Nowe Przepisy

piątek, 25 października 2013

Papryka Faszerowana z Sosem Pomidorowym


Witam Serdecznie
Wczoraj przygotowałam paprykę faszerowaną wyszła bardzo dobra więc się podzielę przepisem :) może komuś się spodoba i zrobi podobne . Zrobiłam dwie wersje papryki faszerowanej z sosem pomidorowym i z serem żółtym , obie równie dobre .


Będziemy potrzebować :

około 6 papryk ( w zależności od wielkości )
500 g mięsa mielonego (takiego jakiego lubimy )
200 g ryżu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 pęczek natki pietruszki
około 3 łyżek oleju
do smaku :
sól , pieprz , papryka słodka
papryka ostra , tymianek
zioła prowansalskie , majeranek

około 500 ml sosu pomidorowego z własnych przetworów (lub przecier lub koncentrat pomidorowy ze sklepu )
link do przepisu :
kilka plastrów żółtego sera ( jeżeli robimy z serem )

Link do filmu z przygotowania : Papryka Faszerowana 

Przygotowanie :

  1. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu , odcedzam i odstawiam do wystudzenia
  2. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę
  3. Czosnek kroję w drobną kostkę i dodaję do cebuli
  4. czosnek i cebulę podsmażam na części oleju na patelni i odstawiam do wystudzenia
  5. Pietruszkę drobno siekam

Przygotowanie papryki :

  1. Z umytej i osuszonej papryki odcinam górę razem z kawałkiem ogonka tak żeby kapelusik miał około 1 cm szerokości ( użyję jako przykrycia papryki z farszem )
  2. środek papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek , kapelusik również
  3. ( pozostawiam zieloną końcówkę ogonka ładniej prezentuje się taka papryka na talerzu a po upieczeniu ogonek łatwo odchodzi ) .
  4. Tak przygotowaną paprykę będę napełniała farszem
  5. Jeżeli robię paprykę faszerowaną przykrytą serem żółtym to przekrawam paprykę wzdłuż
  6. oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek ( pozostawiam zieloną końcówkę ogonka wtedy farsz nie wylatuje a po upieczeniu ogonek łatwo odchodzi )

Przygotowanie farszu :

  1. Do zimnego ryżu dodaję mięso mielone , natkę pietruszki , jajko , cebulę z czosnkiem, przyprawy i zioła do smaku
  2. wszystko razem dokładnie mieszam sprawdzam smak i ewentualnie jeszcze doprawiam
  3. Tak przygotowany farsz nakładam do papryk , farszu nakładam równo po brzegi lekko ugniatam
  4. papryczki faszerowane bez sera żółtego nakrywam kapelusikiem :)
  5. i układam w naczyniu żaroodpornym
  6. sos pomidorowy z własnych przetworów doprawiam solą i pieprzem dokładnie mieszam i zalewam papryki faszerowane w naczyniu
  7. jeżeli nie mamy takiego sosu to do bulionu warzywnego lub mięsnego dodajemy koncentrat pomidorowy i odprawiamy
  8. i nakrywam pokrywką ( jeżeli nie mamy pokrywki można przykryć folią aluminiową )

wersja papryk faszerowanych z żółtym serem :

  1. papryki również napełniam po brzegi farszem lekko ugniatam
  2. i układam w naczyniu posmarowanym olejem
  3. naczynie nakrywam pokrywką ( jeżeli nie mamy pokrywki można przykryć folią aluminiową )
  4. 5 minut przed końcem pieczenia nakrywam papryczki plasterkami żółtego sera i zapiekam jeszcze około 5 minut

Pieczenie faszerowanych papryk :

  1. naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 50 minut do miękkości papryki
  2. piekarnik mam ogrzewany od dołu i góry bez termoobiegu

Papryki faszerowane są już gotowe na talerzu polewam sosem pomidorowym w którym były zapiekane najlepiej smakują na ciepło . Życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa









6 komentarzy :

  1. Musiały szybciutko znikać z półmiska...

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, czy można to danie przygotować jakoś dzień wcześniej? Spodziewam sie gości, a jutro do pracy i nie mam zbyt wiele czasu. Proszę o pomoc dopiero co raczkującej w kuchni ;-) pozdrawiam Marysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej wygląda od razu po przygotowaniu bez odgrzewania ale zawsze można przygotować wcześniej wstawić do lodówki i odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce . Jeżeli mają być odgrzewane i robione z żółtym serem to żółty ser położyła bym dopiero podczas odgrzewania , żeby ładnie się stopił .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Bardzo smaczne, też tak robię. Czasami mieszam ryż z kaszą jaglaną. Twoje przepisy są proste i bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że przepisy się podobają i dziękuję za miłe słowa
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  4. Tak paprykę robiła moja mama, a ja tego przepisu z lat 70 do dziś robię.Przekazalam córce i synowej.Pa.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.