Witam Serdecznie
Zrobiłam wczoraj domowy syrop malinowy
, wyszedł przepyszny także polecam wypróbowanie przepisu ,
idealnie nadaje się do deserów , koktajli mlecznych czy jako
dodatek do herbaty podczas przeziębienia.
Będziemy potrzebować:
z podanych proporcji wyjdzie około
1500 ml syropu malinowego
1 kg malin
600 g cukru
500 ml wody
sok wyciśnięty z jednej cytryny około
50 ml
Link do filmu z przygotowania: Przepis
na domowy syrop malinowy
Przygotowanie:
- Wypłukane maliny przekładam do garnka, dodaję wodę i garnek stawiam na gazie.
- Od momentu zagotowania maliny gotuję około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
- Następnie maliny przecedzam przez sito, delikatnie mieszając maliny na sicie aby szybciej i dokładniej odsączyć maliny z soku.
- To co pozostało na sicie z malin możemy użyć do przygotowania dżemu, dodać do ciasta lub wyrzucić.
Po przecedzeniu soku – końcowe
przygotowanie syropu malinowego:
- Do garnka z sokiem dodaję cukier, sok z cytryny, mieszam i garnek ponownie stawiam na gazie.
- Syrop gotuję około 10 minut, po zakręceniu gazu, z góry syropu zbieram piankę (jeżeli jest).
- Tak przygotowany gorący syrop rozlewam do słoiczków lub buteleczek.
Rozlewanie syropu malinowego:
- Syrop można rozlać do butelek lub słoików, które należy wcześniej wyparzyć.
- Gorący syrop rozlewam do pełna, do słoików, brzeg dokładnie wycieram papierowym ręcznikiem lub ściereczką i mocno zakręcam.
- Słoiczki odstawiam do góry dnem na ściereczkę i pozostawiam do wystudzenia. Jeżeli napełniam butelki i nie mogę postawić do góry dnem to stawiam bez odwracania.
- Jeżeli jakiś słoiczek lub butelka nie złapała odskakuje wieczko, przecieka lub nie jestem pewna czy złapały to je pasteryzuję.
Pasteryzacja:
- Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
- Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe (1 litrowe) do 30 minut.
- Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
- Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Syrop
malinowy jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy
go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam
Babcia Ewa
Taki syropek to skarb o każdej porze roku, życzę zdrowia i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCzy butelki tez musze ustawiac do góry dnem? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJeżeli można ustawić do góry dnem to tak robię , a jeżeli butelki nie da się ustawić na nakrętce (korku ) to tylko dokładnie przykrywam
UsuńPo co się przykrywa ściereczką po pasteryzacji ?
OdpowiedzUsuńŻeby za szybko nie utraciły ciepła ( można użyć również kocyka , ręcznika )
UsuńSuper, też zrobię, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCo można zrobić z "resztką" malin które zostały? Jakiś dżem czy coś? :)
OdpowiedzUsuńMożna użyć do przygotowania ciasta , babeczek lub dodać do dżemu .
UsuńWłaśnie zrobiłam ten syrop, wyszedł przepyszny :-) tylko troszkę mniej bo 1,2 l.
OdpowiedzUsuńMniam mniam, już się nie mogę doczekać zimy :-) pozdrawiam
Cieszę się że smakuje :) Pozdrawiam serdecznie
UsuńBabciu daj przepis na nalewkę z malin:)
OdpowiedzUsuńNie dam :) Poszukam jakiegoś dobrego przepisu i umieszczę .
UsuńCzy po otwarciu słoiczka lub butelki, sok trzeba przechowywać w lodówce? Pyam, bo nie wiem do jak dużych słoików czy butelek przelać sok.
OdpowiedzUsuńZ przyzwyczajenia wstawiam do lodówki ale kilka dni może stać na blacie w kuchni .
