Nowe Przepisy

piątek, 12 lipca 2013

Przepis na Ratatuj – Ratatouille


Witam Serdecznie
Dzisiaj na obiad przygotowałam ratatuj, i znowu mogłam do dania użyć cukinii :) wyszło bardzo smaczne polecam wypróbowanie przepisu .


Będziemy potrzebować :

1 bakłażan
1 średnia cukinia
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
około 750 g pomidorów
250 g cebuli
4 ząbki czosnku
sok z cytryny do smaku
4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
zioła prowansalskie
sól , pieprz

link do filmu z przepisem :

Przygotowanie :

Najpierw przygotowuję wszystkie składniki , dokładnie myję i osuszam

  1. zaczynam od przygotowania bakłażanu , kroję go w dość dużą kostkę i oprószam solą , odstawiam tak oprószony bakłażan na około 20 minut (dzięki posypaniu solą bakłażana pozbywamy się gorzkiego posmaku ) po 20 minutach dokładnie myję pod bieżącą zimną wodą i osączam na durszlaku
  2. paprykę przekrawam na pół oczyszczam z gniazd nasiennych i białych błonek następnie kroję w cienkie paseczki przekrawam je na pół
  3. cebule kroję w drobną kostkę
  4. pomidory obieram ze skórki ( najlepiej wcześniej sparzyć pomidory wtedy łatwiej jest je obrać )
  5. obrane pomidory kroję w grubą kostkę
  6. cukinie kroję w dość grubą kostkę
  7. czosnek siekam w drobną kostkę (można użyć praski )

Wszystkie składniki mam już gotowe
  1. do garnka (lub dużej patelni ) wlewam olej
  2. dodaję cebule i czosnek i podsmażam przez chwilę
  3. następnie dodaję pozostałe wszystkie składniki ( oprócz przypraw , przyprawy dodaję na sam koniec 2 minuty przed zakręceniem gazu )
  4. wszystko duszę aż do miękkości warzyw ( od czasu do czasu mieszając )
  5. tak około 2 minuty przed końcem duszenia doprawiam do smaku sokiem z cytryny , solą i pieprzem oraz ziołami lubię dużo ziół więc daję ich sporo :)

Ratatui jest gotowe można podawać z ryżem , pieczywem życzę smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa  





1 komentarz :

  1. Lubię i często robię, nie tuczy wręcz odchudza, a syci głodny żołądek na kilka godzin.
    Ładne zdjęcia, pozdrawiam i życzę miłego i pogodnego weekendu

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.