Witam serdecznie
Propozycja na pyszną zapiekankę z
cukinii z jajkami – frittatę, idealnie nadaje się na śniadanie
lub kolację.
Będziemy potrzebować:
1 średnia cukinia (około 450 g)
4 jajka
4 jajka
1/2 strąka małej czerwone papryki
50 g żółtego sera lub parmezanu
do smaku
sól, pieprz , oregano
olej do smażenia
na sos:
2 pomidory (około 300 g)
lub 1 szklanka przecieru pomidorowego
(300 g)
1 garść świeżych liści bazylii
1 średnia cebula (50 g)
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
naczynie żaroodporne do zapiekania
Link do filmu z przygotowania: Zapiekanki z cukinii z jajkami - frittata
Przygotowanie:
- Umytą cukinię przekrawam wzdłuż na pół, jeżeli ma duże gniazda nasienne to je wycinam i wyrzucam. Następnie cukinię kroję w cienkie pół plasterki ( można pokroić nożem lub szatkownicą)
- Tak przygotowaną cukinię smażę. Na patelnię z rozgrzanym olejem daję cukinię i podsmażam około 5 minut tak żeby się zeszkliła.
- Usmażoną przekładam do miseczki i odstawiam do wystudzenia – przekładając staram się odsączyć cukinię z nadmiaru zgromadzonego soku i oleju.
- Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach.
- Paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek kroję w drobną kostkę.
Końcowe przygotowanie zapiekanki z
cukinią i zapiekanie :
- Do większej miski daję jajka i je roztrzepuję.
- Do roztrzepanych jajek dodaję wystudzoną cukinię, żółty ser doprawiam solą, pieprzem, oregano i całość mieszam.
- Tak przygotowaną masę wlewam do naczynia żaroodpornego, górę posypuję pokrojoną papryką.
- Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 15 – 20 minut (piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu), tak żeby białka się ścięły a góra wysuszyła – długość pieczenia zależy jak soczystą mamy cukinię i paprykę. Możemy pod koniec zapiekania włączyć termoobieg.
- Naczynia nie nakrywam, zapiekam bez przykrycia.
Gdy frittata się piecze przygotuję
sos:
- Cebulę kroję w drobną kostkę.
- Czosnek kroję w drobniutką kostkę i dodaję do cebuli.
- Umytą i osuszoną bazylie siekam.
- Jeżeli używam przecieru to nic z nim nie robię ale jeżeli świeżych pomidorów to je obieram ze skórki i kroję w nie za dużą kostkę ( aby łatwiej było obrać pomidory ze skórki można sparzyć je wrzącą wodą).
- Teraz na patelni z rozgrzanym olejem podsmażam cebulę z czosnkiem tak żeby cebula się zeszkliła.
- Następnie dodaję przecier pomidorowy i całość smażę około 5 minut. Jeżeli używam świeżych pomidorów to smażę tak długo aby pomidory się rozpadły i powstała pulpa.
- Po zakręceniu gazu dodaję bazylię, mieszam, sos jest gotowy. Tak przygotowanym sosem polewam na talerzu zapiekankę.
Zapiekankę z cukinii z jajkami podaję
na gorąco, na talerzu polewam sosem pomidorowym. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babica Ewa
Dziękuję za nowy pomysł na cukinię. Wygląda smacznie. Dziś wypróbuję.
OdpowiedzUsuń