Nowe Przepisy

poniedziałek, 20 maja 2013

Przepis na Kurczaka po Tajsku

przepis na kurczaka po tajsku

Witam serdecznie
Chciałabym zaproponować przepis na pyszną pierś z kurczaka po Tajsku, przepis jest bardzo prosty a tak przygotowany kurczak podany z ryżem powinien każdemu smakować. Polecam wypróbować przepis.

Do przygotowania kurczaka po Tajsku będziemy potrzebować:  

1 kg piersi z kurczaka
1/2 szklanki sosu sojowego (125 ml)
2 ząbki czosnku
1 strąk papryczki chili
(papryczkę możemy zastąpić mieloną papryką ostrą)
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżeczki cukru kryształ
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka konfitury wiśniowej lub innej kwaśnej

olej do smażenia

Link do filmu z przygotowania: Kurczak po Tajsku 



Przygotowanie :
Najpierw przygotuję marynatę :
  1. Umytą i osączoną papryczkę chili przekrawam wzdłuż na pół, oczyszczam z nasion i drobno siekam. Czosnek drobniutko kroję.
  2. Teraz do miski przekładam wszystkie składniki na marynatę: czosnek, papryczkę, sos sojowy, imbir, konfiturę, sok z cytryny, cukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszam – marynata jest gotowa.
  3. Umyty i osuszony filet z piersi kurczaka kroję w kostkę lub paski i wkładam do marynaty.
  4. Całość dokładnie mieszam tak żeby pierś była cała pokryta marynatą, miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na około 3 godziny.
Po około 3 godzinach – smażenie:
  1. Na patelnię z rozgrzanym olejem przekładam zamarynowaną pierś z kurczaka, piersi dokładnie nie odsączam z marynaty tylko przekładam z częścią marynaty, pozostałą marynatę wylewam.
  2. Pierś smażę około 15 minut do miękkości mięsa.
Tak przygotowanego kurczaka po Tajsku podaję z ryżem. Życzę smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa  







2 komentarze :

  1. Ja używam gotowych marynat oryginalnych tajskich, ale ten przepis jest świetny.
    Czy kurczak ma taki kolor jak na zdjęciu?
    Taki rubinowy pewnie od konfitury wiśniowej.

    OdpowiedzUsuń
  2. tak ma taki kolor :)
    a zasługa takiego koloru to z pewnością sos sojowy i konfitury :)

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.