Witam Serdecznie
Tym razem upiekłam chlebek razowy z
dodatkiem siemienia lnianego , wyszedł bardzo dobry także polecam
wypróbowanie przepisu :)
Będziemy potrzebować :
550g mąki pszennej razowej typ 2000
150g mąki pszennej (poznańskiej )
2 łyżeczki soli
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
6 łyżek mielonego siemienia lnianego
400 ml wody
Przygotowanie :
Tym razem nie wyrabiałam ciasta dłońmi
tylko użyłam robota , ale można bez przeszkód zrobić chleb bez
robota .
Siemię lniane sama mielę za pomocą
młynka do kawy.
Robienie chleba rozpoczynam od
przygotowania rozczynu , do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję
cukier ( przyśpiesza fermentację ) około 50ml letniej wody ( to
jest ważne żeby niebyła za ciepła bo można zaparzyć drożdże )
wsypuję niewielką ilość mąki pszennej poznańskiej i mieszam .
Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam do ciepłego
miejsca na około 15 minut .
Jeżeli nie używamy robota :
Po takim czasie rozczyn powinien stać
się gęsty puszysty jak pianka . Do takiego rozczynu dodaję resztę
mąki poznańskiej ,mąkę razową , pozostałą wodę ,siemię
lniane, sól i wszystko dokładnie mieszam do momentu aż składniki
ładnie się połączą . Teraz wykładam masę na blat ( stolnicę )
podsypany mąką i dokładnie wyrabiam dłonią około 3 do 4 minut
do momentu aż ciasto ładnie odstaje od dłoni .
Jeżeli użyjemy robota do wyrobienia
ciasta to również dodajemy do rozczynu wszystkie składniki i
włączamy maszynę :) , wyrabianie ciasta trwa około 10 minut
zależy jaka prędkość zostanie użyta , tak samo jak przy
wyrabianiu ciasta dłońmi ciasto nie powinno się kleić do rąk .
Tak wyrobione ciasto wkładam do miski
przykrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut , po tym
czasie ciasto jest pięknie wyrośnięte ( powinno podwoić swoją
objętość ) i można formować chlebek . Uformowany chlebek wkładam
do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (można również
wysmarować foremkę tłuszczem zamiast wykładać ją papierem ) i
odstawiam jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia .
Przed samym wstawieniem chlebka do
piekarnika maluję go zimną wodą , wstawiam do piekarnika
rozgrzanego do 200 stopni na środkową półkę i piekę go około
60 minut .
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb
jest upieczony można użyć suchego patyczka ( na przykład do
szaszłyków ) i wbić w chleb jeżeli wyjmiemy patyczek suchy to
oznacza że chleb jest upieczony .
Chleb jest gotowy . Życzę Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Było pytanie o mąkę , przez przypadek chyba usunęłam ale odpowiadam :) .
OdpowiedzUsuńMożna użyć mąki żytniej razowej