Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować
przepis na dwa rodzaje dżemu śliwkowego, tradycyjny tylko ze śliwek
z cukrem i drugi z dodatkiem czekolady i kakao, tak zwaną
czekośliwkę. Jest sezon na śliwki, więc polecam wypróbować
przepis.
Do przygotowania dżemu ze śliwkami
będziemy potrzebowali:
z podanych proporcji
wyjdzie około 2 L dżemu
2 kg wydrylowanych śliwek
(przed drylowaniem około 2,4 kg)
1 kg cukru (można dodać
mniej cukru)
sok wyciśnięty z 2
cytryn
wyparzone słoiki i
wieczka
blender
Dżem z czekoladą
z podanych proporcji
wyjdzie około 900 ml dżemu
1 kg wydrylowanych śliwek
(przed drylowaniem około 1,2 kg)
300 g cukru (można dodać
mniej lub więcej)
2 łyżki ciemnego kakao
50 g gorzkiej czekolady
wyparzone słoiki i
wieczka
blender
Link do filmu z przepisem
na: Dżem śliwkowy / dżem śliwkowy z czekoladą (czekośliwka)
Przygotowanie dżemu
śliwkowego z cukrem:
Wydrylowane śliwki
przekładam do garnka i rozdrabniam blenderem.
Następnie dodaję
cukier (cukier możemy dodawać stopniowo, teraz część, a
następnie podczas smażenia dżemu kolejną porcję jeżeli uznamy,
że dżem jest za mało słodki), sok z cytryny, mieszam i smażę
dżem.
Dżem smażę na
małym ogniu, tak aby delikatnie się gotował około 60 minut, od
czasu do czasu mieszając. Dżem możemy smażyć dłużej, w
zależności jak gęsty dżem chcemy uzyskać. Garnka nie nakrywam
pokrywką.
Test zimnego
talerzyka:
Jeżeli chcemy
sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystudzeniu, to
możemy przeprowadzić test, tak zwanego zimnego talerzyka.
Na dobrze schłodzony
talerzyk (najlepiej w zamrażalniku), nakładamy łyżeczkę dżemu i
po chwili sprawdzamy jaką ma konsystencję, jeżeli nam odpowiada,
to kończymy smażenie i nakładamy dżem do słoików.
Nakładanie dżemu
do słoików:
Gorący dżem,
nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, pozostawiając około
2 cm wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram i
mocno zakręcam wieczko.
Słoiki ustawiam do
góry dnem na ściereczce (kocyku, ręczniku), nakrywam drugą
ściereczką (kocykiem, ręcznikiem) i pozostawiam do wystudzenia,
dżemu nie pasteryzuję.
Ale jeżeli jakiś
słoik by nie złapał to należy go pasteryzować, wstawić do
garnka wyłożonego ściereczką (ręcznikiem papierowym lub
specjalną wkładką silikonową), oddzielić między sobą
ściereczką i zalać wodą do około 3/4 wysokości słoika i
pasteryzować około 15 minut małe słoiczki, większe trochę
dłużej do 30 minut.
Dżem jest gotowy,
można wstawić do spiżarki, życzę udanych przetworów i
smacznego.
Przepis na drugi
dżem śliwkowy z dodatkiem czekolady, tak zwana czekośliwka.
Wydrylowane śliwki
przekładam do garnka i rozdrabniam blenderem.
Następnie dodaję
cukier (cukier możemy dodawać stopniowo, teraz część, a
następnie po dodaniu czekolady i kakao, jeżeli uznamy że dżem
jest za mało słodki), mieszam i smażę dżem.
Dżem smażę około
40 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodaję
czekoladę, kakao i jeszcze smażę około 5 minut, dokładnie
mieszając aby nie było grudek.
Tak przygotowany
dżem nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, pozostawiając
około 2 cm wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie
wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Słoiki ustawiam do
góry dnem na ściereczce (kocyku, ręczniku), nakrywam drugą
ściereczką (kocykiem, ręcznikiem) i pozostawiam do wystudzenia,
dżemu nie pasteryzuję.
