Nowe Przepisy

piątek, 19 lipca 2013

Domowy Syrop Malinowy


Witam Serdecznie
Zrobiłam wczoraj domowy syrop malinowy , wyszedł przepyszny także polecam wypróbowanie przepisu , idealnie nadaje się do deserów , koktajli mlecznych czy jako dodatek do herbaty podczas przeziębienia.

Będziemy potrzebować:

z podanych proporcji wyjdzie około 1500 ml syropu malinowego

1 kg malin
600 g cukru
500 ml wody
sok wyciśnięty z jednej cytryny około 50 ml

Link do filmu z przygotowania: Przepis na domowy syrop malinowy




Przygotowanie:
  1. Wypłukane maliny przekładam do garnka, dodaję wodę i garnek stawiam na gazie.
  2. Od momentu zagotowania maliny gotuję około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  3. Następnie maliny przecedzam przez sito, delikatnie mieszając maliny na sicie aby szybciej i dokładniej odsączyć maliny z soku.
  4. To co pozostało na sicie z malin możemy użyć do przygotowania dżemu, dodać do ciasta lub wyrzucić.
Po przecedzeniu soku – końcowe przygotowanie syropu malinowego:
  1. Do garnka z sokiem dodaję cukier, sok z cytryny, mieszam i garnek ponownie stawiam na gazie.
  2. Syrop gotuję około 10 minut, po zakręceniu gazu, z góry syropu zbieram piankę (jeżeli jest).
  3. Tak przygotowany gorący syrop rozlewam do słoiczków lub buteleczek.
Rozlewanie syropu malinowego:
  1. Syrop można rozlać do butelek lub słoików, które należy wcześniej wyparzyć.
  2. Gorący syrop rozlewam do pełna, do słoików, brzeg dokładnie wycieram papierowym ręcznikiem lub ściereczką i mocno zakręcam.
  3. Słoiczki odstawiam do góry dnem na ściereczkę i pozostawiam do wystudzenia. Jeżeli napełniam butelki i nie mogę postawić do góry dnem to stawiam bez odwracania.
  4. Jeżeli jakiś słoiczek lub butelka nie złapała odskakuje wieczko, przecieka lub nie jestem pewna czy złapały to je pasteryzuję.
Pasteryzacja:
  1. Garnek wykładam ściereczką, wstawiam słoiczki i oddzielam je od siebie drugą ściereczką tak żeby się nie stykały .
  2. Zalewam letnią wodą do wysokości około 3/4 słoika. Garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać zmniejszam gaz i pasteryzuję w zależności od wielkości słoika - 15 minut małe słoiczki , większe (1 litrowe) do 30 minut.
  3. Należy zwrócić uwagę żeby woda się nie gotowała.
  1. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.
Syrop malinowy jest gotowy, jeżeli słoiczki dobrze złapały to możemy go przechowywać latami. Życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa








59 komentarzy :

  1. Taki syropek to skarb o każdej porze roku, życzę zdrowia i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy butelki tez musze ustawiac do góry dnem? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli można ustawić do góry dnem to tak robię , a jeżeli butelki nie da się ustawić na nakrętce (korku ) to tylko dokładnie przykrywam

      Usuń
  3. Po co się przykrywa ściereczką po pasteryzacji ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby za szybko nie utraciły ciepła ( można użyć również kocyka , ręcznika )

      Usuń
  4. Super, też zrobię, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Co można zrobić z "resztką" malin które zostały? Jakiś dżem czy coś? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć do przygotowania ciasta , babeczek lub dodać do dżemu .

      Usuń
  6. Właśnie zrobiłam ten syrop, wyszedł przepyszny :-) tylko troszkę mniej bo 1,2 l.
    Mniam mniam, już się nie mogę doczekać zimy :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakuje :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  7. Babciu daj przepis na nalewkę z malin:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dam :) Poszukam jakiegoś dobrego przepisu i umieszczę .

