Nowe Przepisy

środa, 31 lipca 2013

Dżem śliwkowy i dżem śliwkowy z czekoladą – czekośliwka

Witam serdecznie
Tym razem chciałabym zaproponować przepis na dwa rodzaje dżemu śliwkowego, tradycyjny tylko ze śliwek z cukrem i drugi z dodatkiem czekolady i kakao, tak zwaną czekośliwkę. Jest sezon na śliwki, więc polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania dżemu ze śliwkami będziemy potrzebowali:
z podanych proporcji wyjdzie około 2 L dżemu

2 kg wydrylowanych śliwek (przed drylowaniem około 2,4 kg)
1 kg cukru (można dodać mniej cukru)
sok wyciśnięty z 2 cytryn

wyparzone słoiki i wieczka
blender

Dżem z czekoladą 
z podanych proporcji wyjdzie około 900 ml dżemu

1 kg wydrylowanych śliwek (przed drylowaniem około 1,2 kg)
300 g cukru (można dodać mniej lub więcej)
2 łyżki ciemnego kakao
50 g gorzkiej czekolady

wyparzone słoiki i wieczka
blender




Przygotowanie dżemu śliwkowego z cukrem:
Wydrylowane śliwki przekładam do garnka i rozdrabniam blenderem.
Następnie dodaję cukier (cukier możemy dodawać stopniowo, teraz część, a następnie podczas smażenia dżemu kolejną porcję jeżeli uznamy, że dżem jest za mało słodki), sok z cytryny, mieszam i smażę dżem.


Dżem smażę na małym ogniu, tak aby delikatnie się gotował około 60 minut, od czasu do czasu mieszając. Dżem możemy smażyć dłużej, w zależności jak gęsty dżem chcemy uzyskać. Garnka nie nakrywam pokrywką.


Test zimnego talerzyka:
Jeżeli chcemy sprawdzić jaką konsystencję będzie miał dżem po wystudzeniu, to możemy przeprowadzić test, tak zwanego zimnego talerzyka.
Na dobrze schłodzony talerzyk (najlepiej w zamrażalniku), nakładamy łyżeczkę dżemu i po chwili sprawdzamy jaką ma konsystencję, jeżeli nam odpowiada, to kończymy smażenie i nakładamy dżem do słoików.


Nakładanie dżemu do słoików:
Gorący dżem, nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.


Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce (kocyku, ręczniku), nakrywam drugą ściereczką (kocykiem, ręcznikiem) i pozostawiam do wystudzenia, dżemu nie pasteryzuję.

Ale jeżeli jakiś słoik by nie złapał to należy go pasteryzować, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką (ręcznikiem papierowym lub specjalną wkładką silikonową), oddzielić między sobą ściereczką i zalać wodą do około 3/4 wysokości słoika i pasteryzować około 15 minut małe słoiczki, większe trochę dłużej do 30 minut.


Dżem jest gotowy, można wstawić do spiżarki, życzę udanych przetworów i smacznego.


Przepis na drugi dżem śliwkowy z dodatkiem czekolady, tak zwana czekośliwka.

Wydrylowane śliwki przekładam do garnka i rozdrabniam blenderem.
Następnie dodaję cukier (cukier możemy dodawać stopniowo, teraz część, a następnie po dodaniu czekolady i kakao, jeżeli uznamy że dżem jest za mało słodki), mieszam i smażę dżem.

Dżem smażę około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.


Następnie dodaję czekoladę, kakao i jeszcze smażę około 5 minut, dokładnie mieszając aby nie było grudek.

Tak przygotowany dżem nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, pozostawiając około 2 cm wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.


Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce (kocyku, ręczniku), nakrywam drugą ściereczką (kocykiem, ręcznikiem) i pozostawiam do wystudzenia, dżemu nie pasteryzuję.

Ale jeżeli jakiś słoik by nie złapał to należy go pasteryzować, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką (ręcznikiem papierowym lub specjalną wkładką silikonową), oddzielić między sobą ściereczką i zalać wodą do około 3/4 wysokości słoika i pasteryzować około 15 minut małe słoiczki, większe trochę dłużej do 30 minut.

Dżem śliwkowy z czekoladą jest gotowy, można wstawić do spiżarki, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

42 komentarze :

  1. Prześlicznie wygląda i pewnie podobnie smakuje, z całego serca polecam dżem śliwkowy z cynamonem.
    http://nymuffin.blogspot.com/2013/08/cinnamon-plum-jelly-dzem-sliwkowy-z.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wygląda! Pewnie tak też smakuje :) Gratuluję bloga - jak u babci!
    Anioły zapraszają do siebie, gotują i przetwory...: http://aniolywkuchni.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten przepis jest rewelacyjny
    Po I u mnie nikt nie jadł dżemu ze śliwek bo miał skórki, po 2 trzeba było dżem smażyć 2-3 dni, często się przypalał i na koniec miał czarny kolor i gorzkawy smak.
    Mam jeszcze tylko pytanie czy jak będę miała 3 kg śliwek to czas gotowania też wydłużam 3 razy czy czas zostaje bez zmian?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ilość śliwek nie wpływa na czas gotowania :) miło mi że przepis się przydał i dżem smakuje :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Pysznie, jutro lecę po kolejne śliwki :)
    Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Kupiłam dziś śliwki i od kilku godzin poszukuję idealnego przepisu, Twój wydaje mi się najlepszy :)
    Mam tylko pytanie, czy zamiast całej cytryny może być kwasek cytrynowy + połówka cytryny? Bo mam tylko jedną a musi być do herbaty :)
    ..i jeszcze jedno, kupione śliwki są dość twarde, czy lepiej poczekać kilka dni aż śliwki zmiękną, czy można od razu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być kwasek , ale nie wiem jak dużo dodać :)
      a co do śliwek to bez różnicy bo i tak je rozdrabniam

