Witam Serdecznie
Przygotowałam jeszcze jeden rodzaj
sałatki na zimę z buraczków tym razem buraczki z papryką :)
W smaku jest pikantna i bardzo smaczna
może komuś się spodoba przepis i też zrobi taką sałatkę na
zimę .
Do przygotowania sałatki na zimę z buraczkami i papryką będziemy potrzebować :
Z podanych proporcji wyjdzie około 2,5
litra sałatki
2 kg buraków
500 g papryki czerwonej
500 g papryki czerwonej
2 papryczki chili
3 średnie cebule (około 300 g)
100 ml oleju lub oliwy
100 ml octu 10%
Przygotowanie :
Słoiki i wieczka wcześniej wyparzam i
osuszam .
Przygotowanie składników na sałatkę
:
Buraki dokładnie myję, przekładam do
garnka, zalewam wodą tak żeby były przykryte i gotuję, od momentu
zagotowania gotuję około 30 minut, odcedzam przelewam
zimną wodą i odstawiam do wystudzenia. Gdy buraki wystygną obieram
ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Paprykę przekrawam na pół,
oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w cienkie paseczki –
jeżeli są długie przekrawam je na pół.
Papryczki chili oczyszczam z nasionek i
kroję w drobną kosteczkę.
Cebulę obieram i kroję w cienkie pół
plasterki, pokrojoną cebulę przekładam na sito i przelewam wrzącą
wodą i odstawiam do osączenia.
Przygotowanie
końcowe sałatki:
W
dużej misce mieszam buraczki, paprykę, papryczkę chili i cebulę.
Dodaję olej, ocet i dokładnie mieszam, doprawiam solą i jeszcze
raz mieszam sałatkę.
Sałatka
Buraczki z Papryką jest gotowa teraz będę przekładała ją do
wcześniej wyparzonych słoików:
Sałatkę
nakładam do pełna pozostawiając około 1 centymetra wolnego
miejsca od wieczka. Napełnione słoiki delikatnie potrząsam żeby
warzywa się ułożyły lub delikatnie ugniatam łyżką. Brzeg
słoika dokładnie wycieram tak żeby był suchy i mocno zakręcam
wieczko.
Teraz
słoiki będę pasteryzować:
Dno
garnka wyścielam ściereczką, wstawiam słoiki i oddzielam je
między sobą drugą ściereczką aby się nie stykały (oddzielanie
słoików ściereczką jest nie konieczne) . Słoiki zalewam ciepłą
wodą do ¾ ich wysokości, garnek stawiam na gazie i od momentu
zagotowania pasteryzuję na małym ogniu przez około 30 minut -
litrowe słoiki a mniejsze trochę krócej około 20 minut.
Następnie słoiki wyjmuję z garnka ustawiam do góry dnem ,
nakrywam ściereczką i odstawiam do wystygnięcia.Sałatka buraczki z papryką jest gotowa można odstawić do spiżarki życzę smacznego.
Zabieram się do tarcia ugotowanych buraków. Czy zamiast octu spirytusowego można dać ocet balsamiczny? Serdecznie pozdrawiam! Mania
OdpowiedzUsuńTak tylko że wtedy trzeba dać troszkę więcej octu , tak samo nadaje się ocet winny lub jabłkowy .
UsuńBardzo dziękuję. Zrobiłam tak jak Ty proponujesz i już pasteryzuję.Z innym octem zrobię innym razem. Musze przyznać,że buraczki Wyszły super smaczne! Jeszcze raz pozdrawiam serdecznie! Mania
UsuńZerwałam dziś zielone pomidorki, jutro po pracy zacznę stosować się do pani przepisy, bardzo zrozumialego. Pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńale to chyba nie ta sałatka :)) bo tutaj są buraczki :)
UsuńNiestety, wszystkie słoiki z burakami ,i te z papryką (nie dodawałam cebili,tylko zwykła papryke) i same tarte są zepsute.Nie wiem co robię nie tak! Słoiki były pasteryzowane,sprawdzałam później,niby dobrze złapały,a teraz wieczka podpuchnięte a w srodku ferment.
OdpowiedzUsuńbardzo mi zal,bo maiłam pyszne buraki swojskie z ogródka.
Czy ma pani jakąś poradę?
Przepraszam że dopiero teraz odpisuję , nie wiem dlaczego komentarz znalazł się w spamie .
UsuńNa pewno nie jest to wina sałatki że się zepsuły , warzyw też bym o to nie podejrzewała bo rozumie jakby jeden się zepsuł słoik to by mogła być wina jakiegoś napsutego warzywa ale nie wszystkie .
Uważam że jedynym powodem mogło być że słoiki nie złapały i dostawało się do środka powietrze i rozpoczęła się fermentacja . Najlepiej sprawdzić czy słoik złapał to nacisnąć wieczko i jeżeli nie odskakuje i dodatkowo po przechyleniu nie cienkie to znaczy że słoik złapał .
Dam Pani taki przykład moje znajome jak robią przetwory to używają słoików i wieczek z sałatek z dżemów ze sklepu i im normalnie łapią nie psują się przetwory . Ja próbowałam kilka razy i za każdym razem miałam problem słoiki nie łapały i musiałam zmieniać wieczka lub przekładać do innych słoików .
Także nie wiem od czego to zależy .
Bardzo dziękuję za odpowiedź:) Obstawiam nowe pokrywki,słoiki nie ciekły po zapasteryzowaniu,uwazałam,ze wszystko ok.pokrywki wydawały się ok,a jednak.No trudno,bedę bardziej uwazna na przyszłość.Kłopot mam własnie z nowymi nakrętkami,bo ciezko je dopasować.
OdpowiedzUsuńZrobiłam kilka innych przetwórw i te są dobre, tylko z tymi buraczkami wystapił problem.
Witam Szanowni Panstwo Z mojego doswiadczenia wiem i sprawdzilam ze buraczki trzeba gotowac bardzo dlugo nawer do 45 min w zaleznosci od sloika Im sloik wiekszy tym dluzej Wiadomo ze w takich buraczkach jest malo plynu i stad dluzsze gotowanie aby zachwycily
OdpowiedzUsuńDziękuję, przetwory z buraków jeszcze przede mną,więc dostosuję się do wszystkich rad:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń