Witam Serdecznie
Tym razem propozycja na faszerowany bakłażan mięsem.
Będziemy potrzebować:
2 duże bakłażany (lub 3 mniejsze)
300 g mięsa mielonego
5 pomidorów
200 g sera mozzarella (można użyć
innego żółtego sera)
4 ząbki czosnku
2 średnie cebule
kawałek papryczki chili
zioła prowansalskie
pieprz, sól
olej do smażenia (rzepakowy)
Przygotowanie:
- Bakłażany myję i osuszam, następnie przekrawam wzdłuż na pół i wybieram miąższ za pomocą łyżki tak żeby powstała łódeczka.
- Wybrany miąższ nie wyrzucam wykorzystam go do farszu
- tak przygotowany bakłażan oprószam solą i odstawiam na około 20 minut aby pozbyć się gorzkiego , posmaku po 20 minutach dokładnie płuczę pod zimną bieżącą wodą
Przygotowanie farszu:
- Wybrany miąższ z bakłażanów kroję na mniejsze kawałki.
- Cebule kroję w drobną kostkę, pomidory obieram ze skórki (skórka łatwiej schodzi jeżeli wcześniej je sparzymy wrzącą wodą) i kroję w grubą kostkę.
- Papryczkę chili drobno siekam, czosnek kroję w drobną kosteczkę.
- Teraz na patelni rozgrzewam olej i podsmażam cebulę z czosnkiem i chili, do zeszklonej cebuli dodaję mięso mielone i podsmażam przez chwilę.
- Następnie dodaję miąższ z bakłażana i dalej podsmażam około 5 minut, na sam koniec dodaję pomidory i doprawiam przyprawami i jeszcze smażę około 5 minut, tak żeby odparować część soku.
Farsz i bakłażany są gotowe teraz
będę napełniała bakłażany farszem:
- Do wypłukanych bakłażanów z soli nakładam farsz tak żeby był równo z brzegami.
- Tak przygotowane bakłażany układam w naczyniu żaroodpornym żeby się nie przewróciły (można użyć innego naczynia).
- Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego 180 stopni i zapiekam około 40 minut.
- ser ścieram na tarce o grubych oczkach
- po tym czasie bakłażany posypuję startym serem i wkładam do piekarnika jeszcze na około 5 minut żeby ser ładnie się roztopił
Faszerowane bakłażany są gotowe
można podawać życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Kocham bakłażany :) i Twoje danie też kocham ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuń