Nowe Przepisy

czwartek, 4 lipca 2013

Zapiekanka z Cukinii z Ziemniakami


Witam Serdecznie
Dzisiaj przygotowałam na obiad zapiekankę z cukinii i ziemniaków ,jest prosta w przygotowaniu i zawsze jakaś odmiana :)


Będziemy potrzebować :

1 średnią cukinie ( około 500g )
około 700 g ziemniaków
4 jajka
200 ml śmietany 12%
1/2 łyżeczki tymianku suszonego lub gałązka świeżego
sól , pieprz do smaku
1 łyżka masła do wysmarowania naczynia

link do filmu z przepisem :

Przygotowanie :

  1. zaczynam od obrania ziemniaków i pokrojenia  w cienkie plasterki (talarki )
  2. cukinię umytą i osuszoną również kroję w cienkie plasterki , (najlepiej wybrać cukinie młodą i nie za dużą wtedy ma małe gniazda nasienne )
  3. następnie naczynie żaroodporne smaruję masłem
  4. pokrojoną cukinie i ziemniaki układam dachówkowato w naczyniu ( najlepiej mieć naczynie o kształcie kwadratowym wtedy łatwiej jest układać , ja miałam okrągłe ale też się udało w miarę ładnie ułożyć :))
  5. po ułożeniu ziemniaków i cukinii w naczyniu przygotowuje mieszankę do polania zapiekanki
  6. do śmietany dodaję jajka , tymianek , sól , pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszam żeby wszystkie składniki się połączyły
  7. taką mieszanką polewam warzywa w naczyniu
  8. następnie naczynie nakrywam pokrywką i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
  9. pod przykryciem zapiekam przez 20 minut następnie odkrywam i piekę jeszcze około 20 – 30 minut do momentu aż ziemniaki będą miękkie
zapiekanka jest gotowa życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa




14 komentarzy :

  1. Wreszcie znalazłam to czego szukałam :) widać , że Pani Babcia zna się na pichceniu... dziękuję ! jutro zabieram się do gotowania ! :) Eliza

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda, lubię takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety ta zapiekanka to porażka. Nie dość, że piekła się dwa razy dłużej to jeszcze w smaku jest nieciekawa. Szkoda tylko prądu, czasu i pieniędzy, a rodzina i tak jest głodna. Nie polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda że nie smakowała , ja lubię takie warzywne dania
      przykro mi że zmarnowała pani czas , pieniądze i rodzina dalej głodna

      Usuń
    2. Bardzo smaczna zapiekanka, tylko trochę ją zmodyfikowałam: więcej sosu, dłużej piekłam pod przykryciem, jakieś 40min na 180 stopni (góra i dół), potem bez przykrycia aż do zezłocenia. Boki naczynia żaroodpornego wysmarowałam troszkę grubiej masłem, bo wtedy pierwsza warstwa warzyw sama się przykleja do ścianek i jest łatwiej przekładać, kładłam kolejno warstwę ziemniaków jako pierwszą, potem pomidory i cukinię. Na wierzch trochę startego sera dodanego pod koniec tak, żeby się ładnie stopił. Pychotka!

      Usuń
    3. Miło mi że pomysł na potrawę się przydał :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. zrobiłam - OKROPNA! nie polecam, strata czasu i pieniędzy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wczoraj nie mogłam umieszczać komentarzy jeżeli jest pani inną osobą niż pani wyżej to tam odpisałam i jest mi przykro że nie smakowałam

      Usuń
  5. ziemniaki z zapiekanki pychotka-lepsze są tylko z ogniska, zmieniłam tylko sos czyli śmietana+mleko+mąka+jajo tym wszystkim zalałam ziemniaki z cukinią i pomidorami pychota

    OdpowiedzUsuń

  6. gratuluję pomysłów - sądzę, że zapiekanki przepyszne - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie rozumiem dlaczego komuś to może nie smakować? czy wszędzie musi być mięcho żeby był wypas? mi smakowało,,, super, ale spróbuję zakombinować z pomidorami i serem a tymianek zamienię na ulubioną bazylię. Pzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Wlasnie zjedzona!
    Dodalam male grzybki. Niestety nie znam nazwy ( mieszkam w Japonii i kompletnei nie znam sie na tutejszych grzybkach) ale pachnei pieknie! Zrobiłam więcej sosu, zeby wszystko ladnei przykryc i dodalam parmezanu, suszonego kopru, gałki muszkatałowej i kminku w proszku do sosu- nie miałam tymianku.

    Wyszło przepyszne!
    Z tymiankiem na pewno genialne, ale niestety nie mam...
    Pozdrawiam !
    Aga*
    Tokyo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że przepis się przydał a z małymi modyfikacjami zapiekanka była pewnie jeszcze smaczniejsza .
      Pozdrawiam serdecznie z Polski :)

      Usuń
  9. Podoba mi się ten pomysł ale również ułożenie dania świetnie przemyślane

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.