Witam Serdecznie
Zrobiłam jeszcze kilka słoiczków
dżemu agrestowego z dodatkiem truskawek, wyszedł bardzo dobry.
Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wychodzi około 1,8 litra dżemu z agrestu i truskawek
1 kg agrestu
1 kg truskawek
1 kg cukru
sok wyciśnięty z dwóch cytryn
Przygotowanie :
- Oczyszczony z szypułek i wypłukany agrest wsypuję do garnka i rozdrabniam blenderem.
- Rozdrobniony agrest zasypuję cukrem.
- W tym czasie gdy agrest mam odstawiony, oczyszczam truskawki z szypułek i dokładnie płuczę.
Po około 2 godzinach smażenie dżemu
agrestowego z truskawkami:
- Do garnka z agrestem dodaję sok z cytryny i stawiam na gazie, od momentu zagotowania agrest smażę około 5 minut (od czasu do czasu mieszając) następnie dodaję całe truskawki i smażę dżem.
- Dżem smażę na małym płomieniu tak żeby delikatnie się gotował (pyrkał) przez około 60 minut.
- Długość smażenia dżemu agrestowego z truskawkami zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy.
Test
tak zwanego zimnego talerzyka:
- Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystygnięciu podczas smażenia, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka.
- Na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia (po chwili będzie zimny).
- Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę.
- Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna.
- Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:).
- Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem.
- Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować.
Pasteryzacja:
- Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
- Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki, większe do 30 minut.
- Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
- Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Dżem
agrestowy z truskawkami jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze
złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych
przetworów i smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
:)
OdpowiedzUsuń