UsuńMam następujące pytanie, dlaczego gotujemy najpierw maliny 5 minut, potem odcedzamy i dopiero dajemy cukier? Ma to jakieś znaczenie jak włożymy od razu maliny i cukier do wody? Dziękuje z góry za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńUważam że nie warto dodawać cukru przed odcedzeniem malin ( przetarciem ) na sicie . .
UsuńDziękuje za odpowiedź, Zrobiłam z 2 kg malin, wyszło mi 14 małych słoiczków o różnej pojemności, łącznie prawie 3l wyszły.
Usuń
OdpowiedzUsuńWitam .
Dlaczego ,jeśli to jest syrop dodajesz wodę ?
Ja robię w sokowniku maliny + cukier ,bez dodatku wody.
Pozdrawiam :)
Babciu Ewo bardzo Ci dziękuję za przepis na malinowy syrop domowy. Myślami wróciłem do dzieciństwa i zapachów z kuchni mojej Babci. To były piękne czasy. Syropem malinowym byłem leczony. Kiedyś wpadłem na syrop firmy rodzinnej Gomar z Pińczowa i posmakował mi. Oczywiście jak będą świeże maliny to zrobię według Twojego przepisu zapewne będzie super. Pozdrawiam - miłośni syropu malinowego co leczy.
OdpowiedzUsuńIle tego ml wyszło? Jak długo słoik wytrzyma i nie popsuje się?
OdpowiedzUsuńz tych proporcji wychodzi około 1.5 litra syropu malinowego . Jeżeli złapie podczas pasteryzacji to może stać taki syrop latami i będzie dobry.
UsuńA czy butelki szklane po ,,Kubusiu" będą się nadawały do tego syropu tzn będą ,,trzymały"?
OdpowiedzUsuńTrudno mi powiedzieć nigdy nie robiłam w buteleczkach po kubusiach ale wiem że są osoby które rozlewają soki, syropy w takie buteleczki i im trzymają. Wydaje mi się że na pewno trzeba takie buteleczki pasteryzować.
UsuńPozdrawiam serdecznie
wcale nie trzeba pasteryzować :) od lat robię prawie wszystkie soki w takie butelki i wyjątek która buteleczka nie zaciągnie korka :) także ja ze swojej strony polecam :)
UsuńButelki po "Kubusiu", "Frugo" czy innych "soczkach" trzymają jak należy ponieważ mają zakrętki typu "twist" tylko o mniejszej średnicy niż słoiki. Wykorzystuję wielokrotnie takie butelki do przechowywania syropów jednak warunkiem "trzymania" jest pasteryzacja lub nalewanie gorącego syropu. Mogą być nawet te litrowe :-) smacznego - zbychoo
OdpowiedzUsuńCo oznacza odglos strzelania zakrętek przy pasteryzowaniu? Dziękuje.
OdpowiedzUsuńNieraz strzelają wieczka podczas pasteryzacji, nie należy się tym przejmować, wieczko się wygina w temperaturze, dodatkowo zachodzi wymiana powietrza, jest zasysane .
UsuńWażne żeby po pasteryzacji i przestudzeniu słoiki nie ciekły, a wieczko nie strzelało po naciśnięciu.
Pozdrawiam serdecznie
Witam, może to głupie pytanie ale czy maliny mogą być mrożone? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPodobno niema głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi :) Tak mogą być mrożone.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Kupiłam litrowe butelki z zamknięciem jakie miały dawne oranżady. Czy mogę je wykorzystać do soku ? Mają uszczelki , ale brak mi pewności czy się zassają.
OdpowiedzUsuńNa pewno będą dobre, takie butelki są szczelne, jeżeli z oranżady gaz nie ucieka to i się do środka nie dostaje powietrze :)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Napisałam powyższy post dotyczączy butelek , ale mam jeszcze jedno pytanie . Czy mogą to być butelki z plastykowymi zakrętkami? Takie po occie ?
OdpowiedzUsuńTutaj nie pomogę, nigdy nie zamykałam butelek takimi zakrętkami, może ktoś z odwiedzających bloga będzie mógł pomóc.
