Witam Serdecznie
Byłam w lesie na jagodach więc trzeba
było coś z nich upiec , upiekłam w foremce na tarte ciasto pół
kruche a na wierzch nałożyłam pyszną masę kremową posypaną
jagodami ( jeżeli nie mamy jagód można użyć innych owoców )
Będziemy potrzebować:
350 g mąki pszennej ( poznańskiej )
2 żółtka
100g cukru pudru ( można mniej )
200g masła lub margaryny
2 łyżki śmietany ( 12 % )
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 serek mascarpone 250 g
1 1/2 szklanki ugotowanego budyniu
śmietankowego lub waniliowego
400 g jagód lub innych owoców
tłuszcz do wysmarowania foremki
Przygotowanie :
Budyń gotuję przed rozpoczęciem
pieczenia ponieważ długo stygnie .
Zaczynam od przygotowania ciasta i go
upieczenia . Ciasto piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni
- na blat wysypuje mąkę
- dodaję cukier puder , proszek do pieczenia i masło , wszystko razem łącze pocierając dłońmi składniki
- można użyć do tego noża ja wolę dłońmi
- gdy składniki ładnie się połączą dodaję żółtka , śmietanę i wyrabiam ciasto
- następnie ciasto wkładam do lodówki na około 20 minut
- po 20 minutach wyjmuję ciasto na podsypany mąka blat i rozwałkowuję na wielkość foremki ( żeby ciasto nie kleiło się bardzo do wałka można delikatnie je oprószyć mąką
- foremkę smaruję tłuszczem i przenoszę ciasto do foremki ( część ciasta nawijam na wałek wtedy jest łatwiej przenieść ciasto )
- dokładnie wylepiam foremkę ciastem razem z bokami , ciasto które wystaje poza foremkę odcinam
- przed wstawieniem ciasta do piekarnika , nakłuwam dość gęsto dno nożem ( można użyć widelca ) dzięki temu spód ciasta będzie równy po upieczeniu .
- Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 30 minut
- po upieczeniu foremkę z ciastem odstawiam do wystudzenia jak trochę przestygnie wyjmuję je z foremki i pozostawiam aż będzie zimne .
Teraz przygotuję krem :
- Budyń gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiam do wystudzenia
- do zimnego budyniu dodaję stopniowo serek mascarpone i energicznie mieszam trzepaczką
- ( jeżeli chcemy żeby krem był słodszy można dodać odrobinę cukru pudru ja nie dodaję )
- dobrze wymieszaną masą wykładam na ciasto i równo rozsmarowuję
- na masę układam jagody
Tak przygotowane ciasto wkładam
jeszcze na chwilę do lodówki i można podawać. Życzę Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Wspaniala tarta :) pozdrawiam i zapraszam do mnie.
OdpowiedzUsuńWitam!czy owoce mogą być mrożone? dziękuję
OdpowiedzUsuń