Witam Serdecznie
Dzisiaj zrobiłam chlebek z ziołami
świeżymi i suszonymi :)) jest pyszny , aromatyczny i puszysty
bardzo łatwo go zrobić .
Będziemy potrzebować :
600g mąki pszennej (poznańskiej)
350ml mleka letniego
1 łyżeczki cukru
45 g drożdży
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy lub oleju
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanego tymianku (może
być suszony )
i woda do pomalowania chlebka przed
pieczeniem
Przygotowanie :
Robienie chleba zaczynam od
przygotowania rozczynu , do dużej miski rozkruszam drożdże dodaję
cukier ( przyśpiesza fermentację ) zalewam letnim mlekiem około
50ml ( to jest ważne żeby nie było za ciepłe bo można zaparzyć
drożdże ) wsypuję niewielką ilość mąki i mieszam .
Następnie miskę nakrywam ściereczką
i odstawiam do ciepłego miejsca na około 15 minut .
Po takim czasie rozczyn powinien stać
się gęsty puszysty jak pianka . Do takiego rozczynu dodaję resztę
mąki , sól , mleko i dokładnie mieszam , jak już składniki
ładnie się połączą dodaję olej lub oliwę i jeszcze chwilkę
mieszam aż się wchłonie tłuszcz .
Teraz wykładam masę na stolnicę i
dokładnie wyrabiam dłonią około 3 – 4 minut do momentu aż
ciasto ładnie odstaje od dłoni .
Tak wyrobione ciasto wkładam do miski
przykrywam ściereczką i odstawiam na około 30 do 40 minut , po
tym czasie ciasto jest pięknie wyrośnięte ( powinno podwoić swoją
objętość ) .
W tym czasie gdy ciasto rośnie siekam
zioła , bazylie , natkę pietruszki , szczypiorek , tymianek mam
suszony .
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat
podsypany mąką , delikatnie rozciągam i wsypuję na środek zioła
. Teraz jeszcze będę zagniatała ciasto około 2 minut żeby zioła
ładnie połączyły się z ciastem.
Następnie formuję chleb i wkładam do
foremki wyłożonej papierem do pieczenia (można foremkę
wysmarować tłuszczem ) odstawiam foremkę z chlebem w ciepłe
miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia .
Z tej ilości ciasta wychodzi jeden
duży chlebek . Można piec go w jednej dużej foremce lub w dwóch
małych keksówkach , ja tym razem upiekłam w dużej foremce .
Przed wstawieniem do nagrzanego
piekarnika do 200 stopni maluję chlebek wodą aby skórka była
błyszcząca i chrupka . W takiej temperaturze piekę około 10
minut następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę
jeszcze około 40 minut .
Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb
jest upieczony można użyć suchego patyczka ( na przykład do
szaszłyków ) i wbić w chleb jeżeli wyjmiemy patyczek suchy to
oznacza że chleb jest upieczony .
Chleb jest gotowy życzę smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Chleb jak puch!
OdpowiedzUsuńPięknie wyrósł, lubię bardzo takie szybkie wypieki.
Ja nastawiłam dziś chleb na zakwasie, będę cieszyć podniebienie dopiero jutro.
Czy taki chleb można zamrozić? Jeśli tak, to jak najlepiej to zrobić? Do czego go włożyć?
OdpowiedzUsuńTak można zamrozić . Najlepiej wcześniej podzielić chleb na porcje następnie włożyć do woreczka lub owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika . Po wyjęciu wyjąć z opakowania i poczekać aż się rozmrozi lub włożyć do kuchenki mikrofalowej i go podgrzać lub piekarnika .
Usuńpieczemy na termoobiegu czy góra/dół?
OdpowiedzUsuńPiekłam bez termoobiegu, ogrzewanie góra dół. Przepraszam że nie było tej informacji ale to moje pierwsze wpisy. Będę musiała poprawić i nagrać nowy filmik:)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Czy zamiast świeżych mogę dać drożdże w proszku i w jakiej proporcji wtedy?
OdpowiedzUsuńTak można, na każdym opakowaniu drożdży suchych pisze na jaką ilość mąki jest, najczęściej 7-8 g na 500 g mąki pszennej.
UsuńPozdrawiam serdecznie ♥
Witam jak ciasto jest lepkie to trzeba dac mąki czy płynu np. Mleka więcej
OdpowiedzUsuńMąki
Usuń