Nowe Przepisy

sobota, 18 maja 2013

Botwinka


przepis na botwinkę


Witam Serdecznie
Dzisiaj przygotowałam na obiad zupę botwinkę , dawno nie robiłam a że jest sezon na nowalijki więc to najlepszy czas na takie specjały :)


Do przygotowania botwinki będziemy potrzebować :

2 litry wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego  
2 pęczki botwinki
1 łyżka usiekanego koperku
1 łyżka usiekanej natki pietruszki
1 łyżka usiekanego szczypiorku
około 3 łyżek soku z cytrynu
do smaku sól, pieprz
duża szczypta cukru
2 łyżeczki lubczyku (zamiast lubczyku możemy dodać przyprawę w płynie)

do zabielenia zupy:
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki śmietany 12% lub 18%

Botwinkę możemy podać z jajkiem ugotowanym na twardo 

Link do filmu z przygotowania: Botwinka 




Przygotowanie:

Przykładowy przepis na wywar drobiowo-warzywny:
  1. Do garnka przekładam kawałek kurczaka (mogą być ćwiartki, skrzydełka, porcja rosołowa), dodaję umyte i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę. por, cebulę, seler (warzywa kroję na mniejsze kawałki) i zalewam wodą (2,5L).
  2. Garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję od momentu zagotowania około 45 minut.
  3. Następnie odlewam 2 litry czystego wywaru na którym przygotuję zupę.   
Teraz przygotuję botwinkę i resztę składników :
  1. Oczyszczoną i dokładnie umytą botwinkę kroję na mniejsze kawałki (kroję buraczki, łodygi oraz liście).
  2. Natkę pietruszki, koperek, szczypiorek drobno siekam.
  3. Teraz do gotującego się wywaru dodaję pokrojoną botwinkę, dodaję lubczyk oraz około 2 łyżek soku z cytryny (resztę soku jeżeli trzeba będzie to dodam na końcu gotowania jak sprawdzę smak po zabieleniu botwinki) i gotuję do miękkości buraczków około 15 – 20 minut.
  4. W tym czasie gdy gotuje się zupa przygotuję śmietanę do zabielanie botwinki. Do miseczki wlewam kilka łyżek zimnej wody, dodaję mąkę i dokładnie mieszam tak żeby nie było grudek. Następnie dodaję śmietanę i całość dokładnie mieszam – śmietana do zabielenia jest gotowa.
  5. Gdy buraczki są miękkie to zabielam zupę: do miseczki z wymieszaną śmietaną z mąką wlewam około 1 chochelki gorącej zupy i dokładnie mieszam. Następnie wlewam do garnka i mieszam, dodaję cukier, doprawiam solą, pieprzem mieszam i gotuję jeszcze około 3 minut (od momentu ponownego zagotowania).
  6. Przed końcem gotowania sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny (ja dodaję do botwinki w sumie około 3 łyżek soku z cytryny).
  7. Po zakręceniu gazu dodaję koperek, natkę pietruszki, szczypiorek i mieszam – botwinka jest gotowa.
Botwinkę podaję z ugotowanym na twardo jajkiem, botwinka jest gotowa. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa







39 komentarzy :

  1. To moja " naujulubieńsza" zupa.
    Będę ją gotować w przyszłym tygodniu.
    Już nie mogę się doczekać tego smaku.
    Bardzo apetyczny talerz.

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło mi było usłyszeć głos autorki botwinki i bloga, ale filmik chyba jest uszkodzony, zatrzymuje się po kilku słowach.Próbowałam odtworzyć na innym sprzęcie i też są problemy, proszę sprawdzić na You Tube ,coś jest nie tak jak powinno. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Sprawdzałam i u mnie działa normalnie , wieczorem jak przyjdzie syn to powiem mu żeby sprawdził jeszcze raz bo to on mi umieszcza i obrabia filmiki :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy do tej zupki nadają się ziemniaki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam z ziemniakami ,
    ale wydaje mi się że można dodać ze trzy ziemniaczki :)

    można też zamiast do zupy podać ziemniaczki puree na osobnym talerzu polane tłuszczykiem z cebulka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja Mama zawsze tak robiła :) talerzyk z okraszonymi ziemniakami :) PYCHOTA

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja botwinkę podaję z gotowanymi osobno ziemniaczkami podsmażonymi z boczkiem i cebulką tak jak to robiła moja babcia! No poprostu PYSZNOŚCI!!! polecam wszystkim którzy nie są na diecie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a twój przepis na botwinkę jaki pozdrawiam;

