Nowe Przepisy

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Bakłażan Faszerowany Mięsem Mielonym

Witam Serdecznie
Tym razem propozycja na faszerowany bakłażan mięsem.

Będziemy potrzebować:

2 duże bakłażany (lub 3 mniejsze)
300 g mięsa mielonego
5 pomidorów
200 g sera mozzarella (można użyć innego żółtego sera)
4 ząbki czosnku
2 średnie cebule
kawałek papryczki chili
zioła prowansalskie
pieprz, sól
olej do smażenia (rzepakowy)


Przygotowanie:
  1. Bakłażany myję i osuszam, następnie przekrawam wzdłuż na pół i wybieram miąższ za pomocą łyżki tak żeby powstała łódeczka.
  1. Wybrany miąższ nie wyrzucam wykorzystam go do farszu
  2. tak przygotowany bakłażan oprószam solą i odstawiam na około 20 minut aby pozbyć się gorzkiego , posmaku po 20 minutach dokładnie płuczę pod zimną bieżącą wodą
Przygotowanie farszu:
  1. Wybrany miąższ z bakłażanów kroję na mniejsze kawałki.
  2. Cebule kroję w drobną kostkę, pomidory obieram ze skórki (skórka łatwiej schodzi jeżeli wcześniej je sparzymy wrzącą wodą) i kroję w grubą kostkę.
  3. Papryczkę chili drobno siekam,  czosnek kroję w drobną kosteczkę.
  1. Teraz na patelni rozgrzewam olej i podsmażam cebulę z czosnkiem i chili, do zeszklonej cebuli dodaję mięso mielone i podsmażam przez chwilę.
  2. Następnie dodaję miąższ z bakłażana i dalej podsmażam około 5 minut, na sam koniec dodaję pomidory i doprawiam przyprawami i jeszcze smażę około 5 minut, tak żeby odparować część soku.

Farsz i bakłażany są gotowe teraz będę napełniała bakłażany farszem:
  1. Do wypłukanych bakłażanów z soli nakładam farsz tak żeby był równo z brzegami.
  1. Tak przygotowane bakłażany układam w naczyniu żaroodpornym żeby się nie przewróciły (można użyć innego naczynia).
  2. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego 180 stopni i zapiekam około 40 minut.
  3. ser ścieram na tarce o grubych oczkach
  4. po tym czasie bakłażany posypuję startym serem i wkładam do piekarnika jeszcze na około 5 minut żeby ser ładnie się roztopił
Faszerowane bakłażany są gotowe można podawać życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa

2 komentarze :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.