Nowe Przepisy

środa, 10 lipca 2013

Cukinia Marynowana - na zimę

cukinia marynowana na zimę

Witam Serdecznie
Zrobiłam kilka słoiczków marynowanej cukinii na zimę i pomyślałam że podzielę się przepisem , polecam zrobić kilka takich słoiczków na zimę :)

Do przygotowania cukinii marynowanej na zimę będziemy potrzebować:

proporcje na 3 słoiki 900 ml

około 1400 g cukinii ( 3szt )

przyprawy na jeden słoik :
3 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu czarnego
1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
kilka kilku centymetrowych wiórek chrzanu
kawałeczek papryczki chili
1 listek laurowy
duża szczypta gorczycy
1 większy baldaszek kopru

na zalewę :
1 litr wody
300 ml octu 10%
1/2 szklanki cukru kryształ (około 140 g)
1 łyżka soli do przetworów


Link do filmu z przygotowania : Cukinia marynowana  na zimę  




Przygotowanie :
Najpierw przygotuję zalewę :
Do garnka wlewam wodę, ocet dodaję cukier, sól i mieszam. Garnek stawiam na gazie i zagotowuję, na początku przez chwilę mieszam aby cukier i sól się rozpuściły. Po zagotowaniu garnek z zalewą odstawiam do wystudzenia. Cukinię w słoikach będę zalewała zimną (letnią) zalewą.


cukinia marynowana na zimę

Przygotowanie cukinii i układanie do słoików :
Umytą cukinię obieram ze skórki. Przekrawam wzdłuż na pół i jeżeli ma duże nasiona to je wykrawam (jeżeli mamy młodą cukinię i nie jest bardzo duża to na pewno nie trzeba usuwać nasion) i kroję w słupki. Cukinię kroję w słupki na długość wysokości słoika minus 1 centymetr tak żeby po ułożeniu cukinii w słoikach pozostało około 0,5 -1 centymetra wolnego miejsca do wieczka.


krojenie cukinii do słoików

Do wyparzonych i osuszonych słoików wkładam na dno przyprawy, do każdego: 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu czarnego, kilka plasterków czosnku, kilka wiórek chrzany, listek laurowy, kawałek papryczki i dużą szczyptę gorczycy. Następnie układam cukinię na stojąco jedną obok drugiej.


układanie cukinii do marynowania

Na górę do słoika wkładam większy baldaszek kopru, kilka wiórek chrzanu oraz kilka plasterków czosnku.

Następnie cukinię w słoikach zalewam wystudzoną zalewą, tak żeby zalewa była powyżej cukinii i zakręcam mocno wieczka (wieczka mam również wcześniej wyparzone).

Pasteryzowanie :
Dno garnka wykładam ściereczką, wstawiam słoiki i oddzielam je między sobą druga ściereczką aby się nie stykały. Od razu wyjaśnię dlaczego tak robię, kiedyś dawno temu słoiki podczas pasteryzacji pękły i od tamtej pory wole dmuchać na zimne i je oddzielam ściereczką aby się nie stykały. Słoiki w garnku zalewam wodą do wysokości około 3/4 wysokości słoika.



Garnek stawiam na gazie i od momentu gdy woda zaczyna się delikatnie ruszać (gotować) zmniejszam płomień i pasteryzuję przez 15 minut.


Następnie słoiki wyjmuję, jeżeli któryś cieknie to dokręcam wieczko i ustawiam do góry dnem na ściereczce. Nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.
Cukinia marynowana jest już gotowa słoiki można odstawić do spiżarki. Życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa

31 komentarzy :

  1. Witam! Lubię cukinię ze skórką. Czy obieranie jest konieczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze obieram ale chyba ze skórką też może być .

      Usuń
  2. Co to za przepis,którego nie można wydrukować?

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam dużo cukinii i chciałabym ją zamarynować. Zastanawiam się tylko czy taka cukinia nada się później do lecza, bo przecież marynata jest octowa? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie używałam marynowanej cukinii do lecza i trudno mi powiedzieć czy się nada . Ale można przygotować leczo i włożyć do słoiczków i pasteryzować . Pozdrawiam

      Usuń
  4. czy bez czili równie się uda ?
    chcę z ogórkami zrobić cukinię mam przerośnięte i na słupki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak uda się, dodaję ją do smaku ale cukinii bez chili nic się nie stanie i będzie dobra.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Bardzo dziękuję za tak szczegółowy przepis! Idealny na pierwsze przetwory z cukinii. Jutro wypróbuję, pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i mam nadzieję że cukinia będzie smakowała
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  6. dziękuję, podoba mi się przepis, myślę go wykorzystać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam cukinia jest smaczna
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  7. Ten przepis na stałe dołączam do moich przepisów na przetwory, zamiast świeżej papryczki chili dodaję sproszkowaną i też jest ok:) Dziękuję za przepis i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że przepis się przydał, pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  8. Jeśli do lecza nie nadaje się to do czego mogę ją wykorzystać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm tak samo jak ogórki konserwowe lub inne marynaty, do lecza się nie nadają ale są smaczne :)
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
    2. trzeba spróbować , ja używam i jest ok .

      Usuń
    3. Bardzo dziękuję za podzielenie się informacją
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  9. Robiłam pierwszy raz i mi smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakuje
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  10. dzisiaj zrobiłam pierwszy raz w życiu w ogóle przetwór w słoiku. Teraz się pasteryzuje. Czekam na efekty, odezwę się. POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję pierwszego przetworu, mam nadzieję że cukinia będzie Pani smakować
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  11. Witam, czy można pasteryzowac w piekarniku? Jeśli tak to jak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można pasteryzować w piekarniku, podam link do filmiku gdzie jest dokładnie wytłumaczone jak pasteryzować w piekarniku.
      https://www.youtube.com/watch?list=PLQm5mXEYu4pcoFGYHSIgpZt5L4j4MCGjU&v=gkFG4PQKKbE

      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  12. Witam. Po jakim czasie od zrobienia cukinia nadaje się do spożycia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już po kilku dniach powinna być dobra,tak żeby przeszła smakiem. Powiem jako ciekawostkę że jakiś czas temu znalazłam 2 lub 3 letni słoik cukinii w piwnicy i był dobry a cukinia smaczna.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  13. Czy zmniejszenie ilości octu, zmieni znacząco smak cukini. Nie mogę jeśc za dużo octu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie jedynie mniej kwaśna, także można dodać mniej octu. Cukinię możemy również ukisić tak jak ogórki, tam już wcale nie dodajemy octu
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.