Nowe Przepisy

sobota, 6 lipca 2013

Zapiekany Makaron z Porem i Pomidorami


Witam Serdecznie
Tym razem na obiad zrobiłam zapiekankę z makaronem i warzywami . Wyszła bardzo smaczna więc polecam wypróbowanie przepisu :)


Będziemy potrzebować :

400g makaronu rurki
2 jajka
100g czarnych oliwek
85g masła
100g sera żółtego
100 ml mleka
2 małe pory
120 ml przecieru pomidorowego
400g pomidorów
1/2 łyżeczki oregano
1 papryczka chili
sól pieprz do smaku

link do filmu z przygotowania :

Przygotowanie :

  1. Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu
  2. pomidory przelewam wrzątkiem (dzięki temu łatwiej jest je obrać ze skórki ) i obieram ze skórki
  3. umyte i osuszone pory kroję na 1 centymetrowe kawałki
  4. następnie na połowie masła podduszam pora przez około 5 minut po przykryciem na patelni doprawiając go pieprzem i solą
  5. ugotowany makaron wsypuję do naczynia żaroodpornego (można użyć brytfanki lub innego naczynia ważne żeby można było go wstawić do piekarnika)
  6. na makaron kładę wcześniej przygotowanego pora
  7. na pora układam oliwki które przekrawam na pół
  8. pomidory obrane ze skórki kroję na plastry i układam na górę zapiekanki
  9. umytą papryczkę chili przekrawam wzdłuż na pół oczyszczam z nasion i drobno siekam , posiekana papryczką posypuję zapiekankę
  10. teraz do przecieru dodaję oregano i szczyptę soli mieszam i polewam zapiekankę
  11. tak przygotowaną zapiekankę wstawiam do piekarnika nagrzanego 200 stopni na 30 minut
  12. gdy się zapiekanka zapieka przygotuję resztę składników
  13. ser trę na tarce o grubych oczkach
  14. do mleka dodaję jajka doprawiam solą i pierzem i dokładnie mieszam
  15. po 30 minutach wyjmuję na chwilę zapiekankę polewam ją przygotowanym mlekiem z jajkami i posypuję serem
  16. wstawiam z powrotem do piekarnika zapiekankę i piekę jeszcze około 10 minut

Zapiekanka jest już gotowa życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa  





5 komentarzy :

  1. Brzmi smacznie :) Ja niestety ze względu na wysoki cholesterol muszę wykluczyć masło z diety i żółty ser. O ile to pierwsze da się zastąpić olejem rzepakowym, który obniża cholesterol, o tyle na zamiennik tego drugiego nie mam pomysłu. A co to za zapiekanka bez sera, prawda? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ser żółty można zastąpić chudym serem feta , tylko go nie ścieramy na tarce a kruszymy palcami i posypujemy górę

      Usuń
  2. Również wolę użyć oleju niż masła, choć wiem co jest smaczniejsze, ale dla łyżki takiej zapiekanki można zapomnieć o wysokim cholesterolu (znam temat z autopsji, niestety)
    Wyglada pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Napewno wyborne danie..ja zkolei nei lubie oliwek..neiiwem wogle co inni wnich widza sama gorycz i gorzkie fuj

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziekuje Babciu Ewo:)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.