Ale jeżeli jakiś
słoik by nie złapał to należy go pasteryzować, wstawić do
garnka wyłożonego ściereczką (ręcznikiem papierowym lub
specjalną wkładką silikonową), oddzielić między sobą
ściereczką i zalać wodą do około 3/4 wysokości słoika i
pasteryzować około 15 minut małe słoiczki, większe trochę
dłużej do 30 minut.
Dżem śliwkowy z
czekoladą jest gotowy, można wstawić do spiżarki, życzę udanych
przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia
Ewa
Prześlicznie wygląda i pewnie podobnie smakuje, z całego serca polecam dżem śliwkowy z cynamonem.
OdpowiedzUsuńhttp://nymuffin.blogspot.com/2013/08/cinnamon-plum-jelly-dzem-sliwkowy-z.html
Cudnie wygląda! Pewnie tak też smakuje :) Gratuluję bloga - jak u babci!
OdpowiedzUsuńAnioły zapraszają do siebie, gotują i przetwory...: http://aniolywkuchni.blogspot.com/ :)
Ten przepis jest rewelacyjny
OdpowiedzUsuńPo I u mnie nikt nie jadł dżemu ze śliwek bo miał skórki, po 2 trzeba było dżem smażyć 2-3 dni, często się przypalał i na koniec miał czarny kolor i gorzkawy smak.
Mam jeszcze tylko pytanie czy jak będę miała 3 kg śliwek to czas gotowania też wydłużam 3 razy czy czas zostaje bez zmian?
ilość śliwek nie wpływa na czas gotowania :) miło mi że przepis się przydał i dżem smakuje :)
Usuńpozdrawiam serdecznie
Pysznie, jutro lecę po kolejne śliwki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis
Kupiłam dziś śliwki i od kilku godzin poszukuję idealnego przepisu, Twój wydaje mi się najlepszy :)
OdpowiedzUsuńMam tylko pytanie, czy zamiast całej cytryny może być kwasek cytrynowy + połówka cytryny? Bo mam tylko jedną a musi być do herbaty :)
..i jeszcze jedno, kupione śliwki są dość twarde, czy lepiej poczekać kilka dni aż śliwki zmiękną, czy można od razu?
Może być kwasek , ale nie wiem jak dużo dodać :)
Usuńa co do śliwek to bez różnicy bo i tak je rozdrabniam
A na ile słoiczków takich jak po dżemie jest 1 kg śliwek ?
OdpowiedzUsuńna przykład 3 słoiczki 330 ml będą bo z takiej porcji wychodzi około 1 litra dżemu
UsuńPRZEPIS SUPER JA BLENDERA UŻYŁAM W CZASIE GOTOWANIA A ZAMIAST CYTRYNY DODAŁAM SOKU Z PIGWY POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńRewelacja! dzisiaj zrobiłam drugą turę -tym razem z 2 kg śliwek . Dałam tylko trochę mniej cukru . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobilam 20 sloikow! Rewelacja!
OdpowiedzUsuńZrobilam 20 sloikow (mam 11 sliw w ogrodzie, wiec jeszcze pewnie nastepnych 20 bede musiala zrobic z mrozonych sliwek, taki urodzaj byl w tym roku!) i wyszedl fantastyczny - nie za slodki, super!
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze że smakował i przepis się przydał ,
Usuńpozdrawiam serdecznie i życzę takiego urodzaju co roku :)
SUPER ŁATWY PRZEPIS ! DŻEM WYSZEDŁ PYSZNY
OdpowiedzUsuńDziękuje za świetny przepis zrobiłam z 6 kg śliwek, które były bardzo słodkie więc dałam tylko 100 gram cukru na kg i jak dla mnie wyszło idealnie, gotowałam 1 godz .Przepis trafił do mojego zeszytu z NAJLEPSZYMI PRZEPISAMI...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMoje nie były takie słodkie :) Super że przepis się przydał a dżem smakuje .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Super przepis, tylko ja pierodoła zamiast soku z jednej cytryny dodałam z czterech. :))) Trochę dłużej trzeba było gotować.