      Usuń
  8. Czy po otwarciu słoiczka lub butelki, sok trzeba przechowywać w lodówce? Pyam, bo nie wiem do jak dużych słoików czy butelek przelać sok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przyzwyczajenia wstawiam do lodówki ale kilka dni może stać na blacie w kuchni .

      Usuń
  9. Mam następujące pytanie, dlaczego gotujemy najpierw maliny 5 minut, potem odcedzamy i dopiero dajemy cukier? Ma to jakieś znaczenie jak włożymy od razu maliny i cukier do wody? Dziękuje z góry za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uważam że nie warto dodawać cukru przed odcedzeniem malin ( przetarciem ) na sicie . .

      Usuń
    2. Dziękuje za odpowiedź, Zrobiłam z 2 kg malin, wyszło mi 14 małych słoiczków o różnej pojemności, łącznie prawie 3l wyszły.

      Usuń

  10. Witam .
    Dlaczego ,jeśli to jest syrop dodajesz wodę ?
    Ja robię w sokowniku maliny + cukier ,bez dodatku wody.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Babciu Ewo bardzo Ci dziękuję za przepis na malinowy syrop domowy. Myślami wróciłem do dzieciństwa i zapachów z kuchni mojej Babci. To były piękne czasy. Syropem malinowym byłem leczony. Kiedyś wpadłem na syrop firmy rodzinnej Gomar z Pińczowa i posmakował mi. Oczywiście jak będą świeże maliny to zrobię według Twojego przepisu zapewne będzie super. Pozdrawiam - miłośni syropu malinowego co leczy.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ile tego ml wyszło? Jak długo słoik wytrzyma i nie popsuje się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z tych proporcji wychodzi około 1.5 litra syropu malinowego . Jeżeli złapie podczas pasteryzacji to może stać taki syrop latami i będzie dobry.

      Usuń
  13. A czy butelki szklane po ,,Kubusiu" będą się nadawały do tego syropu tzn będą ,,trzymały"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć nigdy nie robiłam w buteleczkach po kubusiach ale wiem że są osoby które rozlewają soki, syropy w takie buteleczki i im trzymają. Wydaje mi się że na pewno trzeba takie buteleczki pasteryzować.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. wcale nie trzeba pasteryzować :) od lat robię prawie wszystkie soki w takie butelki i wyjątek która buteleczka nie zaciągnie korka :) także ja ze swojej strony polecam :)

      Usuń
  14. Butelki po "Kubusiu", "Frugo" czy innych "soczkach" trzymają jak należy ponieważ mają zakrętki typu "twist" tylko o mniejszej średnicy niż słoiki. Wykorzystuję wielokrotnie takie butelki do przechowywania syropów jednak warunkiem "trzymania" jest pasteryzacja lub nalewanie gorącego syropu. Mogą być nawet te litrowe :-) smacznego - zbychoo

    OdpowiedzUsuń
  15. Co oznacza odglos strzelania zakrętek przy pasteryzowaniu? Dziękuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieraz strzelają wieczka podczas pasteryzacji, nie należy się tym przejmować, wieczko się wygina w temperaturze, dodatkowo zachodzi wymiana powietrza, jest zasysane .
      Ważne żeby po pasteryzacji i przestudzeniu słoiki nie ciekły, a wieczko nie strzelało po naciśnięciu.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  16. Witam, może to głupie pytanie ale czy maliny mogą być mrożone? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno niema głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi :) Tak mogą być mrożone.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  17. Kupiłam litrowe butelki z zamknięciem jakie miały dawne oranżady. Czy mogę je wykorzystać do soku ? Mają uszczelki , ale brak mi pewności czy się zassają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będą dobre, takie butelki są szczelne, jeżeli z oranżady gaz nie ucieka to i się do środka nie dostaje powietrze :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  18. Napisałam powyższy post dotyczączy butelek , ale mam jeszcze jedno pytanie . Czy mogą to być butelki z plastykowymi zakrętkami? Takie po occie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj nie pomogę, nigdy nie zamykałam butelek takimi zakrętkami, może ktoś z odwiedzających bloga będzie mógł pomóc.

