Witam Serdecznie
Tym razem na obiad zrobiłam zapiekankę
z makaronem i warzywami . Wyszła bardzo smaczna więc polecam
wypróbowanie przepisu :)
Będziemy potrzebować :
400g makaronu rurki
2 jajka
100g czarnych oliwek
85g masła
100g sera żółtego
100 ml mleka
2 małe pory
120 ml przecieru pomidorowego
400g pomidorów
1/2 łyżeczki oregano
1 papryczka chili
sól pieprz do smaku
link do filmu z przygotowania :
Przygotowanie :
- Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu
- pomidory przelewam wrzątkiem (dzięki temu łatwiej jest je obrać ze skórki ) i obieram ze skórki
- umyte i osuszone pory kroję na 1 centymetrowe kawałki
- następnie na połowie masła podduszam pora przez około 5 minut po przykryciem na patelni doprawiając go pieprzem i solą
- ugotowany makaron wsypuję do naczynia żaroodpornego (można użyć brytfanki lub innego naczynia ważne żeby można było go wstawić do piekarnika)
- na makaron kładę wcześniej przygotowanego pora
- na pora układam oliwki które przekrawam na pół
- pomidory obrane ze skórki kroję na plastry i układam na górę zapiekanki
- umytą papryczkę chili przekrawam wzdłuż na pół oczyszczam z nasion i drobno siekam , posiekana papryczką posypuję zapiekankę
- teraz do przecieru dodaję oregano i szczyptę soli mieszam i polewam zapiekankę
- tak przygotowaną zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego 200 stopni na 30 minut
- gdy się zapiekanka zapieka przygotuję resztę składników
- ser trę na tarce o grubych oczkach
- do mleka dodaję jajka doprawiam solą i pierzem i dokładnie mieszam
- po 30 minutach wyjmuję na chwilę zapiekankę polewam ją przygotowanym mlekiem z jajkami i posypuję serem
- wstawiam z powrotem do piekarnika zapiekankę i piekę jeszcze około 10 minut
Zapiekanka jest już gotowa życzę
smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Brzmi smacznie :) Ja niestety ze względu na wysoki cholesterol muszę wykluczyć masło z diety i żółty ser. O ile to pierwsze da się zastąpić olejem rzepakowym, który obniża cholesterol, o tyle na zamiennik tego drugiego nie mam pomysłu. A co to za zapiekanka bez sera, prawda? ;)
OdpowiedzUsuńSer żółty można zastąpić chudym serem feta , tylko go nie ścieramy na tarce a kruszymy palcami i posypujemy górę
UsuńRównież wolę użyć oleju niż masła, choć wiem co jest smaczniejsze, ale dla łyżki takiej zapiekanki można zapomnieć o wysokim cholesterolu (znam temat z autopsji, niestety)
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie
Napewno wyborne danie..ja zkolei nei lubie oliwek..neiiwem wogle co inni wnich widza sama gorycz i gorzkie fuj
OdpowiedzUsuńDziekuje Babciu Ewo:)
OdpowiedzUsuń