Witam Serdecznie
Dzisiaj przygotowałam na obiad
zapiekankę z cukinii i ziemniaków ,jest prosta w przygotowaniu i
zawsze jakaś odmiana :)
Będziemy potrzebować :
1 średnią cukinie ( około 500g )
około 700 g ziemniaków
4 jajka
200 ml śmietany 12%
1/2 łyżeczki tymianku suszonego lub
gałązka świeżego
sól , pieprz do smaku
1 łyżka masła do wysmarowania
naczynia
link do filmu z przepisem :
Przygotowanie :
- zaczynam od obrania ziemniaków i pokrojenia w cienkie plasterki (talarki )
- cukinię umytą i osuszoną również kroję w cienkie plasterki , (najlepiej wybrać cukinie młodą i nie za dużą wtedy ma małe gniazda nasienne )
- następnie naczynie żaroodporne smaruję masłem
- pokrojoną cukinie i ziemniaki układam dachówkowato w naczyniu ( najlepiej mieć naczynie o kształcie kwadratowym wtedy łatwiej jest układać , ja miałam okrągłe ale też się udało w miarę ładnie ułożyć :))
- po ułożeniu ziemniaków i cukinii w naczyniu przygotowuje mieszankę do polania zapiekanki
- do śmietany dodaję jajka , tymianek , sól , pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszam żeby wszystkie składniki się połączyły
- taką mieszanką polewam warzywa w naczyniu
- następnie naczynie nakrywam pokrywką i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
- pod przykryciem zapiekam przez 20 minut następnie odkrywam i piekę jeszcze około 20 – 30 minut do momentu aż ziemniaki będą miękkie
zapiekanka jest gotowa życzę
smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Wreszcie znalazłam to czego szukałam :) widać , że Pani Babcia zna się na pichceniu... dziękuję ! jutro zabieram się do gotowania ! :) Eliza
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda, lubię takie dania:)
OdpowiedzUsuńNiestety ta zapiekanka to porażka. Nie dość, że piekła się dwa razy dłużej to jeszcze w smaku jest nieciekawa. Szkoda tylko prądu, czasu i pieniędzy, a rodzina i tak jest głodna. Nie polecam
OdpowiedzUsuńszkoda że nie smakowała , ja lubię takie warzywne dania
Usuńprzykro mi że zmarnowała pani czas , pieniądze i rodzina dalej głodna
Bardzo smaczna zapiekanka, tylko trochę ją zmodyfikowałam: więcej sosu, dłużej piekłam pod przykryciem, jakieś 40min na 180 stopni (góra i dół), potem bez przykrycia aż do zezłocenia. Boki naczynia żaroodpornego wysmarowałam troszkę grubiej masłem, bo wtedy pierwsza warstwa warzyw sama się przykleja do ścianek i jest łatwiej przekładać, kładłam kolejno warstwę ziemniaków jako pierwszą, potem pomidory i cukinię. Na wierzch trochę startego sera dodanego pod koniec tak, żeby się ładnie stopił. Pychotka!
UsuńMiło mi że pomysł na potrawę się przydał :) Pozdrawiam serdecznie
Usuńzrobiłam - OKROPNA! nie polecam, strata czasu i pieniędzy :(
OdpowiedzUsuńwczoraj nie mogłam umieszczać komentarzy jeżeli jest pani inną osobą niż pani wyżej to tam odpisałam i jest mi przykro że nie smakowałam
Usuńziemniaki z zapiekanki pychotka-lepsze są tylko z ogniska, zmieniłam tylko sos czyli śmietana+mleko+mąka+jajo tym wszystkim zalałam ziemniaki z cukinią i pomidorami pychota
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńgratuluję pomysłów - sądzę, że zapiekanki przepyszne - pozdrawiam :-)
nie rozumiem dlaczego komuś to może nie smakować? czy wszędzie musi być mięcho żeby był wypas? mi smakowało,,, super, ale spróbuję zakombinować z pomidorami i serem a tymianek zamienię na ulubioną bazylię. Pzdrawiam
OdpowiedzUsuńWlasnie zjedzona!
OdpowiedzUsuńDodalam male grzybki. Niestety nie znam nazwy ( mieszkam w Japonii i kompletnei nie znam sie na tutejszych grzybkach) ale pachnei pieknie! Zrobiłam więcej sosu, zeby wszystko ladnei przykryc i dodalam parmezanu, suszonego kopru, gałki muszkatałowej i kminku w proszku do sosu- nie miałam tymianku.
Wyszło przepyszne!
Z tymiankiem na pewno genialne, ale niestety nie mam...
Pozdrawiam !
Aga*
Tokyo
Bardzo mi miło że przepis się przydał a z małymi modyfikacjami zapiekanka była pewnie jeszcze smaczniejsza .
UsuńPozdrawiam serdecznie z Polski :)
Podoba mi się ten pomysł ale również ułożenie dania świetnie przemyślane
OdpowiedzUsuń