Nowe Przepisy

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Bakłażan Faszerowany Mięsem Mielonym


Witam Serdecznie
W pewnej sieci sklepów była promocja na bakłażany :) więc poszukałam przepisu na jakieś smaczne danie z bakłażanem i padło na bakłażana faszerowanego . Bakłażany wyszły bardzo dobre


Będziemy potrzebować :

2 duże bakłażany (lub 3 mniejsze)
300 g mięsa mielonego
5 pomidorów
200 g sera mozzarella ( można użyć innego żółtego sera)
4 ząbki czosnku
2 średnie cebule
kawałek papryczki chili
zioła prowansalskie
pieprz , sól
olej do smażenia ( rzepakowy )


Przygotowanie :

  1. Bakłażany myję i osuszam , następnie przekrawam je wzdłuż
  2. i wybieram za pomocą łyżki miąższ tak żeby powstała łódeczka
  3. wybrany miąższ nie wyrzucam wykorzystam go do farszu
  4. tak przygotowany bakłażan oprószam solą i odstawiam na około 20 minut aby pozbyć się gorzkiego , posmaku po 20 minutach dokładnie płuczę pod zimną bieżącą wodą

Przygotowanie farszu :

  1. wybrany miąższ z bakłażanów kroję w małe kawałki
  2. cebule kroję w drobną kostkę
  3. pomidory obieram ze skórki ( skórka łatwiej schodzi jeżeli wcześniej je sparzymy wrzącą wodą ) i kroję w grubą kostkę
  4. papryczkę chili drobno siekam
  5. czosnek kroję w drobną kosteczkę
  6. teraz na patelni rozgrzewam olej i podsmażam cebulę z czosnkiem i chili
  7. do szklistej cebuli dodaję mięso mielone i podsmażam przez chwilę
  8. następnie dodaję miąższ z bakłażana i dalej podsmażam około 5 minut
  9. na sam koniec dodaję pomidory i doprawiam przyprawami i jeszcze podsmażam około 5 minut
  10. wszystko razem przez chwilę podsmażam żeby składniki się ładnie połączyły i odparował trochę sok .

Farsz i bakłażany są gotowe teraz będę napełniała bakłażany farszem

  1. do wypłukanych bakłażanów z soli nakładam farsz tak żeby był równo z brzegami
  2. tak przygotowane bakłażany układam w naczyniu żaroodpornym żeby się nie przewróciły (można użyć innego naczynia )
  3. wstawiam do piekarnika nagrzanego 180 stopni i zapiekam około 40 minut
  4. ser ścieram na tarce o grubych oczkach
  5. po tym czasie bakłażany posypuję startym serem i wkładam do piekarnika jeszcze na około 5 minut żeby ser ładnie się roztopił

Faszerowane bakłażany są gotowe można podawać życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa








2 komentarze :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.