OdpowiedzUsuńNa pewno jeszcze nie raz skorzystam.
mira
Nie trzeba dodawać żelfixu lub podobnych specyfików i się nie zepsuje bez pasteryzacji?
OdpowiedzUsuńJeżeli dżem śliwkowy nakładam do słoików bardzo gorący i po wystygnięciu wieczka nie odskakują to nie pasteryzuję. Robię tak od wielu lat i jeszcze żaden słoik mi się nie zepsuł (podkreślam że nie pasteryzuję tylko wtedy gdy słoiki złapały).
UsuńDo przygotowania dżemów nie używam żelfixów itp..
Pozdrawiam serdecznie
Własnie zrobiłam 2 duże słoje dżemu, jest pyszny, już stygnie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, pozdrawiam.:)
Cieszę się że przepis na dżem się przydał i smakuje.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Znakomity przepis !! Dziś pierwsze 10 słoików pierwszego w życiu dżemu !! Dzięki Babciu :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo mam nadzieję że dżem będzie smakował (mi bardzo smakuje) .
UsuńPozdrawiam serdecznie
Przepyszny...palce lizac :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że dżem śliwkowy smakuje
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Super .... rewelacja :)
OdpowiedzUsuńSuper że dżem smakuje
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Wielkie dzięki za przepis, jest bezcenny dla osób początkujących, bo wszystko tak szczegółowo i "łopatologicznie" opisane krok po kroku, a nie jak zwykle w przepisach bywa tylko lakoniczne "pasteryzujemy", bez wzmianki o tym, na czym ta pasteryzacja polega. :) Karolina
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, miło mi że przepis się przyda i mam nadzieję że dżem będzie smakować (nie ma wyjścia musi smakować:)
UsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥
Robiłem pierwszy raz, martwiłem się że jest za rzadki, i dopiero przy próbie z talerzykiem okazało się że jak wystygnie to gęstnieje! wyszło 6 słoików, ale mam jeszcze całe drzewo na działce! dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że dżem smakuje i ze się udał, tak to jest z dżemem że gdy jest gorący to ma całkiem inną konsystencję niż zimny.
UsuńDziękuję za miły komentarz i pozdrawiam serdecznie oraz życzę kolejnych udanych przetworów ♥
Szukam przepisu na mus jabłkowy czy już Pani taki robiła?
OdpowiedzUsuńOj nie, niestety nie robiłam ale może zrobię i umieszczę na blogu :)
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Dżem wyszedł pyszny. Często korzystam z Pani bloga kulinarnego.Bardzo dziękuję za wszystkie przepisy.Rewelacja!
OdpowiedzUsuńJest mi niezmiernie miło, że dżem śliwkowy smakuje a przepisy się przydają.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Dżem według Pani przepisu mistrzostwo świata :-) Fantastyczny blog!
OdpowiedzUsuńDodałam do dżemu kakao (taki spontan) i wyszła przepyszna domowa nutella, a teraz kupię jeszcze z 8 kg i zrobię sam dżemik, przepis szybki i po prostu doskonały! Dziękuję <3
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńCzy ten dzem mozna robic z innych odmian sliwek np renklody czy tylko wegierki?
Ze śliwek bardziej soczystych, na pewno trzeba byłoby dłużej smażyć, a po za tym to nie ma przeciwwskazań :).
UsuńWyszedł strasznie rzadki :( nie wiem co zrobiłam nie tak.
OdpowiedzUsuńMoże to wina odmiany śliwek i trzeba było dłużej smażyć. Nie które deserowe są bardzo soczyste.
Usuń