UsuńWitam czy w ten sam sposób można zrobić sok z truskawek? I czy trzeba używać aż takiej ilości cukru? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOdpisałam Panu na Youtube a tutaj zapomniałam, na blogu mam przepis na syrop z truskawek
Usuńhttps://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/06/przepis-na-syrop-truskawkowy.html
Witam, a czy można użyć mrożonych malin?
OdpowiedzUsuńTak można
UsuńPozdrawiam serdecznie
Ciekawy przepis już gotuję 😃
OdpowiedzUsuńMiło mi że przepis się podoba
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Właśnie gotuję soczek :O)a najbardziej cieszy mnie to, że bez tego zasypywania owoców cukrem w słoiku. Super Babcia !
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że przepis przypadł Pani do gustu i życzę smacznego syropku malinowego.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Jakieś dwa lata temu robiłam ten syrop, wyszedł pyszny. Niestety przepis zapodział mi się ale dziś na niego ponownie natrafiłam. Jeszcze troche i zabieram się do roboty :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że odnalazła Pani mojego bloga ponownie i cieszę się że syrop smakuje.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Bardzo fajny przepis. Zastanawiam się, czy można taki sok rozlać do małych buteleczek po miniaturkach alkoholi, tych z aluminiową zakrętką?
OdpowiedzUsuńTrudno mi powiedzieć, nigdy nie przechowywałam w takich buteleczkach syropu. Jeżeli są szczelne, nie ciekną i rozlewamy gorący syrop, to powinny się nadawać.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuńA czy wlanie do butelek na wino i zakorkowanie (tradycyjnym korkiem jak do wina) to dobry pomysł?
Tak, można rozlać gorący syrop do butelek na wino i mocno zakorkować tak żeby nie dochodziło powietrze.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Droga Babciu. Mam sokownik ale odkąd spróbowałam Twojego przepisu stoi nieużywany. To jest najlepszy sok malinowy jaki robiłam. Czasem nie daje cytryny. Pozdrawiam Kasia Oslo
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło że przepis się przydał, a syrop smakuje. Dziękuję za miły komentarz.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥
A ja soku nie gotuję, bo gotowanie niszczy witaminy - zasypuję maliny cukrem (ok. 1 do 1 ) , przykrywam ściereczką (szczelnie ) , stawiam w ciepłym miejscu i czekam aż cukier się rozpuści (mieszam co jakiś czas) , zlewam sok do buteleczek , zakręcam i do piwnicy.
OdpowiedzUsuńTym sposobem owoce mogą sfermentować i powstanie wino.
UsuńWitam.Tego lata się zgapiłam i za mało soku zrobiłam.Mamy koniec stycznia,sok się skończył a syna właśnie coś rozkłada.Zostały mi jeszcze mrożone.Zasypałam cukrem i postawiłam na kaloryferze.Będzie coś z tego??
OdpowiedzUsuńBędzie, będzie, wyjdzie normalny syrop.
UsuńPrzepraszam że dopiero odpisuję ale komentarz wpadł do spamu (nie wiedzieć czemu)
Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrowia ♥
Czy mozna uzyc ksylitolu zamiast cukru do zrobienia soku?
OdpowiedzUsuńTak można
UsuńAja nie dodaję wody, maliny zasypuję cukrem zostawiam na noc aby puściły sok, zagotowuję, przecedzam przez sitko i mam samiuśki soczek z malin, gęsty pyszny.
OdpowiedzUsuńPrzepis doskonały. Stosuję już drugi rok do różnych owoców. Takie sporządzanie syropu jest dużo łatwiejsze niż w sokowniku.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał i dziękuję za miły komentarz.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
A czemu dodajemy cytrynę? Dla walorów spamowych czy jak? Widziałam, że w przepisie na dzem agrestowy u Pani również jest sok z cytryny...
OdpowiedzUsuń