Nowe Przepisy

piątek, 5 lipca 2013

Roladki z Cukinii z Białym Serem


Witam Serdecznie
Dzisiaj podzielę się przepisem na roladki z cukinii idealnie nadają się na lekką przekąskę.


Będziemy potrzebować :

jedna cukinia nie za duża i w miarę prosta
200g sera białego
2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
2 małe ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
kilka listków bazylii
sól do smaku
łyżka oliwy lub oleju
wykałaczki


Przygotowanie :
  1. najpierw rozdrabniam ser i dodaję około 2 łyżek śmietany (ilość śmietany zależy od tego jak ser jest suchy ,ważne żeby ser nie był za rzadki po umieszaniu ponieważ będzie wypływać z roladek )
  2. drobno siekam umyty szczypiorek i dodaję do sera
  3. ząbki czosnku obieram i drobno siekam (można użyć praski ) i również dodaję do sera
  4. ser jeszcze doprawiam do smaku solą i dokładnie mieszam
Ser jest gotowy odstawiam go i zaczynam przygotowywać cukinię

  1. cukinię myję osuszam i odcinam końcówki
  2. następnie kroję cukinie wzdłuż na cienki plastry
  3. każdy plaster cukinii smaruję z obydwu stron pędzelkiem olejem lub oliwą
  4. następnie obsmażam każdy z plastrów na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu , każdą ze stron smażę około 30 sekund
  5. na tak przygotowane plastry nakładam ser i kawałki listków bazylii
  6. zwijam plaster w roladkę i spinam wykałaczką dla ozdoby można na wykałaczkę nabić listek bazylii lub kawałek szczypiorku

Roladki są gotowe można podawać życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa







6 komentarzy :

  1. Piękne roladki i pyszne.
    Robiłam też ,ale nie grillowałam i były też smaczne.
    Dziś i mnie "wzięło" na roladki z bakłażana.
    Babcie chyba tak już mają,że podobne smaki łażą im po głowie tego samego dnia.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym wszystkie,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. O! Kolejny fajny smakołyk z przesmaczną cukinią

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały pomysł, smaczne babeczki. Dopiero się uczę a ten pomysł jest szybki do zealizowania. bardzo dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Super roladki serowe, choć można robić farsz z mięs gotowanych, szynki, jajek, ryb wędzonych, a również z dodatkami serów pleśniowych, żółtych z odrobiną majonezu.
    Cukinia jest super warzywem. Babeczki z Pani przepisu również wspaniałe. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i się zgadzam że farsz można zrobić też z innych produktów wymienionych przez Panią
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.