Nowe Przepisy

sobota, 17 sierpnia 2013

Przecier Pomidorowy na Zimę. Passata Pomidorowa

Przecier Pomidorowy na Zimę.  Passata Pomidorowa

Witam Serdecznie
Sezon pomidorowy jest w pełni , pomidory na targu tanie a na działkach gotowe do zbioru więc można coś przygotować w słoikach na zimę . Podzielę się przepisem na prosty w wykonaniu przecier pomidorowy który można wykorzystać do przyrządzenia różnego rodzaju sosów do makaronów , zupy pomidorowej lub innych dań .


Do przygotowania przecieru pomidorowego będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji wyjdzie około 1,5 litra przecieru pomidorowego 

2 kg pomidorów najlepsza odmiana to lima ( takie podłużne ) ale można użyć też innych
kilka listków bazylii - opcjonalnie możemy nie dodawać 

garnek do gotowania
wyparzone słoiki i wieczka 
urządzenia do rozdrobnienia pomidorów 

Link do filmu z przygotowania:  Przecier Pomidorowy na Zimę.  Passata Pomidorowa 



Przygotowanie :

Umyte pomidory zalewam wrzącą wodą (pomidory możemy zalać wodą w misce, garnku lub zlewie) i zostawiam w na około 2 minuty. Następnie odlewam wodę i obieram ze skórki.
Obrane pomidory przekrawam na pół i wycinam zgrubienie od łodyżki, kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do garnka. Pomidory rozdrabniam blenderem, jeżeli nie mamy blendera pomidory możemy drobno pokroić.
przecier pomidorowy - przygotowanie

Gotowanie przecieru pomidorowego :
Garnek z rozdrobnionymi pomidorami stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania około 60 minut na wolnym ogniu tak żeby odparowała część soku. Długość gotowania zależy od użytej odmiany pomidorów nie które są bardzie soczyste a inne bardziej mięsiste. Pulpa z pomidorów nie powinna być zbyt luźna.
W między czasie listki bazylii dokładnie płuczę pod bieżącą wodą i kroję na mniejsze kawałki.
gotowanie przecieru pomidorowego

Przecier pomidorowy (passata) mam już gotowy teraz będę przelewała go do słoiczków wcześniej wyparzonych.
Na dno każdego słoika wkładam po kilka listków posiekanej bazylii i nakładam przecier pomidorowy. W słoiku pozostawiam około 1 centymetra wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram ręcznikiem papierowym lub ściereczką i zakręcam mocno wieczko (wcześniej wyparzone).
rozlewanie przecieru pomidorowego

Pasteryzacja przecieru pomidorowego:
Dno garnka wyścielam ściereczką, wstawiam słoiki i oddzielam je między sobą drugą ściereczką aby się nie stykały (oddzielanie słoików ściereczką jest nie konieczne) . Słoiki zalewam ciepłą wodą do ¾ ich wysokości, garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania pasteryzuję na małym ogniu przez około 15 minut.
Następnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem , nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia.

Sos pomidorowy jest gotowy można odstawić do spiżarki życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Przecier Pomidorowy na Zimę.  Passata Pomidorowa

Zdjęcie mojego ziołowego ogródka balkonowego :)






4 komentarze :

  1. Też robię pomidory w słoikach ale jako konserwantu dodawałam zawsze soli. Czy bez soli po samej pasteryzacji przetwory wytrzymają do zimy? Martusia

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis fajny, wczoraj robiłam. Odrobinę posoliłam, posłodziłam i dałam biały pieprz. Koleżanka stwierdziła, że smaczny. Ja pasteryzując niczym garnka nie wykładam i niczym nie oddzielam słoiczków od siebie. Nie miałam przypadku, aby mi słoik pękł. Tylko zasada: gorące słoiki wstawiam do gorącej wody, zimnie do zimnej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie przepisy bardzo lubię,proste do wykonania a efekt super!

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.