Witam Serdecznie
Dzisiaj na obiad przygotowałam
ratatuj i znowu mogłam do dania użyć cukinii :), wyszło bardzo
smaczne polecam wypróbowanie przepisu.
Będziemy potrzebować :
1 bakłażan
1 średnia cukinia
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
około 750 g pomidorów
250 g cebuli
4 ząbki czosnku
sok z cytryny do smaku
4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
zioła prowansalskie
sól , pieprz
Przygotowanie :
Najpierw przygotowuję wszystkie
składniki:
- Zaczynam od przygotowania bakłażanu, kroję go w dość dużą kostkę i oprószam solą, odstawiam tak oprószony bakłażan na około 20 minut (dzięki posypaniu solą bakłażana pozbywamy się gorzkiego posmaku), po 20 minutach dokładnie myję pod bieżącą zimną wodą i osączam na durszlaku.
- Paprykę przekrawam na pół oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek, następnie kroję w cienkie paseczki i przekrawam je na pół.
- Cebule kroję w drobną kostkę, pomidory obieram ze skórki (najlepiej wcześniej sparzyć pomidory wtedy łatwiej jest je obrać), obrane pomidory kroję w grubą kostkę.
- Cukinie kroję w dość grubą kostkę, czosnek drobno kroję (można użyć praski).
Wszystkie składniki mam już gotowe:
- W garnku lub dużej patelni podsmażam przez chwilę na rozgrzanym oleju cebulę i czosnek.
- Następnie dodaję pozostałe składniki (oprócz przypraw, przyprawy dodaję na sam koniec 2 minuty przed zakręceniem gazu).
- Całość duszę aż do miękkości warzyw (od czasu do czasu mieszając).
- Pod koniec duszenia doprawiam do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz ziołami lubię dużo ziół więc daję ich sporo.
Ratatui jest gotowe można podawać z
ryżem , pieczywem życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Lubię i często robię, nie tuczy wręcz odchudza, a syci głodny żołądek na kilka godzin.
OdpowiedzUsuńŁadne zdjęcia, pozdrawiam i życzę miłego i pogodnego weekendu