Nowe Przepisy

poniedziałek, 27 maja 2013

Dżem z Rabarbaru z dodatkiem Pomarańczy


Witam Serdecznie
Sezon robienia przetworów domowych można już powoli zaczynać , na pierwszy ogień poszedł rabarbar . Tym razem zrobiłam dżem troszkę inaczej bo dodałam pomarańcza , wyszedł rewelacyjny w smaku a do tego pięknie pachnie pomarańczą .


Będziemy potrzebować

porcja na trzy małe słoiczki – wychodzi około 1 litra dżemu
1 kg rabarbaru
sok z jednej pomarańczy
otarta skórka z jednej pomarańczy
600g cukru
50 ml wody


Przygotowanie :

  1. rabarbar myję osuszam i obieram z włókien .
  2. Następnie kroję go w około 1 centymetrowe kawałki i wrzucam do garnka w którym będę robiła dżem
  3. pomarańczę dokładnie myję i ścieram skórkę na tarce , skórkę dodaję do rabarbaru
  4. pomarańczę bez skórki przekrawam na pół i wyciskam sok bezpośrednio do garnka z rabarbarem
  5. teraz dolewam wodę i zasypuję całość cukrem
  6. po wymieszaniu składników w garnku , stawiam na kuchenkę i wszystko gotuję
  7. po zagotowaniu dżemu gotuję go jeszcze około 30 minut aż rabarbar całkowicie się rozgotuje i powstanie taka gęsta maź , należy pamiętać żeby mieszać bo można przypalić dżem
  8. Dżem mam już gotowy , będę go przekładała do słoików wcześniej wyparzonych i osuszonych , najpierw daję po łyżce gorącego dżemu z rabarbaru żeby zagrzać słoik (robię to dlatego że kiedyś jeden słoik mi pękł jak wlewałam gorące od razu do zimnego słoika )
  9. Gdy słoiczki mam już pełne :) wycieram dokładnie górę żeby była sucha i zakręcam z całych sił wieczko, po zakręceniu odkładam do góry dnem słoik na ściereczkę i je przykrywam, słoiki stoją tak około 20 minut żeby dobrze złapały wieczka
  10. jeżeli wieczko nie odskakuje po naciśnięciu to znaczy że złapały i można odstawiać słoiki do spiżarki :)

Życzę Smacznego


Pozdrawiam Babcia Ewa  





1 komentarz :

  1. Ja w tym roku też robiłam dżem z rabarbaru i pomarańczy ale z dodatkiem laski wanilii :) baaardzo pyszniutkie... Troszkę to droższa wersja ale warto spróbować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.