      Usuń
  8. ja zawsze daje pokrojone w drobna kosteczke ziemniaczki i tez jest pyszoka ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przyznam szczerze,że bardzo nie lubiłam tej zupy... wydawała mi się tzw "mdła" , dlatego też nie umiałam gotować tej zupy bo ją nigdy nie robiłam. Ze względu,że mój narzeczony umyślał sobie botwinkę... szukając na internecie zrobiłam właśnie z tego przepisu. dość że narzeczony zachwycony twierdząc,że tak pysznej nie jadł to i mi posmakowała nawet :)
    dziękuję za przepis :) napewno jeszcze z niego skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja gotuję taką zupkę na wędzonych kościach -palce lizać.

    OdpowiedzUsuń
  11. najlepsza jest bez mięsa, na samej botwince, dodaję dużo czosnki, kopru, rzodkiewkę, wtedy jest jak chłodnik litewski, podaję z jajkiem na zimno, trzeba ją dobrze schłodzić.

    OdpowiedzUsuń
  12. W zasadzie to też moja (może nie ulubiona) ale jedna z ulubionych zup, dlatego dzisiaj jeszcze robię botwinkę ale z buraczków pasteryzowanych na zimę. Dodaję tylko kilka buraczków czerwonych żeby kolor ładniejszy był:-)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja też ulubiona zupa, ale zawsze dodaję ziemniaczki i warzywa ( marchew, pietruszka, seler i por ) w kostkę pokrojone. Wychodzi super, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. SUPER
    WŁAŚNIE UGOTOWAŁAM :)
    PYSZNA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że smakowała i przepis się przydał
      pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  15. A JA UWAŻAM ŻE BOTWINKA MUSI BYĆ PODSMAŻANA NA MASEŁKU DODAĆ TROCHĘ CUKRU I OCTU I PODLEWAĆ WYWAREM TAK TEŻ ROBIĘ SZCZAW DO ZUPY.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja właśnie skończyłam gotować botwinkę według tego przepisu i wyszła super smaczna:) Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło że przepis się przydał i botwinka smakowała
      pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  17. fuuuj, jak mozna dawac chemię w postaci najwiekszego syfu-maggi,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fuuuj? heh spróbuj zupy,a potem dyskutuj, co jest fuj :)

      Usuń
    2. najlepiej dodać trochę świeżego lubczyku

      Usuń
    3. babciny przepis a mam magge, żenada! schowaj tą chemie

      Usuń
  18. Dziękuję za świetny przepis, właśnie kończę gotowanie pysznej zupki na dzisiejszy obiad. Wzbogaciłam przepis, dodając suszonej włoszczyzny ze sklepu internetowego Ale Raj: http://ale-raj.pl/przyprawa-wloszczyzna-suszona-warzywa-suszone.html
    Myślę, że jak zawsze będzie pysznie, Pani przepisy są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam, mniam :) wyszła pyszna! Lepszej nie jadłam :) Dziękuję za przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Wszystko babciu, wspaniałe! Ale babcia nie musi dodawać magi, lubczyk wystarczy!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Prawdziwa maggi (butelka kanciasta) nie jest chemiczna

    OdpowiedzUsuń
  22. Zupa przepyszna.Powrocil smak z dziecinstwa...Babcia czesto gotowala,a od niedawna ja postanowilem sie sprawdzic w tym temacie.Dzieki takim osobom jak pani BABCIA tradycja polskiej kuchni nie zaginie.Dziekuje bardzo i pozdrawiam serdeecznie.

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszna - właśnie gotuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że smakowała:)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  24. mam pytanie buraki też kroić czy tylko liście i łodygę? Nie wiem a chce zrobić bo dawno nie jadłam a mam ogromną ochotę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buraczki też kroję na małe kawałeczki i dodaję do wywaru razem z pokrojonymi liśćmi i łodygami .

      Usuń
  25. Witam. Czy na drugi dzień jest dobra? Chciałbym przygotować obiad na jutrzejszy dzień. Będę wdzięczna za odpowiedź. Dziękuję i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak dobra , tylko trzeba wstawić do lodówki a następnie podgrzać .
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  26. a ja dodałam za dużo pieprzu , ale i tak pycha

    OdpowiedzUsuń
  27. ja botwinę zajadam cały rok bo AM W SŁOIKACH Jest to super pomysł mój polecam właśnie na niedzielę będzie na obiadek botwinka i pierś z kaczki pieczona z jabłkami --poezjaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również robię botwinkę w słoikach, jak znalazł w zimie na zupę.
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.