Nowe Przepisy

środa, 28 sierpnia 2013

Buraczki z Papryką na Zimę

buraczki z papryką na zimę

Witam Serdecznie
Przygotowałam jeszcze jeden rodzaj sałatki na zimę z buraczków tym razem buraczki z papryką :)
W smaku jest pikantna i bardzo smaczna może komuś się spodoba przepis i też zrobi taką sałatkę na zimę .


Do przygotowania sałatki na zimę z buraczkami i papryką będziemy potrzebować :
Z podanych proporcji wyjdzie około 2,5 litra sałatki  

2 kg buraków
500 g papryki czerwonej
2 papryczki chili
3 średnie cebule (około 300 g)
100 ml oleju lub oliwy
100 ml octu 10%
sól do smaku (około 1 1/2 łyżeczki)

Link do filmu z przygotowania : Buraczki z Papryką na Zimę 



Przygotowanie :

Słoiki i wieczka wcześniej wyparzam i osuszam .

Przygotowanie składników na sałatkę :
Buraki dokładnie myję, przekładam do garnka, zalewam wodą tak żeby były przykryte i gotuję, od momentu zagotowania gotuję około 30 minut, odcedzam przelewam zimną wodą i odstawiam do wystudzenia. Gdy buraki wystygną obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach.

Paprykę przekrawam na pół, oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w cienkie paseczki – jeżeli są długie przekrawam je na pół.
Papryczki chili oczyszczam z nasionek i kroję w drobną kosteczkę.
Cebulę obieram i kroję w cienkie pół plasterki, pokrojoną cebulę przekładam na sito i przelewam wrzącą wodą i odstawiam do osączenia.



Przygotowanie końcowe sałatki:
W dużej misce mieszam buraczki, paprykę, papryczkę chili i cebulę. Dodaję olej, ocet i dokładnie mieszam, doprawiam solą i jeszcze raz mieszam sałatkę.




Sałatka Buraczki z Papryką jest gotowa teraz będę przekładała ją do wcześniej wyparzonych słoików:
Sałatkę nakładam do pełna pozostawiając około 1 centymetra wolnego miejsca od wieczka. Napełnione słoiki delikatnie potrząsam żeby warzywa się ułożyły lub delikatnie ugniatam łyżką. Brzeg słoika dokładnie wycieram tak żeby był suchy i mocno zakręcam wieczko.



Teraz słoiki będę pasteryzować:
Dno garnka wyścielam ściereczką, wstawiam słoiki i oddzielam je między sobą drugą ściereczką aby się nie stykały (oddzielanie słoików ściereczką jest nie konieczne) . Słoiki zalewam ciepłą wodą do ¾ ich wysokości, garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania pasteryzuję na małym ogniu przez około 30 minut - litrowe słoiki a mniejsze trochę krócej około 20 minut.



Następnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem , nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia.

Sałatka buraczki z papryką jest gotowa można odstawić do spiżarki życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa 


10 komentarzy :

  1. Zabieram się do tarcia ugotowanych buraków. Czy zamiast octu spirytusowego można dać ocet balsamiczny? Serdecznie pozdrawiam! Mania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak tylko że wtedy trzeba dać troszkę więcej octu , tak samo nadaje się ocet winny lub jabłkowy .

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję. Zrobiłam tak jak Ty proponujesz i już pasteryzuję.Z innym octem zrobię innym razem. Musze przyznać,że buraczki Wyszły super smaczne! Jeszcze raz pozdrawiam serdecznie! Mania

      Usuń
  2. Zerwałam dziś zielone pomidorki, jutro po pracy zacznę stosować się do pani przepisy, bardzo zrozumialego. Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety, wszystkie słoiki z burakami ,i te z papryką (nie dodawałam cebili,tylko zwykła papryke) i same tarte są zepsute.Nie wiem co robię nie tak! Słoiki były pasteryzowane,sprawdzałam później,niby dobrze złapały,a teraz wieczka podpuchnięte a w srodku ferment.
    bardzo mi zal,bo maiłam pyszne buraki swojskie z ogródka.
    Czy ma pani jakąś poradę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam że dopiero teraz odpisuję , nie wiem dlaczego komentarz znalazł się w spamie .
      Na pewno nie jest to wina sałatki że się zepsuły , warzyw też bym o to nie podejrzewała bo rozumie jakby jeden się zepsuł słoik to by mogła być wina jakiegoś napsutego warzywa ale nie wszystkie .
      Uważam że jedynym powodem mogło być że słoiki nie złapały i dostawało się do środka powietrze i rozpoczęła się fermentacja . Najlepiej sprawdzić czy słoik złapał to nacisnąć wieczko i jeżeli nie odskakuje i dodatkowo po przechyleniu nie cienkie to znaczy że słoik złapał .
      Dam Pani taki przykład moje znajome jak robią przetwory to używają słoików i wieczek z sałatek z dżemów ze sklepu i im normalnie łapią nie psują się przetwory . Ja próbowałam kilka razy i za każdym razem miałam problem słoiki nie łapały i musiałam zmieniać wieczka lub przekładać do innych słoików .
      Także nie wiem od czego to zależy .

      Usuń
  4. Bardzo dziękuję za odpowiedź:) Obstawiam nowe pokrywki,słoiki nie ciekły po zapasteryzowaniu,uwazałam,ze wszystko ok.pokrywki wydawały się ok,a jednak.No trudno,bedę bardziej uwazna na przyszłość.Kłopot mam własnie z nowymi nakrętkami,bo ciezko je dopasować.
    Zrobiłam kilka innych przetwórw i te są dobre, tylko z tymi buraczkami wystapił problem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam Szanowni Panstwo Z mojego doswiadczenia wiem i sprawdzilam ze buraczki trzeba gotowac bardzo dlugo nawer do 45 min w zaleznosci od sloika Im sloik wiekszy tym dluzej Wiadomo ze w takich buraczkach jest malo plynu i stad dluzsze gotowanie aby zachwycily

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję, przetwory z buraków jeszcze przede mną,więc dostosuję się do wszystkich rad:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.