Nowe Przepisy

wtorek, 30 lipca 2013

Ciasto z Serkiem Mascarpone i Jagodami


Witam Serdecznie
Byłam w lesie na jagodach więc trzeba było coś z nich upiec , upiekłam w foremce na tarte ciasto pół kruche a na wierzch nałożyłam pyszną masę kremową posypaną jagodami ( jeżeli nie mamy jagód można użyć innych owoców )


Będziemy potrzebować:

350 g mąki pszennej ( poznańskiej )
2 żółtka
100g cukru pudru ( można mniej )
200g masła lub margaryny
2 łyżki śmietany ( 12 % )
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 serek mascarpone 250 g
1 1/2 szklanki ugotowanego budyniu śmietankowego lub waniliowego
400 g jagód lub innych owoców
tłuszcz do wysmarowania foremki


Przygotowanie :

Budyń gotuję przed rozpoczęciem pieczenia ponieważ długo stygnie .

Zaczynam od przygotowania ciasta i go upieczenia . Ciasto piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni

  1. na blat wysypuje mąkę
  2. dodaję cukier puder , proszek do pieczenia i masło , wszystko razem łącze pocierając dłońmi składniki
  3. można użyć do tego noża ja wolę dłońmi
  4. gdy składniki ładnie się połączą dodaję żółtka , śmietanę i wyrabiam ciasto
  5. następnie ciasto wkładam do lodówki na około 20 minut
  6. po 20 minutach wyjmuję ciasto na podsypany mąka blat i rozwałkowuję na wielkość foremki ( żeby ciasto nie kleiło się bardzo do wałka można delikatnie je oprószyć mąką
  7. foremkę smaruję tłuszczem i przenoszę ciasto do foremki ( część ciasta nawijam na wałek wtedy jest łatwiej przenieść ciasto )
  8. dokładnie wylepiam foremkę ciastem razem z bokami , ciasto które wystaje poza foremkę odcinam
  9. przed wstawieniem ciasta do piekarnika , nakłuwam dość gęsto dno nożem ( można użyć widelca ) dzięki temu spód ciasta będzie równy po upieczeniu .
  10. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 30 minut
  11. po upieczeniu foremkę z ciastem odstawiam do wystudzenia jak trochę przestygnie wyjmuję je z foremki i pozostawiam aż będzie zimne .

Teraz przygotuję krem :

  1. Budyń gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiam do wystudzenia
  2. do zimnego budyniu dodaję stopniowo serek mascarpone i energicznie mieszam trzepaczką
  3. ( jeżeli chcemy żeby krem był słodszy można dodać odrobinę cukru pudru ja nie dodaję )
  4. dobrze wymieszaną masą wykładam na ciasto i równo rozsmarowuję
  5. na masę układam jagody

Tak przygotowane ciasto wkładam jeszcze na chwilę do lodówki i można podawać. Życzę Smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa






2 komentarze :

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.