Nowe Przepisy

sobota, 19 października 2013

Placki z Dyni – Racuchy


Witam serdecznie
Sezon dyniowy w pełni więc zaproponuję do wypróbowania przepis na placki z dynią – racuchy . Są łatwe w przygotowaniu i bardzo dobre najlepiej smakują z dżemem .



Będziemy potrzebować :
z takiej porcji wychodzi około 14 placuszków
300 g dyni świeżej
400 g mąki pszennej (poznańskiej )
500 ml mleka zsiadłego
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier puder do posypania placków
olej do smażenia
dżem

Link do filmu z przygotowaniem : Placki z Dyni – Racuchy

Przygotowanie :

  1. dynię dokładnie myję wybieram gniazda nasienne i obieram ze skórki
  2. tak przygotowaną dynię ścieram na tarce o grubych oczkach
  3. do dużej miski wlewam jajka i je roztrzepuję
  4. do jajek dodaję startą dynie , proszek do pieczenia mieszam i dodaję stopniowo mąkę
  5. ilość mąki jaką dodam zależy od wilgotności dyni i wielkości jajek tym razem dodałam całą ale bywa też tak że trzeba dodać trochę więcej lub mniej
  6. ciasto nie powinno być lejące ale też nie za gęste

Tak przygotowane ciasto na placki z dyni będę smażyła na patelni z rozgrzanym tłuszczem

  1. na patelni formuję placki wielkości placków ziemniaczanym i smażę z każdej strony na złoty kolor

Placki z dyni – racuchy mam już gotowe oprószam cukrem pudrem i podaję razem z dżemem ale równie dobrze smakują same . Życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa  




2 komentarze :

  1. A czy zamiast zsiadłego mleka mogę dać zwykłe? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można dodać zwykłe, tylko dodałabym troszkę mniej mleka około 400 ml.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.