      Usuń
  6. A na ile słoiczków takich jak po dżemie jest 1 kg śliwek ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na przykład 3 słoiczki 330 ml będą bo z takiej porcji wychodzi około 1 litra dżemu

      Usuń
  7. PRZEPIS SUPER JA BLENDERA UŻYŁAM W CZASIE GOTOWANIA A ZAMIAST CYTRYNY DODAŁAM SOKU Z PIGWY POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacja! dzisiaj zrobiłam drugą turę -tym razem z 2 kg śliwek . Dałam tylko trochę mniej cukru . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobilam 20 sloikow (mam 11 sliw w ogrodzie, wiec jeszcze pewnie nastepnych 20 bede musiala zrobic z mrozonych sliwek, taki urodzaj byl w tym roku!) i wyszedl fantastyczny - nie za slodki, super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze że smakował i przepis się przydał ,
      pozdrawiam serdecznie i życzę takiego urodzaju co roku :)

      Usuń
  10. SUPER ŁATWY PRZEPIS ! DŻEM WYSZEDŁ PYSZNY

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuje za świetny przepis zrobiłam z 6 kg śliwek, które były bardzo słodkie więc dałam tylko 100 gram cukru na kg i jak dla mnie wyszło idealnie, gotowałam 1 godz .Przepis trafił do mojego zeszytu z NAJLEPSZYMI PRZEPISAMI...Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje nie były takie słodkie :) Super że przepis się przydał a dżem smakuje .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  12. Super przepis, tylko ja pierodoła zamiast soku z jednej cytryny dodałam z czterech. :))) Trochę dłużej trzeba było gotować.
    Na pewno jeszcze nie raz skorzystam.
    mira

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie trzeba dodawać żelfixu lub podobnych specyfików i się nie zepsuje bez pasteryzacji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli dżem śliwkowy nakładam do słoików bardzo gorący i po wystygnięciu wieczka nie odskakują to nie pasteryzuję. Robię tak od wielu lat i jeszcze żaden słoik mi się nie zepsuł (podkreślam że nie pasteryzuję tylko wtedy gdy słoiki złapały).
      Do przygotowania dżemów nie używam żelfixów itp..
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  14. Własnie zrobiłam 2 duże słoje dżemu, jest pyszny, już stygnie :-)
    Dziękuję za przepis, pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że przepis na dżem się przydał i smakuje.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  15. Znakomity przepis !! Dziś pierwsze 10 słoików pierwszego w życiu dżemu !! Dzięki Babciu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo mam nadzieję że dżem będzie smakował (mi bardzo smakuje) .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  16. Przepyszny...palce lizac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że dżem śliwkowy smakuje
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  17. Super .... rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super że dżem smakuje
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  18. Wielkie dzięki za przepis, jest bezcenny dla osób początkujących, bo wszystko tak szczegółowo i "łopatologicznie" opisane krok po kroku, a nie jak zwykle w przepisach bywa tylko lakoniczne "pasteryzujemy", bez wzmianki o tym, na czym ta pasteryzacja polega. :) Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, miło mi że przepis się przyda i mam nadzieję że dżem będzie smakować (nie ma wyjścia musi smakować:)
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miły komentarz ♥

      Usuń
  19. Robiłem pierwszy raz, martwiłem się że jest za rzadki, i dopiero przy próbie z talerzykiem okazało się że jak wystygnie to gęstnieje! wyszło 6 słoików, ale mam jeszcze całe drzewo na działce! dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że dżem smakuje i ze się udał, tak to jest z dżemem że gdy jest gorący to ma całkiem inną konsystencję niż zimny.
      Dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam serdecznie oraz życzę kolejnych udanych przetworów ♥

      Usuń
  20. Szukam przepisu na mus jabłkowy czy już Pani taki robiła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie, niestety nie robiłam ale może zrobię i umieszczę na blogu :)
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  21. Dżem wyszedł pyszny. Często korzystam z Pani bloga kulinarnego.Bardzo dziękuję za wszystkie przepisy.Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi niezmiernie miło, że dżem śliwkowy smakuje a przepisy się przydają.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  22. Dżem według Pani przepisu mistrzostwo świata :-) Fantastyczny blog!

    OdpowiedzUsuń
  23. Dodałam do dżemu kakao (taki spontan) i wyszła przepyszna domowa nutella, a teraz kupię jeszcze z 8 kg i zrobię sam dżemik, przepis szybki i po prostu doskonały! Dziękuję <3

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam.
    Czy ten dzem mozna robic z innych odmian sliwek np renklody czy tylko wegierki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze śliwek bardziej soczystych, na pewno trzeba byłoby dłużej smażyć, a po za tym to nie ma przeciwwskazań :).

      Usuń
  25. Wyszedł strasznie rzadki :( nie wiem co zrobiłam nie tak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to wina odmiany śliwek i trzeba było dłużej smażyć. Nie które deserowe są bardzo soczyste.

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.