazalam córce i synowej.Pa.
OdpowiedzUsuń