Witam Serdecznie
Dzisiaj podzielę się rewelacyjnym
przepisem na domowy jogurt naturalny , muszę przyznać że taki
jogurt domowy jest o wiele lepszy od sklepowego jest bardziej
puszysty i smaczniejszy .
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wychodzi ponad litr jogurtu
6 łyżek jogurtu naturalnego bez cukru
1 litr mleka 3.2 % o jak najkrótszym
terminie przydatności
2 słoiki 1 litrowe z zakrętkami
Link do filmu z przygotowania : Domowy Jogurt Naturalny
Przygotowanie :
słoiki i wieczka wcześniej wyparzyłam
i osuszyłam
- mleko zagotowuję ( najlepiej wybrać mleko świeże które ma termin przydatności jak najkrótszy a nie takie które może stać 6 miesięcy i nic mu nie jest :)
- zagotowane mleko odstawiam do wystudzenia do temperatury około 37 stopni – jeżeli nie mamy termometru tak jak ja to można temperaturę sprawdzić palcem , palec wkładam do mleka i jeżeli mleko nie parzy tylko jest lekko ciepłe to znaczy że ma odpowiednią temperaturę
- po ostudzeniu mleka zbieram łyżką piankę z wierzchu mleka
Mleko mam już gotowe teraz końcowe
przygotowanie domowego jogurtu naturalnego
- do słoików nakładam po 3 łyżki jogurtu naturalnego
- następnie wlewam stopniowo mleko , chochelkę mleka i mieszam dokładnie w słoiku z jogurtem , kolejne chochelki i mieszam zawartość słoika
- mleko rozlewam po równo do każdego słoika
- tak przygotowane słoiki delikatnie zakręcam wieczkiem
- i dostawiam na około 6 do 8 godzin w ciepłe miejsce ( jeżeli po 6 godzinach domowy jogurt naturalny jest za rzadki to trzymamy go dłużej w ciepłym miejscu )
- tak żeby temperatura była około 37 stopni
- ja osobiście wstawiłam do piekarnika i co jakiś czas włączałam piekarnik żeby utrzymać temperaturę
- przez czas robienia domowego jogurtu nie należy słoikami potrząsać
U mnie po 6 godzinach domowy jogurt
naturalny był już gotowy , wstawiłam go do lodówki do schłodzenia
.
Tak przygotowany domowy jogurt można
używać jak sklepowego , dodać owoce , płatki , ziarna lub do
innych potraw
Jeżeli chcemy zrobić kolejną porcje
to zamiast jogurt ze sklepu używamy 6 łyżek jogurtu domowego 1
litr mleka i tak samo postępujemy jak wyżej .
Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
👍 No i proszę, czyli można zrobić bez żywych kultur bakterii i bez jogurtownika, dzięki za pomysł. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ jogurtownicy wyszedł o wiele lepszy.
OdpowiedzUsuńZaznaczam, że do tej pory robiłam takim właśnie domowym sposobem.
A jaką masz jogurtownicę?
OdpowiedzUsuńsame pyszności :) jogurt z bananami własnej roboty to już w ogóle mistrzostwo świata, warto się pobawić w produkcje jogurtu
OdpowiedzUsuńNo właśnie ja nigdy nie korzystałam z jogurtownicy, ale chyba czas sobie zakupić
OdpowiedzUsuńPo dodaniu owoców przepyszne. Ja osobiście zrobiłam truskawkowy :)
OdpowiedzUsuń