Nowe Przepisy

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Domowy Chleb Graham z Siemieniem Lnianym


Witam Serdecznie
Tym razem upiekłam chlebek razowy z dodatkiem siemienia lnianego , wyszedł bardzo dobry także polecam wypróbowanie przepisu :)


Będziemy potrzebować :

550g mąki pszennej razowej typ 2000
150g mąki pszennej (poznańskiej )
2 łyżeczki soli
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
6 łyżek mielonego siemienia lnianego
400 ml wody


Przygotowanie :

Tym razem nie wyrabiałam ciasta dłońmi tylko użyłam robota , ale można bez przeszkód zrobić chleb bez robota .

Siemię lniane sama mielę za pomocą młynka do kawy.

Robienie chleba rozpoczynam od przygotowania rozczynu , do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję cukier ( przyśpiesza fermentację ) około 50ml letniej wody ( to jest ważne żeby niebyła za ciepła bo można zaparzyć drożdże ) wsypuję niewielką ilość mąki pszennej poznańskiej i mieszam . Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam do ciepłego miejsca na około 15 minut .

Jeżeli nie używamy robota :

Po takim czasie rozczyn powinien stać się gęsty puszysty jak pianka . Do takiego rozczynu dodaję resztę mąki poznańskiej ,mąkę razową , pozostałą wodę ,siemię lniane, sól i wszystko dokładnie mieszam do momentu aż składniki ładnie się połączą . Teraz wykładam masę na blat ( stolnicę ) podsypany mąką i dokładnie wyrabiam dłonią około 3 do 4 minut do momentu aż ciasto ładnie odstaje od dłoni .

Jeżeli użyjemy robota do wyrobienia ciasta to również dodajemy do rozczynu wszystkie składniki i włączamy maszynę :) , wyrabianie ciasta trwa około 10 minut zależy jaka prędkość zostanie użyta , tak samo jak przy wyrabianiu ciasta dłońmi ciasto nie powinno się kleić do rąk .

Tak wyrobione ciasto wkładam do miski przykrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut , po tym czasie ciasto jest pięknie wyrośnięte ( powinno podwoić swoją objętość ) i można formować chlebek . Uformowany chlebek wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (można również wysmarować foremkę tłuszczem zamiast wykładać ją papierem ) i odstawiam jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia .


Przed samym wstawieniem chlebka do piekarnika maluję go zimną wodą , wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na środkową półkę i piekę go około 60 minut .
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można użyć suchego patyczka ( na przykład do szaszłyków ) i wbić w chleb jeżeli wyjmiemy patyczek suchy to oznacza że chleb jest upieczony .

Chleb jest gotowy . Życzę Smacznego

Pozdrawiam Babcia Ewa




1 komentarz :

  1. Było pytanie o mąkę , przez przypadek chyba usunęłam ale odpowiadam :) .

    Można użyć mąki żytniej razowej

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.