Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na
pyszną pierś z kurczaka po Tajsku, przepis jest bardzo prosty a
tak przygotowany kurczak podany z ryżem powinien każdemu smakować.
Polecam wypróbować przepis.
Do przygotowania kurczaka po Tajsku będziemy potrzebować:
1 kg piersi z kurczaka
1/2 szklanki sosu sojowego (125 ml)
2 ząbki czosnku
1 strąk papryczki chili
(papryczkę możemy zastąpić mieloną
papryką ostrą)
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżeczki cukru kryształ
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka konfitury wiśniowej lub
innej kwaśnej
olej do smażenia
Link do filmu z przygotowania: Kurczak po Tajsku
Przygotowanie :
Pozdrawiam Babcia Ewa
Najpierw przygotuję marynatę :
- Umytą i osączoną papryczkę chili przekrawam wzdłuż na pół, oczyszczam z nasion i drobno siekam. Czosnek drobniutko kroję.
- Teraz do miski przekładam wszystkie składniki na marynatę: czosnek, papryczkę, sos sojowy, imbir, konfiturę, sok z cytryny, cukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszam – marynata jest gotowa.
- Umyty i osuszony filet z piersi kurczaka kroję w kostkę lub paski i wkładam do marynaty.
- Całość dokładnie mieszam tak żeby pierś była cała pokryta marynatą, miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na około 3 godziny.
- Na patelnię z rozgrzanym olejem przekładam zamarynowaną
pierś z kurczaka, piersi dokładnie nie odsączam z marynaty tylko
przekładam z częścią marynaty, pozostałą marynatę wylewam.
- Pierś smażę około 15 minut do miękkości mięsa.
Pozdrawiam Babcia Ewa
Ja używam gotowych marynat oryginalnych tajskich, ale ten przepis jest świetny.
OdpowiedzUsuńCzy kurczak ma taki kolor jak na zdjęciu?
Taki rubinowy pewnie od konfitury wiśniowej.
tak ma taki kolor :)
OdpowiedzUsuńa zasługa takiego koloru to z pewnością sos sojowy i konfitury :)