Nowe Przepisy

piątek, 24 maja 2013

Chleb Domowy Pszenny z Ziołami



Witam Serdecznie
Dzisiaj zrobiłam chlebek z ziołami świeżymi i suszonymi :)) jest pyszny , aromatyczny i puszysty bardzo łatwo go zrobić .


Będziemy potrzebować :
600g mąki pszennej (poznańskiej)
350ml mleka letniego
1 łyżeczki cukru
45 g drożdży
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy lub oleju

1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanego tymianku (może być suszony )

i woda do pomalowania chlebka przed pieczeniem


Przygotowanie :

Robienie chleba zaczynam od przygotowania rozczynu , do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję cukier ( przyśpiesza fermentację ) zalewam letnim mlekiem około 50ml ( to jest ważne żeby nie było za ciepłe bo można zaparzyć drożdże ) wsypuję niewielką ilość mąki i mieszam .

Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam do ciepłego miejsca na około 15 minut .

Po takim czasie rozczyn powinien stać się gęsty puszysty jak pianka . Do takiego rozczynu dodaję resztę mąki , sól , mleko i dokładnie mieszam , jak już składniki ładnie się połączą dodaję olej lub oliwę i jeszcze chwilkę mieszam aż się wchłonie tłuszcz .
Teraz wykładam masę na stolnicę i dokładnie wyrabiam dłonią około 3 – 4 minut do momentu aż ciasto ładnie odstaje od dłoni .

Tak wyrobione ciasto wkładam do miski przykrywam ściereczką i odstawiam na około 30 do 40 minut , po tym czasie ciasto jest pięknie wyrośnięte ( powinno podwoić swoją objętość ) .
W tym czasie gdy ciasto rośnie siekam zioła , bazylie , natkę pietruszki , szczypiorek , tymianek mam suszony .
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką , delikatnie rozciągam i wsypuję na środek zioła . Teraz jeszcze będę zagniatała ciasto około 2 minut żeby zioła ładnie połączyły się z ciastem.

Następnie formuję chleb i wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (można foremkę wysmarować tłuszczem ) odstawiam foremkę z chlebem w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia .
Z tej ilości ciasta wychodzi jeden duży chlebek . Można piec go w jednej dużej foremce lub w dwóch małych keksówkach , ja tym razem upiekłam w dużej foremce .
Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika do 200 stopni maluję chlebek wodą aby skórka była błyszcząca i chrupka . W takiej temperaturze piekę około 10 minut następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze około 40 minut .
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można użyć suchego patyczka ( na przykład do szaszłyków ) i wbić w chleb jeżeli wyjmiemy patyczek suchy to oznacza że chleb jest upieczony .

Chleb jest gotowy życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa




9 komentarzy :

  1. Chleb jak puch!
    Pięknie wyrósł, lubię bardzo takie szybkie wypieki.
    Ja nastawiłam dziś chleb na zakwasie, będę cieszyć podniebienie dopiero jutro.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy taki chleb można zamrozić? Jeśli tak, to jak najlepiej to zrobić? Do czego go włożyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można zamrozić . Najlepiej wcześniej podzielić chleb na porcje następnie włożyć do woreczka lub owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika . Po wyjęciu wyjąć z opakowania i poczekać aż się rozmrozi lub włożyć do kuchenki mikrofalowej i go podgrzać lub piekarnika .

      Usuń
  3. pieczemy na termoobiegu czy góra/dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam bez termoobiegu, ogrzewanie góra dół. Przepraszam że nie było tej informacji ale to moje pierwsze wpisy. Będę musiała poprawić i nagrać nowy filmik:)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Czy zamiast świeżych mogę dać drożdże w proszku i w jakiej proporcji wtedy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można, na każdym opakowaniu drożdży suchych pisze na jaką ilość mąki jest, najczęściej 7-8 g na 500 g mąki pszennej.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń
  5. Witam jak ciasto jest lepkie to trzeba dac mąki czy płynu np. Mleka więcej

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.