Nowe Przepisy

środa, 26 czerwca 2019

Syrop z mięty na zimę – aromatyczny i pyszny

syrop miętowy
Witam serdecznie, chciałabym się podzielić przepisem na pyszny i aromatyczny syrop miętowy. Z którego możemy przygotować pyszne i orzeźwiające napoje, możemy go dodać do herbaty, deseru, koktajlu. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania syropu będziemy potrzebowali:
z podanej porcji wyjdzie około 1 L syropu

około 60 gramów świeżej mięty (listki i młode łodyżki)
600 ml wody
600 g cukru
skórka z jednej cytryny
opcjonalnie sok wyciśnięty z jednej cytryny

wyparzone słoiczki lub buteleczki
gaza

Link do filmiku z przepisem na: Syrop miętowy



Przygotowanie:
Najpierw przygotuję miętę, dokładnie wypłukaną miętę przekładam do pojemnika blendera, dodaje trochę wody (dzięki temu będzie łatwiej rozdrobnić miętę), i rozdrabniam.

Następnie do garnka wsypuję cukier, wlewam pozostałą wodę, dodaję obraną skórkę z cytryny i zagotowuję. Na początku mieszam aby cukier się rozpuścił i nie przywarł do dna.

Gdy woda się zagotuję dodaję miętę, sok z cytryny i gotuję około 5 minut.
Następnie garnek z syropem odstawiam na około 6 godzin. Jeżeli przygotowujemy syrop wieczorem, to możemy odstawić na całą noc.

Po około 6 godzinach, syrop przecedzam na sitku wyłożonym gazą i odciskam. Czysty syrop ponownie zagotowuję i od razu po zagotowaniu rozlewam do wcześniej wyparzonych buteleczek i słoików.
Szczelnie zakręcam, korkuję i odstawiam w chłodne miejsce do piwnicy lub lodówki.
Syropu nie pasteryzuję, ponieważ rozlewałam go bardzo gorący.

Syrop miętowy jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

2 komentarze :

  1. Jak długo można przechowywać taki syrop z mięty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Długo, na pewno do następnego sezonu będzie dobry. Jedyny warunek jest taki, aby słoiczki lub buteleczki złapały. Pozdrawiam serdecznie 💖0

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.