Witam Serdecznie
Sezon robienia przetworów domowych można już powoli zaczynać , na
pierwszy ogień poszedł rabarbar . Tym razem zrobiłam dżem troszkę
inaczej bo dodałam pomarańcza , wyszedł rewelacyjny w smaku a do
tego pięknie pachnie pomarańczą .
Będziemy potrzebować
porcja na trzy małe słoiczki –
wychodzi około 1 litra dżemu
1 kg rabarbaru
sok z jednej pomarańczy
otarta skórka z jednej pomarańczy
600g cukru
50 ml wody
Przygotowanie :
- rabarbar myję osuszam i obieram z włókien .
- Następnie kroję go w około 1 centymetrowe kawałki i wrzucam do garnka w którym będę robiła dżem
- pomarańczę dokładnie myję i ścieram skórkę na tarce , skórkę dodaję do rabarbaru
- pomarańczę bez skórki przekrawam na pół i wyciskam sok bezpośrednio do garnka z rabarbarem
- teraz dolewam wodę i zasypuję całość cukrem
- po wymieszaniu składników w garnku , stawiam na kuchenkę i wszystko gotuję
- po zagotowaniu dżemu gotuję go jeszcze około 30 minut aż rabarbar całkowicie się rozgotuje i powstanie taka gęsta maź , należy pamiętać żeby mieszać bo można przypalić dżem
- Dżem mam już gotowy , będę go przekładała do słoików wcześniej wyparzonych i osuszonych , najpierw daję po łyżce gorącego dżemu z rabarbaru żeby zagrzać słoik (robię to dlatego że kiedyś jeden słoik mi pękł jak wlewałam gorące od razu do zimnego słoika )
- Gdy słoiczki mam już pełne :) wycieram dokładnie górę żeby była sucha i zakręcam z całych sił wieczko, po zakręceniu odkładam do góry dnem słoik na ściereczkę i je przykrywam, słoiki stoją tak około 20 minut żeby dobrze złapały wieczka
- jeżeli wieczko nie odskakuje po naciśnięciu to znaczy że złapały i można odstawiać słoiki do spiżarki :)
Życzę Smacznego
Pozdrawiam Babcia Ewa
Ja w tym roku też robiłam dżem z rabarbaru i pomarańczy ale z dodatkiem laski wanilii :) baaardzo pyszniutkie... Troszkę to droższa wersja ale warto spróbować. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń