Witam Serdecznie
Sezon pomidorowy jest w pełni ,
pomidory na targu tanie a na działkach gotowe do zbioru więc można
coś przygotować w słoikach na zimę . Podzielę się przepisem na
prosty w wykonaniu przecier pomidorowy który można wykorzystać do
przyrządzenia różnego rodzaju sosów do makaronów , zupy
pomidorowej lub innych dań .
Do przygotowania przecieru pomidorowego będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 1,5 litra przecieru pomidorowego
2 kg pomidorów najlepsza odmiana to
lima ( takie podłużne ) ale można użyć też innych
kilka listków bazylii - opcjonalnie możemy nie dodawać
garnek do gotowania
wyparzone słoiki i wieczka
urządzenia do rozdrobnienia
pomidorów
Link do filmu z przygotowania: Przecier Pomidorowy na Zimę. Passata Pomidorowa
Link do filmu z przygotowania: Przecier Pomidorowy na Zimę. Passata Pomidorowa
Przygotowanie :
Umyte pomidory zalewam wrzącą
wodą (pomidory możemy zalać wodą w misce, garnku lub zlewie) i
zostawiam w na około 2 minuty. Następnie odlewam wodę i obieram
ze skórki.
Obrane pomidory przekrawam na pół i wycinam zgrubienie od łodyżki, kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do garnka. Pomidory rozdrabniam blenderem, jeżeli nie mamy blendera pomidory możemy drobno pokroić.
Gotowanie przecieru pomidorowego :
Garnek z rozdrobnionymi pomidorami stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania około 60 minut na wolnym ogniu tak żeby odparowała część soku. Długość gotowania zależy od użytej odmiany pomidorów nie które są bardzie soczyste a inne bardziej mięsiste. Pulpa z pomidorów nie powinna być zbyt luźna.
W między czasie listki bazylii dokładnie płuczę pod bieżącą wodą i kroję na mniejsze kawałki.
Przecier pomidorowy (passata)
mam już gotowy teraz będę przelewała go do słoiczków wcześniej
wyparzonych.
Na dno każdego słoika wkładam po kilka listków posiekanej bazylii i nakładam przecier pomidorowy. W słoiku pozostawiam około 1 centymetra wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym lub ściereczką i zakręcam mocno wieczko (wcześniej wyparzone).
Pasteryzacja przecieru
pomidorowego:
Obrane pomidory przekrawam na pół i wycinam zgrubienie od łodyżki, kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do garnka. Pomidory rozdrabniam blenderem, jeżeli nie mamy blendera pomidory możemy drobno pokroić.
Garnek z rozdrobnionymi pomidorami stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania około 60 minut na wolnym ogniu tak żeby odparowała część soku. Długość gotowania zależy od użytej odmiany pomidorów nie które są bardzie soczyste a inne bardziej mięsiste. Pulpa z pomidorów nie powinna być zbyt luźna.
W między czasie listki bazylii dokładnie płuczę pod bieżącą wodą i kroję na mniejsze kawałki.
Na dno każdego słoika wkładam po kilka listków posiekanej bazylii i nakładam przecier pomidorowy. W słoiku pozostawiam około 1 centymetra wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym lub ściereczką i zakręcam mocno wieczko (wcześniej wyparzone).
Dno
garnka wyścielam ściereczką, wstawiam słoiki i oddzielam je
między sobą drugą ściereczką aby się nie stykały (oddzielanie
słoików ściereczką jest nie konieczne) . Słoiki zalewam ciepłą
wodą do ¾ ich wysokości, garnek stawiam na gazie i od momentu
zagotowania pasteryzuję na małym ogniu przez około 15 minut.
Następnie
słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem , nakrywam
ściereczką i odstawiam do wystygnięcia.
Sos pomidorowy jest gotowy można
odstawić do spiżarki życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Zdjęcie mojego ziołowego ogródka balkonowego :)
Też robię pomidory w słoikach ale jako konserwantu dodawałam zawsze soli. Czy bez soli po samej pasteryzacji przetwory wytrzymają do zimy? Martusia
OdpowiedzUsuńTak , bo słoiki są pasteryzowane :)
UsuńPrzepis fajny, wczoraj robiłam. Odrobinę posoliłam, posłodziłam i dałam biały pieprz. Koleżanka stwierdziła, że smaczny. Ja pasteryzując niczym garnka nie wykładam i niczym nie oddzielam słoiczków od siebie. Nie miałam przypadku, aby mi słoik pękł. Tylko zasada: gorące słoiki wstawiam do gorącej wody, zimnie do zimnej.
OdpowiedzUsuńTakie przepisy bardzo lubię,proste do wykonania a efekt super!
OdpowiedzUsuńJest mi bardzo miło że przepis się podoba
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Dzieki, zabieram sie do roboty!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i życzę udanych przetworów
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Bez soli, pieprzu u odrobiny cukru? Jaki to będzie miało smak?
OdpowiedzUsuńWrzący wlewam do słoików, zakręcam, przykrywam kocykiem. Tak samo robię z dżemami, powidłami, nic się nie psuje. I nigdy nie odwracam do góry dnem.
OdpowiedzUsuń