Nowe Przepisy

poniedziałek, 1 lipca 2013

Dżem z Agrestu i Truskawek

Witam Serdecznie
Zrobiłam jeszcze kilka słoiczków dżemu agrestowego z dodatkiem truskawek, wyszedł bardzo dobry.


Będziemy potrzebować :

z podanych proporcji wychodzi około 1,8 litra dżemu z agrestu i truskawek 

1 kg agrestu
1 kg truskawek
1 kg cukru
sok wyciśnięty z dwóch cytryn


Przygotowanie :
  1. Oczyszczony z szypułek i wypłukany agrest wsypuję do garnka i rozdrabniam blenderem.
  2. Rozdrobniony agrest zasypuję cukrem i odstawiam na około 2 godziny.
  3. W tym czasie gdy agrest mam odstawiony, oczyszczam truskawki z szypułek i dokładnie płuczę.
Po około 2 godzinach smażenie dżemu agrestowego z truskawkami:
  1. Do garnka z agrestem dodaję sok z cytryny i stawiam na gazie, od momentu zagotowania agrest smażę około 5 minut (od czasu do czasu mieszając) następnie dodaję całe truskawki i smażę dżem.

  2. Dżem smażę na małym płomieniu tak żeby delikatnie się gotował (pyrkał) przez około 60 minut.
  3. Długość smażenia dżemu agrestowego z truskawkami zależy jak gęsty dżem chcemy uzyskać czym dłużej smażymy tym dżem staje się gęstszy.
Test tak zwanego zimnego talerzyka:
  1. Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystygnięciu podczas smażenia, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka.

  2. Na mocno schłodzony talerzyk (najlepiej włożyć talerzyk na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładam około 1 łyżeczki gorącego dżemu i pozostawiam do wystygnięcia (po chwili będzie zimny).
  3. Przechylam talerzyk i jeżeli gęstość dżemu mi odpowiada to zakręcam gaz i nakładam dżem do słoików a jeżeli nie to nadal smażę.

Nakładanie dżemu agrestowego z truskawkami do słoików:
  1. Do wyparzonych i osuszonych słoików nakładam gorący dżem , najpierw po łyżce aby ogrzać słoik następnie dopełniam do pełna.
  2. Następnie wycieram bardzo dokładnie brzeg słoika ( papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i zakręcam wieczko (jak najmocniej:).
  3. Słoiczki układam na ściereczce do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia , dodatkowo możemy nakryć ściereczką lub kocykiem.
  4. Jeżeli słoiki złapały , nie odskakuje wieczko i nie ciekną to odstawiam do spiżarki (piwnicy) . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały możemy je pasteryzować.
Pasteryzacja:
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe do 30 minut.
  3. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
  4. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Dżem agrestowy z truskawkami jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa 








2 komentarze :

  1. ja gotuje dżem dwa dni po godzine dziennie ,trzeba ciagle miesza c bo si e przypali.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są różne sposoby gotowania dżemu
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.