      Usuń
  19. Witam czy w ten sam sposób można zrobić sok z truskawek? I czy trzeba używać aż takiej ilości cukru? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpisałam Panu na Youtube a tutaj zapomniałam, na blogu mam przepis na syrop z truskawek
      https://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/06/przepis-na-syrop-truskawkowy.html

      Usuń
  20. Witam, a czy można użyć mrożonych malin?

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciekawy przepis już gotuję 😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że przepis się podoba
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  22. Właśnie gotuję soczek :O)a najbardziej cieszy mnie to, że bez tego zasypywania owoców cukrem w słoiku. Super Babcia !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że przepis przypadł Pani do gustu i życzę smacznego syropku malinowego.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  23. Jakieś dwa lata temu robiłam ten syrop, wyszedł pyszny. Niestety przepis zapodział mi się ale dziś na niego ponownie natrafiłam. Jeszcze troche i zabieram się do roboty :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że odnalazła Pani mojego bloga ponownie i cieszę się że syrop smakuje.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  24. Bardzo fajny przepis. Zastanawiam się, czy można taki sok rozlać do małych buteleczek po miniaturkach alkoholi, tych z aluminiową zakrętką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć, nigdy nie przechowywałam w takich buteleczkach syropu. Jeżeli są szczelne, nie ciekną i rozlewamy gorący syrop, to powinny się nadawać.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  25. Dzień dobry,
    A czy wlanie do butelek na wino i zakorkowanie (tradycyjnym korkiem jak do wina) to dobry pomysł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można rozlać gorący syrop do butelek na wino i mocno zakorkować tak żeby nie dochodziło powietrze.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  26. Droga Babciu. Mam sokownik ale odkąd spróbowałam Twojego przepisu stoi nieużywany. To jest najlepszy sok malinowy jaki robiłam. Czasem nie daje cytryny. Pozdrawiam Kasia Oslo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że przepis się przydał, a syrop smakuje. Dziękuję za miły komentarz.
      Pozdrawiam serdecznie ♥ ♥ ♥

      Usuń
  27. A ja soku nie gotuję, bo gotowanie niszczy witaminy - zasypuję maliny cukrem (ok. 1 do 1 ) , przykrywam ściereczką (szczelnie ) , stawiam w ciepłym miejscu i czekam aż cukier się rozpuści (mieszam co jakiś czas) , zlewam sok do buteleczek , zakręcam i do piwnicy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym sposobem owoce mogą sfermentować i powstanie wino.

      Usuń
  28. Witam.Tego lata się zgapiłam i za mało soku zrobiłam.Mamy koniec stycznia,sok się skończył a syna właśnie coś rozkłada.Zostały mi jeszcze mrożone.Zasypałam cukrem i postawiłam na kaloryferze.Będzie coś z tego??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie, będzie, wyjdzie normalny syrop.
      Przepraszam że dopiero odpisuję ale komentarz wpadł do spamu (nie wiedzieć czemu)
      Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrowia ♥

      Usuń
  29. Czy mozna uzyc ksylitolu zamiast cukru do zrobienia soku?

    OdpowiedzUsuń
  30. Aja nie dodaję wody, maliny zasypuję cukrem zostawiam na noc aby puściły sok, zagotowuję, przecedzam przez sitko i mam samiuśki soczek z malin, gęsty pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  31. Przepis doskonały. Stosuję już drugi rok do różnych owoców. Takie sporządzanie syropu jest dużo łatwiejsze niż w sokowniku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydał i dziękuję za miły komentarz.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  32. A czemu dodajemy cytrynę? Dla walorów spamowych czy jak? Widziałam, że w przepisie na dzem agrestowy u Pani również jest sok z cytryny...

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.