Witam Serdecznie
Zrobiłam kilka słoiczków marynowanej
cukinii na zimę i pomyślałam że podzielę się przepisem ,
polecam zrobić kilka takich słoiczków na zimę :)
Do przygotowania cukinii marynowanej na zimę będziemy potrzebować:
proporcje na 3 słoiki 900 ml
około 1400 g cukinii ( 3szt )
przyprawy na jeden słoik :
3 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu czarnego
1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
kilka kilku centymetrowych wiórek
chrzanu
kawałeczek papryczki chili
1 listek laurowy
duża szczypta gorczycy
1 większy baldaszek kopru
na zalewę :
1 litr wody
300 ml octu 10%
1/2 szklanki cukru kryształ (około
140 g)
1 łyżka soli do przetworów
Przygotowanie :
Następnie słoiki wyjmuję, jeżeli któryś cieknie to dokręcam wieczko i ustawiam do góry dnem na ściereczce. Nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Najpierw przygotuję zalewę :
Do garnka wlewam wodę, ocet dodaję
cukier, sól i mieszam. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję, na
początku przez chwilę mieszam aby cukier i sól się rozpuściły.
Po zagotowaniu garnek z zalewą odstawiam do wystudzenia. Cukinię w
słoikach będę zalewała zimną (letnią) zalewą.
Przygotowanie cukinii i układanie do
słoików :
Umytą cukinię obieram ze skórki.
Przekrawam wzdłuż na pół i jeżeli ma duże nasiona to je
wykrawam (jeżeli mamy młodą cukinię i nie jest bardzo duża to na
pewno nie trzeba usuwać nasion) i kroję w słupki. Cukinię kroję
w słupki na długość wysokości słoika minus 1 centymetr tak żeby
po ułożeniu cukinii w słoikach pozostało około 0,5 -1 centymetra
wolnego miejsca do wieczka.
Do wyparzonych i osuszonych słoików
wkładam na dno przyprawy, do każdego: 3 ziarenka ziela
angielskiego, 4 ziarenka pieprzu czarnego, kilka plasterków czosnku,
kilka wiórek chrzany, listek laurowy, kawałek papryczki i dużą
szczyptę gorczycy. Następnie układam cukinię na stojąco jedną
obok drugiej.
Na górę do słoika wkładam większy
baldaszek kopru, kilka wiórek chrzanu oraz kilka plasterków
czosnku.
Następnie cukinię w słoikach zalewam
wystudzoną zalewą, tak żeby zalewa była powyżej cukinii i
zakręcam mocno wieczka (wieczka mam również wcześniej wyparzone).
Pasteryzowanie :
Dno garnka wykładam ściereczką,
wstawiam słoiki i oddzielam je między sobą druga ściereczką aby
się nie stykały. Od razu wyjaśnię dlaczego tak robię, kiedyś
dawno temu słoiki podczas pasteryzacji pękły i od tamtej pory wole
dmuchać na zimne i je oddzielam ściereczką aby się nie stykały.
Słoiki w garnku zalewam wodą do wysokości około 3/4 wysokości
słoika.
Garnek stawiam na gazie i od momentu
gdy woda zaczyna się delikatnie ruszać (gotować) zmniejszam
płomień i pasteryzuję przez 15 minut.
Następnie słoiki wyjmuję, jeżeli któryś cieknie to dokręcam wieczko i ustawiam do góry dnem na ściereczce. Nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Cukinia marynowana jest już gotowa
słoiki można odstawić do spiżarki. Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Witam! Lubię cukinię ze skórką. Czy obieranie jest konieczne?
OdpowiedzUsuńZawsze obieram ale chyba ze skórką też może być .
UsuńCo to za przepis,którego nie można wydrukować?
OdpowiedzUsuńKopiuj,wklej :)
UsuńMam dużo cukinii i chciałabym ją zamarynować. Zastanawiam się tylko czy taka cukinia nada się później do lecza, bo przecież marynata jest octowa? Z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńNigdy nie używałam marynowanej cukinii do lecza i trudno mi powiedzieć czy się nada . Ale można przygotować leczo i włożyć do słoiczków i pasteryzować . Pozdrawiam
Usuńczy bez czili równie się uda ?
OdpowiedzUsuńchcę z ogórkami zrobić cukinię mam przerośnięte i na słupki.
Tak uda się, dodaję ją do smaku ale cukinii bez chili nic się nie stanie i będzie dobra.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuję za tak szczegółowy przepis! Idealny na pierwsze przetwory z cukinii. Jutro wypróbuję, pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę i mam nadzieję że cukinia będzie smakowała
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
dziękuję, podoba mi się przepis, myślę go wykorzystać.
OdpowiedzUsuńPolecam cukinia jest smaczna
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Ten przepis na stałe dołączam do moich przepisów na przetwory, zamiast świeżej papryczki chili dodaję sproszkowaną i też jest ok:) Dziękuję za przepis i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że przepis się przydał, pozdrawiam serdecznie ♥
UsuńJeśli do lecza nie nadaje się to do czego mogę ją wykorzystać?
OdpowiedzUsuńHmm tak samo jak ogórki konserwowe lub inne marynaty, do lecza się nie nadają ale są smaczne :)
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
trzeba spróbować , ja używam i jest ok .
UsuńBardzo dziękuję za podzielenie się informacją
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Smaczna
OdpowiedzUsuńMiło mi że smakuje
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Robiłam pierwszy raz i mi smakuje:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakuje
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
dzisiaj zrobiłam pierwszy raz w życiu w ogóle przetwór w słoiku. Teraz się pasteryzuje. Czekam na efekty, odezwę się. POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńGratuluję pierwszego przetworu, mam nadzieję że cukinia będzie Pani smakować
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam, czy można pasteryzowac w piekarniku? Jeśli tak to jak?
OdpowiedzUsuńTak można pasteryzować w piekarniku, podam link do filmiku gdzie jest dokładnie wytłumaczone jak pasteryzować w piekarniku.
Usuńhttps://www.youtube.com/watch?list=PLQm5mXEYu4pcoFGYHSIgpZt5L4j4MCGjU&v=gkFG4PQKKbE
Pozdrawiam serdecznie ♥
Witam. Po jakim czasie od zrobienia cukinia nadaje się do spożycia?
OdpowiedzUsuńJuż po kilku dniach powinna być dobra,tak żeby przeszła smakiem. Powiem jako ciekawostkę że jakiś czas temu znalazłam 2 lub 3 letni słoik cukinii w piwnicy i był dobry a cukinia smaczna.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Czy zmniejszenie ilości octu, zmieni znacząco smak cukini. Nie mogę jeśc za dużo octu.
OdpowiedzUsuńBędzie jedynie mniej kwaśna, także można dodać mniej octu. Cukinię możemy również ukisić tak jak ogórki, tam już wcale nie dodajemy octu
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Kabaczki lub dynię mogę tak samo zrobić.
OdpowiedzUsuń