Nowe Przepisy

piątek, 12 lipca 2013

Przepis na Ratatuj – Ratatouille

Witam Serdecznie
Dzisiaj na obiad przygotowałam ratatuj i znowu mogłam do dania użyć cukinii :), wyszło bardzo smaczne polecam wypróbowanie przepisu.


Będziemy potrzebować :

1 bakłażan
1 średnia cukinia
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
około 750 g pomidorów
250 g cebuli
4 ząbki czosnku
sok z cytryny do smaku
4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
zioła prowansalskie
sól , pieprz


link do filmu z przepisem : Ratatuj 


Przygotowanie :
Najpierw przygotowuję wszystkie składniki:
  1. Zaczynam od przygotowania bakłażanu, kroję go w dość dużą kostkę i oprószam solą, odstawiam tak oprószony bakłażan na około 20 minut (dzięki posypaniu solą bakłażana pozbywamy się gorzkiego posmaku),  po 20 minutach dokładnie myję pod bieżącą zimną wodą i osączam na durszlaku.

  2. Paprykę przekrawam na pół oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek, następnie kroję w cienkie paseczki i przekrawam je na pół.
  3. Cebule kroję w drobną kostkę, pomidory obieram ze skórki (najlepiej wcześniej sparzyć pomidory wtedy łatwiej jest je obrać), obrane pomidory kroję w grubą kostkę.

  4. Cukinie kroję w dość grubą kostkę, czosnek drobno kroję (można użyć praski).


Wszystkie składniki mam już gotowe:
  1. W garnku lub dużej patelni podsmażam przez chwilę na rozgrzanym oleju cebulę i czosnek.
  2. Następnie dodaję pozostałe składniki (oprócz przypraw, przyprawy dodaję na sam koniec 2 minuty przed zakręceniem gazu).
  3. Całość duszę aż do miękkości warzyw (od czasu do czasu mieszając).

  4. Pod koniec duszenia doprawiam do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz ziołami lubię dużo ziół więc daję ich sporo.

Ratatui jest gotowe można podawać z ryżem , pieczywem życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa  




1 komentarz :

  1. Lubię i często robię, nie tuczy wręcz odchudza, a syci głodny żołądek na kilka godzin.
    Ładne zdjęcia, pozdrawiam i życzę miłego i pogodnego weekendu

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.