Witam Serdecznie
Dzisiaj zrobiłam na obiad zapiekankę warzywną z sosem , wyszła
bardzo smaczna może ktoś się skusi na zrobienie podobnej :)
Będziemy potrzebować :
1 brokuł
200 g marchwi
400 g ziemniaków
150g żółtego sera
na sos
300 ml mleka
30 g masła
30 g mąki pszennej ( poznańskiej )
1 ząbek czosnku
koperek
gałka muszkatołowa
lubczyk
sól
pieprz
Przygotowanie :
przed rozpoczęciem przygotowania zapiekanki nastawiam sobie w dużym
garnku wodę żeby się zagotowała będę w nim blanszowała brokuł
i marchew.
- Zaczynam od ugotowania ziemniaków w łupinach , dokładnie je myję i gotuję około 15 minut tak żeby nie były do końca ugotowane tylko podgotowane (dopieką się w piekarniku )po ugotowaniu odcedzam i dostawiam do wystudzenia,
- jak ziemniaki ostygną kroję je w plasterki
- marchewkę oczyszczam i kroję w ukośne plasterki
- brokuł myję i dzielę na mniejsze kawałki
- tak przygotowany brokuł i marchewki będę blanszowała . Wrzącą wodę zakręcam i wsypuję warzywa nakrywam pokrywką i trzymam pod przykryciem 3 minuty następnie odcedzam i odstawiam do ostudzenia
Warzywa się studzą w tym czasie przygotuję resztę składników i
sos
- koperek drobno siekam
- czosnek kroję w drobna kostkę
- ser ścieram na tarce o grubych oczkach
- teraz przygotuję sos beszamel
- w garnku rozpuszczam masło
- do rozpuszczonego masła dodaję mąkę i robię białą
zasmażkę ( mąka wchłonie całe masło i delikatnie się podsmaży
)
- wtedy dodaję mleko i energicznie mieszam żeby zasmażka
ładnie rozpuściła się w mleku
- i doprowadzam sos do wrzenia cały czas mieszając
- po zakręceniu gazu doprawiam gałką muszkatołową , solą
, pieprzem , lubczykiem suszonym , koperkiem posiekanym i czosnkiem
- wszystko mieszam sos jest gotowy
- warzywa układam rządkami w naczyniu żaroodpornym
- rządek ziemniaków następnie marchew i brokuł i tak
przemiennie aż do wykorzystania wszystkich składników
- ułożone warzywa polewam sosem i posypuję startym serem
- tak przygotowaną zapiekankę wstawiam do nagrzanego
piekarnika do 180 stopni na około 20 minut tak żeby warzywa były
miękkie
Pozdrawiam Babcia Ewa
Na pewno skuszę się na tę zapiekankę, wszystko w niej lubię!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie podana.
A jakie te fotki dokładniuśkie, dopracowane, nawet, gdy ktoś nie wie kiedy woda się gotuje , to potrafi korzystając z samych zdjęć zrobić to wspaniałe danie.