Witam serdecznie
Propozycja na pyszną
tartę z cukinią i mozzarellą na cieście francuskim. Idealnie
nadaje się do podania na lekki obiad lub kolację. Polecam
wypróbować przepis bo tarta jest bardzo dobra i szybka w
przygotowaniu.
Będziemy potrzebować :
Użyłam foremki o
średnicy 26 cm
1 rolka ciasta
francuskiego (około 270 g)
1 cukinia około 220 g
12 pomidorków
koktajlowych
1 kulka sera mozzarella
na sos:
200 ml śmietany 30%
3 jajka
1 łyżeczka ziół
prowansalskich
sól, pieprz
kilka listków bazylii do
dekoracji tarty po upieczeniu
Link do filmu z przygotowania: Tarta z cukinią i mozzarellą
Przygotowanie :
- Umyte pomidorki koktajlowe przekrawam na pół i usuwam zgrubienia od łodyżek – pomidorków nie obieram ze skórki.
- Umytą cukinię kroję w cienki paseczki – najlepiej cukinię się kroi nożykiem do obierania warzyw lub szatkownicą – cukinii powinno być tak około 200 gramów.
- Ser mozzarella kroję w cienkie plasterki.
Przygotowanie sosu:
- Do miseczki wlewam śmietanę, dodaję jajka, zioła prowansalskie, doprawiam solą i pierzem. Całość dokładnie mieszam (roztrzepuję) rózgą – sos jest gotowy.
Końcowe przygotowanie
tary i pieczenie:
- Foremkę smaruję olejem lub wykładam papierem dopieczenia.
- Następnie foremkę wyklejam ciastem francuskim razem z bokami, jeżeli zostaje mi jakieś ciasto z rolki to układam je na środku foremki.
- Na ciasto wylewam sos, następnie na sosie układam paseczki cukinii a na cukinii pomidorki koktajlowe przekrojoną częścią do góry.
- Na sam koniec układam pokrojony ser mozzarella.
- Tak przygotowaną tartę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 40 minut.
- Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
- Po upieczeniu na górze tarty układam listki bazylii.
Tarta z cukinią i
mozzarellą jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Tarta wspaniała, ja niestety robiłam z ciasta ze sklepu.
OdpowiedzUsuńDawniej robiłam sama, teraz szkoda mi czasu.
Tarta wyszla pyszna, dodalam jeszcze troche czosnku do smietany :) mam pytanie, mozna 30% zastapic 18%?
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić 18% jak najbardziej. Ja często zamiast śmietany daję jogurt grecki. Świetnie się sprawdza w tartach.
OdpowiedzUsuńNie zauważyłam tego pytania powyżej a 2 lata minęło :)
UsuńPozdrawiam serdecznie